cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

El lideratge d'Antich

Les societats en crisi, i les Balears ho són en aquests moments en què s'ha convertit en la vergonya de tot Espanya, necessiten sentir l'alè d'un líder que marqui el nord de la comunitat i faci una crida a l'esperança enmig de tant d'escàndol judicial, de pessimisme econòmic i, en definitiva, de desmoralització social.
Fins fa uns anys, quan un illenc anava a la Península era un orgull per a ell dir que era mallorquí. Ara se n'empegueeix, abaixa el cap i accepta que prové d'una societat que molts identifiquen com un poble malalt i ple de ferides i ràbies canines.

És en aquestes hores incertes que Antich s'ha de saber mostrar com el presidents de tots, independentment d'ideologies i d'interessos, de grups i de lluites pel poder. Tal com està el Parlament, tal com es troben les institucions principals, més que de qüestions concretes -sempre importants- fa falta un gran discurs d'Antich que injecti esperança i il·lusió a un poble que corre el risc de quedar orfe de fe en el futur.

Queda un poc més d'un any per a les pròximes eleccions, que s'estan plantejant en un ambient que durant els pròxims mesos es podria convertir en terrorífic. La societat mallorquina es va trencant a poc a poc en dos bàndols irreconciliables i l'odi irracional i, fins i tot, la neurosi de l'autosacrifi s'hi van imposant amb l'única condició que també l'adversari s'enfonsi dins l'infern.

L'essencial és entendre que tota acció política ha d'anar dirigida a assolir la cohesió social i a fer que les lluites pel poder polític i per l'establiment de la línia econòmica a seguir es basin en el sentit comú i en la profunda compensió de la comunitat al servei de la qual s'està.

Sí: en les situacions més dures, els pobles que han sabut i pogut sortir endavant i que han passejat cara alta el nom del seu país arreu del món són aquells que, en els dies més ombrívols, han tengut un líder que s'ha dirigit a ells i els ha sabut dirigir paraules gravables en marbre, imperibles, capaces de ser recordades de generació en generació i que tornen al cos social la capacitat d'empenta i de futur.

No: els malloquins no s'han d'avergonyir de ser-ho quan van a Madrid o a Barcelona. Si no abaixaven el cap quan eren poc més que una colònia, molt menys ho han de fer ara que tenen autogovern i un nivell de vida que (de moment) encara és envejable i han sabut mantenir la proa del vaixell enmig de forts embats en contra. Fa falta, ara més que mai, la veu del president de tots, agradi a uns o desagradi als altres.

Necessitam un discurs d'alçada, de grandesa, que tengui ressó allà enfora, per devers el Manzanares, perquè sàpiguen que aquest país no és Guinea-Conakry, que aquí no ens tiram els uns als altres dins una olla ni ens devoram les entranyes. Fa falta un missatge estructurat, simple i profund, amable i contundent, que ens mostri el camí a seguir. Hem de percebre que la lluita dels darrers trenta anys per l'assoliment de l'utonomia no ha estat inútil i que l'autoestima substituirà la fúria cega i el coratge intel·ligent a l'obsessió tribal de destruir l'adversari.

Només en aquest nou context el país podrà afrontar amb honor les pròximes eleccions autonòmiques i locals. Perquè si la cosa va malament, si d'aquí a un any aquesta terra és l'olla dels germans Macabeus, pesarà sobre nosaltres el pitjor càstig que pot patir un poble: sentir vergonya de nosaltres mateixos.Mentrestant, els de fora diran amb befa i acarnissament de guineus: Delenda est Mallorca.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per laparca, fa mes de 10 anys
...La societat mallorquina es va trencant a poc a poc en dos bàndols irreconciliables i l'odi irracional..l'obsessió tribal de destruir l'adversari...
delenda est progresistes...per la gracia d'hondt: el sr Riera aquesta vegada
toca la ferida mes pudenta que ja patim
Valoració:5menosmas
Per VAQUERIZO, fa mes de 10 anys
Joan, un dia te petaran bien el culo...ya sabes porque.
Valoració:-7menosmas
Per Tagore, fa mes de 10 anys
Igenu, com sempre. O tan curt que es creu l'èpica dels seus propis articles. N'Antich no te fusta de lider i en el seu partit se'l volen treure. O no saps res de les conspiracions de Mesquida i Armengol? Ai, Joan!
Valoració:-7menosmas
Per Miquel monroig, fa mes de 10 anys
Crec que la frase "delenda est Mallorca" ( Mallorca ha de ser esborrada) pot tenir un doble significat :
Jo estic d'acord amb vosté Sr.Riera que no hem de tenir vergonya de nosaltres mateixos, de tot el que és ben nostre, de la nostra cultura, del nostre tarannà,etc...
Però sí que hi ha "una Mallorca delenda est" : la de la corrupció a tots els nivells, la de la destrucció del paisatge, la pèrdua dels nostres valors...aquesta sí que és "delenda" i cal actuar amb contundència i sense miraments.
I no estic d'acord amb "Ton Pare": ni amb el contingut ni amb la forma.
Amb el contingut: al meu parer, el President Antich fa tot el possible i més per travessar el desert de l'herència rebuda de l'anterior Govern Matas, amb la crisi econòmica per mig i tota la situació d'UM que no li ajuda gens...Per desgràcia haurem d'esperar que els historiadors els valorin el que ara, fins i tot des de les seves files no el valoren suficientment.
Amb la forma "Ton pare": parlar així com parla del Delegat de Govern i d'Aina Calvo Batlesa de Palma, no me sembla del tot correcte, però vosté es ben lliure de tirar-se terra al damunt.
Valoració:-10menosmas
Per Ton Pare, fa mes de 10 anys
Quin paper més trist Xisco, en mans dels teus padrins, quin grapats de mals papers que t'ha fet fer. No se com te pots deixar manejar pen Gallina Blanca (Socies) i per l'extremista Aina que va de neta però filtra tanta fel que no hi ha manera d'acostar s'hi sense empastifarse d'alt a baix, i a tu fillet meu te fan fer de pere mateu i els ho consents tot.

Quin paper més tritx Xesquet, gràcies a deu que ta mare al cel sia, no ho pot veure.
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris