cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

Una hora no té mida

Deia Robert Graves que l'autèntica poesia és la que narra el pas de les estacions i, acabada d'estrenar la primavera, amb el canvi d'hora, avui mateix ens roben la bellesa dels canvis graduals de llum. Ens treuen la poesia i si demà us despertau amb son, o no teniu gaire gana a l'hora de dinar, no cal preocupar-se massa: el culpable és el canvi a l'horari d'estiu.

Molta gent tolera malament aquest canvi d'hora. La coartada que utilitza la Unió Europea per justificar-lo és que s'estalvia energia, però no hi ha estudis seriosos que ho avalin. Si no hi ha estudis que demostrin l'estalvi energètic, sí que n'hi ha, en canvi, sobre l'impacte que això provoca en el cos i en la ment humans.

L'HORA FUIG, L'ETERNITAT S'APROPA.
En una hora poden succeir moltes coses. A vegades impensades. El refrany ja ho diu: qui té una hora bona, no les té totes dolentes, i certament significa que convé aprofitar les estones de felicitat que pugui donar el temps. Sempre diuen que és més important la salut que els diners i a Europa, amb els nostres diners, duen una temporada llarga tocant-nos els nassos per evitar els canvis horaris entre els diversos països. Lluny estan els buròcrates europeus d'endevinar el que vol la majoria. Sobretot quan encara avui hi ha estats dels Estats Units que es neguen a modificar els seus rellotges, igual que la Xina. Les diferències existents entre les illes Balears i Galícia, per exemple, són tan grosses com les que hi ha entre les nostres illes i les de Grècia. I així anam.

NOMÉS L'HORA ÉS INCERTA.
El canvi d'hora tenia sentit en els anys setanta, quan la major part de l'energia es consumia per les empreses i era lògic adequar les hores de llum a les hores laborals. A les cases d'avui en dia en consumeixen molt més, d'energia, i el que s'estalvia a l'empresa es gasta amb escreix a la llar. Per això el canvi d'hora no té gens de sentit i malgrat que no hi hagi cap política institucional d'estalvi, continua vigent el canvi d'hora en qüestió. Tots podem constatar que els ajuntaments malgasten l'energia elèctrica en enllumenats excessius que, a més, ens impedeixen veure les estrelles. A qui importa que el canvi d'hora continuï produint danys fisiològics i mentals?

CANVI AMB OLOR DE SOCARRIM.
La idea base llavors la podríem entendre, però ara que algú ens expliqui quant costa fer el canvi d'hora en ajustaments horaris, torns, temps canviant l'hora dels rellotges o retards per confusió amb el canvi. Si del que es tracta és de possibilitar que després de l'horari laboral hi hagi molt més temps lliure per poder consumir, i gastar, que ens ho diguin clar. I per quina raó no tenim la mateixa hora que els països del nostre mateix fus horari. Algun polític gallec va proposar això precisament a la seva comunitat i va ser titllat de separatista. Curiosament, és Galícia qui més pateix aquest ritme antinatural. Basta comparar la diferència que hi de llum entre Vigo i Menorca.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pari, fa mes de 10 anys
L'esser humá viu seguint unes pautes, uns costums i unes rutines.El que es feia als anys setanta tenia una aplicació util però ara es fa per més perque sempre s'ha fet així que per una altra cosa.
La veu del poble té moltes maneres de ferse escoltar, si tots els treballadors es posesin d'acord i no cambiesin l'hora ben clar estaria que el cambi d'hora no seria posible.
Però bé l'esser humá es egoista per naturalesa i qui té més diners té més veu que el reste de la gent.
La solució a tots aquests problemes es un anivellament de salaris i uns valors iguals per tothom.
Valoració:2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
A Galícia haurien de tenir sa mateixa hora que a Portugal i a Canàries però això, per a's espanyols, seria com desfer sa unitat d'Espanya (Galícia amb Portugal, vos imaginau?). Però, a part d'això, consider irracional es canvi d'hora, es migdia i sa mitjanit han de ser a les 12, no a la 1 o a les 2
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris