cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
24°

UM, un macolí dins la sabata bipartidista?

Si agafau l'edició de despusahir del diari que tothom sap, hi veureu titulars com aquests: -Matas pagó con herencias en negro de su etapa de conseller de Hacienda; Matas declara que utilizó una 'hucha familiar' de dinero negro para costear sus gastos millonarios; Los Matas revelan en los 'pinchazos' su preocupación por la Sicav de Bancaja; Matas intenta dar una imagen serena en un día con menos 'show'; Matas, Matas, Matas, però el nom del PP, no hi surt per res.

En canvi, l'enquesta als lectors del mateix dia i del mateix diari demana: ¿Cree que los partidos mayoritarios deben llegar a acuerdos con UM ahora que no está Munar? Ben alerta a qüestionar per res, però, si cap partit debe llegar a acuerdos con el PP ahora que no está Matas. Així és que, quan hi ha brutors dins un partit espanyol, els brut és un individu concret; ara bé: si les brutors són dins un partit mallorquí, el brut és tot el partit.

Només aquest mateix esperit explica, al meu parer, que n'Antich fes botir tots els càrrecs d'UM, imputats o no, com si fossin uns apestats, en lloc de limitar-se a decantar dels càrrecs públics les persones imputades (fossin d'UM, del PSOE mateix, o del partit que fossin) i, un cop demostrada llur innocència si fos el cas, reincorporar-les-hi totd'una. Ben alerta. Els imputats del PSOE continuen amb el càrrec. No cal dir res pus.

Com més va més sospit que allò que emprenya de bon de veres d'UM no és la corrupció d'una part dels seus integrants sinó la seva simple existència. I això que, fins ara, UM no ha posat gaire condicions a l'hora de pactar més que les cadires. Què faria si en Melià arribava a aconseguir una nova UM amb un nord polític clar, favorable al màxim aprofundiment possible en cada moment en l'autogovern, i el partit arribava a posar condicions polítiques per formar governs municipals, insulars o el balear i tot? Es pot permetre el bipartidisme espanyol un àrbitre com aquest? No! De cap manera! Això seria massa per als dos grans partits nacionalistes espanyols, PP i PSOE.

Cap dels dos no es pot permetre un macolí a la sabata com aquest. Per això, davant el "perill" d'una nova UM regenerada i rearmada ideològicament, el nacionalisme espanyol s'ha estimat més fer via i aprofitar les suposades brutors de determinats membres seus i, amb l'excusa de la corrupció, ha provat de liquidar per sempre més la formació mallorquina. Ara és l'hora, han pensat. O ara o mai. Què ens convé més, per tant? La definitiva desaparició d'UM, o la seva regeneració moral i la mallorquinització política?

Sé cert que una UM regenerada -o una formació mallorquina de centre que la substituesqui- pot servir de via de fuita, de pont, de trampolí per a l'evolució d'aquell vot conservador que pensa més en la butxaca que no en cap pàtria (vot que ara va al PP) de cap a l'"àrbitre" que dic. Un àrbitre que, a més, podria frenar segons quines intencions del PP i del PSOE de desmantellar, de cop o tira-tira, la mica d'autonomia que tenim.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Anna, fa mes de 10 anys
A mi els que me molesten de veres són la quantitat de desenfeinats d'UM que es dediquen a censurar qualsevol opinió que s'expressi en contra d'ells. És una autèntica baixesa moral per part seva, perquè no es tracta d'una vegada, sinó que ho fan SEMPRE I EN TOTS ELS ARTICLES D'OPINIÓ. És típic veure 30 ó 40 punts negatius als que van en contra i 30 ó 40 punts positius als que van a favor.
Valoració:0menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Personalment allò que em molesta d'UM no és que siga mallorquina (bé, també d'Eivissa estant molesta) sinó que és un partit molt de dretes i proporcionalment molt corrupte, com assenyala na Tonina
Valoració:4menosmas
Per Criatures al jardí d'infància, fa mes de 10 anys
Els incorruptes del PSM-EU-EV no compten, son de mel i sucre, fan la feina ideològia al PSOE que macat tant de ideologia o com d'escrupols arreplega els fruits dels germans petits tot encarregant-se de mantenir en la ignorància pagant-los amb bagatel-les que no li costen res i ells arrambant amb tot . . .

Pobres ignorants. No son d'aquest mon ni de cap altra, ni ells mateixos ho saben.
Valoració:-2menosmas
Per Pere Xapeta, fa mes de 10 anys
Els escolans de la veritat única bona feina ????? Que s'integrin al PSOE pel que fan feina en darrera instància i l'impresentable den Barceló que sen vagi amb en Grosske a encalentir l'hi la cadira. El PSM es la miserabilitud duita a l'extrem . . . Feina per mallorca ???? ni per ells mateixos cada congres que passa didideixen per dos, son com els al·lots mal criats que viuen de les herències i a cada generació que passa sense treballar la divideixen encara més fins que queden al carrer com a miserables, continua així que anau be, molt be . . .
Valoració:0menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys
Feina ben feta d'UM? A mi tant m'és que es regeneri o no. Aquí tenim el PSM-EN que és qui ha fet bona feina per al país, sense totes aquestes corrupcions.
Valoració:-8menosmas
Per Xesca, fa mes de 10 anys
Un macolí? Un macolOT!!!

Una UM ben emproada amb Josep Melià al timó, el malson de pp i psoE.
Faran, com ja han fet, l'impossible per impedir una UM ben emproada i amb èxit electoral. I tenen molt poder. Però la feina ben feta només necessita temps per donar bon fruit.
Valoració:13menosmas
Per Margaix, fa mes de 10 anys
Interessant l'article i també l'opinió del lector Mateu. Espere i desitge la regeneració d'UM i que aquest partit tinga un gran protagonisme, juntament amb els altres partits que no són els des centralistes.
Valoració:35menosmas
Per Tomeu, fa mes de 10 anys
Quina peneta UM... Ja ho val. Aquí si hi ha un partit que fa nosa a molts és el PSM-EN. UM nacionalista? Ha ha... Aquí els nacionalistes espanyols en diferents nivells són el PSOE i el PP que es necessiten un a l'altre i per això ja els va bé el bipartidisme i les campanyes electorals que sempre els afavoreixen.
De corrupció n'hi ha hagut dels dos partits espanyols, sobretot del PP. Qui jutgen és Matas, qui haurien de jutjar també ara és el PP que se n'ha aprofitat. I a UM, si el que ha sortit a la premsa és cert, no són només uns quants els corruptes.
Anem alerta amb el que diguem que encara serà el nacionalisme mallorquí el que serà condemnat, i això per culpa exclusiva d'UM.
Aquí el partit que és tant necessari com sempre és el PSM-EN que, tot i les dificultats de tanta corrupció particular, i electoral com repetesc s'ha dit a la premsa, tant del PP com d'UM, tot i les difucultats, és el partit de l'honestedat i el de les conviccions i la bona feina,
Valoració:-19menosmas
Per tonina, fa mes de 10 anys
Mem aqui a més dels dos partits d´ambit estatal també hi ha el PSM.EU, ENTESA .UM no s´ha distingit precisament per anar contra el bi partidisme ans al contrari ha anat pactant amb uns i altres segons els seus,hi ara ha quedat demostra , interessos econòmics.I donat que es um partit que no te massa militància i que el seu ambit es circunscribeix a la nostra illa , el nivell de corrupció proporcinalment es de preocupar , així que "cada pal soporti la seva candela".Xerrar de le corrupció dels altres no anul.la la seva, aixi que menys victimisme.
Valoració:-21menosmas
Per Mateu, fa mes de 10 anys
Estic d'acord. En aquest diari hi ha un ambient anti-UM que l'associen amb la direcció del diari. Allò cert és que a UM, per una ínfima part dels seus militants que han fet mangarrufes (o delictes) l'han cruixida. En canvi, hi ha un fotimer de casos del PSOE i del PP i ningú ha dit res dels partits i només 'ad personam'. Al meu poble, d'això en diuen fer parts i quarts.
Valoració:38menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris