nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
22°

Gra i palla

Destriar el gra de la palla no és una tasca fàcil i més en aquests moments convulsos que vivim. I aquest bombardeig de notícies i opinions sobre els casos judicials provoquen gran quantitat de palla, una quantitat de palla que no ens permet copsar amb claredat el gra o els grans de la qüestió. Els diaris i els mitjans van plens d'insinuacions i titulars que donen a entendre coses que mirades amb perspectiva i dins el seu context en lloc de criticables, fins i tot, diria que formen part del bon funcionament de les administracions públiques.
En posaré un exemple, encara que n'hi hagi que tot ho puguin interpretar en clau malèvola. Quan es titula que determinat imputat quan era càrrec públic "pressionava" a favor del pagament d'una factura, realment no s'està dient res de rellevant, encara que tengui un perfum no agradable.

En realitat, un dels problemes que arrosseguen els nostres poders públics és la seva manca de liquiditat i la seva lentitud, per això mateix és ben habitual que proveïdors, contractistes o persones amb un dret reconegut a una ajuda o subvenció se'n vagin a visitar el corresponent responsable polític tot exigint-li el compliment del compromís existent. Quan el polític es preocupa que aquests subjectes cobrin el que els toca legítimament: està fent alguna cosa malament o està complint amb la seva obligació que la maquinària burocràtica no es paralitzi? Podríem posar-ne altres exemples, com les modificacions d'obres, seria una falsedat que triomfàs el missatge que ve a dir que quan se supera el pressupost previst ja hi ha mangarrufes i coses rares; no és desitjable però passa de vegades que a les obres hi ha extres i, per tant, un encariment del cost i això no és, en si mateix, cap delicte o cap actuació fraudulenta.

Pens que, en aquest tsunami de notícies disperses que cerquen l'impacte i, per tant, van carregades amb una determinada pretensió d'escàndol, hauríem d'intentar trobar una brúixola que ens doni una mica de rumb dins l'embull i el renou generalitzat. Mesclar conductes delictives i possibles enriquiments il·lícits amb funcionaments més o manco habituals de l'administració és fer un totum revolutum on no hi ha ni Cristo que en tregui l'aigua clara. Necessitam ordenar idees i conceptes. Necessitam entendre el funcionament de l'administració i, en conseqüència, entendre coses tan evidents com que no tota irregularitat és equivalent a codi penal. I en aquesta feina hi té un paper cabdal el quart poder, els mitjans han de saber combinar informació i rigor. Els grans desplegaments dels mitjans moltes vegades mesclen l'anècdota amb la tita, es perden amb històries sense importància i no ataquen allò substancial, hi ha massa boira sobre el bessó.

I, si del que es tracta és que la ciutadania estigui ben assabentada d'allò que han fet els seus polítics, aquesta mescla d'ous amb caragols el que provoca és l'efecte contrari, el que provoca és la generalització i la confusió. Si volem una opinió pública lliure i crítica, crec que hem de començar per conèixer i valorar les regles del sistema.
Si volem que es depurin de bon de veres les responsabilitats i que tot allò que està succeint serveixi com a mostra exemplificativa de la bona reacció del sistema a possibles activitats no conformes a dret, allò que hem d'evitar és fer un bolic tan gros i tan heterogeni d'elements que resulti impossible destriar el gra de la palla.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Demos, fa mes de 10 anys
Per tenir dret a vot s'haurien de guanyar unes oposicions prèvies al dia de les eleccions. Així no ho tendrien tan fàcil el PP i el PSOE.
Valoració:4menosmas
Per Julià, fa mes de 10 anys
Aquest espai està controlat per UM. No cal intentar expressar l'opinió si no coincideix amb els interessos d'aquest partit. Heu sentit parlar de democràcia, censors d'UM? I de llibertat d'expressió?
Ala! Començau a posar manetes vermelles.
Valoració:-1menosmas
Per miquel monroig, fa mes de 10 anys
D'acord, "Patriotes associats": no anar a votar és una crítica, però no deixa de fer un favor a les majories, quan de fet necessitam més unes minories amb força i poder de decisió.
Valoració:2menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 10 anys
Quan hem escrit "bipartidisme" al comentari anterior volíem escriure "bipartidisme espanyol". Perquè no hi hagi dubtes.
Valoració:9menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 10 anys
Senyor Monroig, la gent manifesta ben clarament una crítica ben explícita quan NO va a votar.

De tota manera nosaltres hi anirem perquè no volem que el bipartidisme extremat que ens amenaça triomfi encara més. I no votarem bloc, per descomptat.
Valoració:8menosmas
Per Miquel Amengual Ramon, fa mes de 10 anys
Benvolgut Monrroig el desacord anterior era més formal que de fons però sempre cordial.

Estic molt d'acord amb tu en que hi ha d'haver la participació de la societat civil en el control de les institucions de manera que mitjançant aquesta participació s'arribi a una percepció respectuosa de les mateixes a l'àmbit social i que ara mateix no tenen, bàsicament per tot el que he expressat anteriorment.

Però penso que aquesta participació seria més contraproduent que favorable en la situació actual, i quan dic situació actual no m'estic referint a la política, la pròpia configuració actual de la societat ho fa impossible, si prèviament no hi ha una regeneració d'aquesta societat civil basada en la responsabilitat individual de la persona respecte de la col·lectivitat, els drets col·lectius no han d'esser considerats com a tals sinó és per la seva matització i sometiment als drets fonamentals de la persona individual com unitat conformadora del tot colectiu.

Òbviament també coincidim plenament en que en la situació actual fa possible que guanyin unes opcions que han tengut persones molt involucrades en assumptes que ara estan sota la lupa judicial, perquè hi ha una part d'aquesta societat que al marge de valors i responsabilitats indivuals, exerceix els seus deures civils de manera irresponsable a l'ampara del secret del vot. Per això dic que hi ha d'haver una nova societat on prevalguin els valors que surten de la consciència individual.

Sinó és així no anirem enlloc, positiu.

Una abraçada.
Valoració:1menosmas
Per Julià, fa mes de 10 anys
Els ciutadans agafam l'opinió particular d'un col·lectiu segons el seu comportament públic. Per exemple, és obvi que els artistes de Hollywood, com a col·lectiu, tenen tendència a casar-se i descasar-se cada dos per tres. No tots ho fan això, per la percepció que en tenim és que la majoria si que ho fan.
En aquests moments la imatge que dóna el col·lectiu polític és de falta de claretat en la gestió. El gran nombre d'imputats mena a pensar això. No em venguin ara amb subtileses literàries. El "cristo" mediàtic s'ha armat perquè abans hi ha hagut un "cristo" de sospites de corrupció política".
Valoració:-2menosmas
Per miquel monroig, fa mes de 10 anys
Té tot el dret, Sr.Amengual, a estar d'acord amb qui vulgui... no faltaria més !.
Però jo li vull dir que estic molt d'acord amb tot el que ha escrit, sols que allà on vosté posa individu jo hi pos CIUTADÀ, perquè a jo no me basta la responsabilitat personal, reduïda a l'àmbit íntim de la pròpia consciència, sinò que deman una PARTICIPACIÓ CIUTADANA DE CONTROL AL SISTEMA POLÍTIC I JURÍDIC.
És quasi bé el mateix que vosté diu: "la política i els polítics no canviaran la societat, ans a l'inrevés,només la societat canviarà el sistema com a reflex de si mateixa".
Fent un comentari al que vosté diu jo pens que és el drama de l'actualitat : molts ciutadans de les Illes desitjarien arribar als beneficis de la corrupció si poguessin i per això és ben possible que malgrat tots els escàndols, el PP fos el guanyador de les properes eleccions.... Decebedor, tot i que sigui legal.
Valoració:3menosmas
Per Miquel Amengual Ramon, fa mes de 10 anys
Benvolgut Monroig, una vegada més estic més d'acord amb en Josep Melià que amb tu, t'entenc molt bé però penso que la confiança cega en el poble per se no és una garantia de que el sistema pugui funcionar millor del que ha funcionat fins ara mateix.

És obvi que dins d'aquest embull de notícies, opinions, pressions, manifestacions, pronunciaments, etc. destriar què és què i qui és qui, no es una tasca ni fàcil ni directa, les opcions maniquees que van amunt i avall no son més innocents que les consciències dels culpables d'algun delicte que s'amaguen darrera tot això aprofitant l'avinentesa embulladora que li ha posat a mida el context.

La meva visió d'un futur més igualitari i clar no només passa per el retorn de la paraula al poble com be dius, sinó per complementar-ho necessària i ineludiblement per una redefinició de la pròpia societat a través de la responsabilitat individual com a conformadora de la col•lectiva.

Contràriament a les societats meritocràtiques (bàsicament les anglosaxones) en la nostra, els valors de l'esforç individual i dels mèrits propis no són considerats, socialment prevalen les relacions i els diners, i per això qualsevol individu con unitat social cel•lular despersonalitzada creu que te un dret innat a opinar, influir, actuar, sobre qualsevol afer privat o públic de manera anònima i sobretot irresponsable.

Aquesta percepció irresponsable de l'individu empitjora greument la qualitat de la democràcia, que per se ja es prou feble, per això la nostra societat es comporta com si hi hagués presumpció de culpabilitat i no de innocència. No importen els fets sinó la subjectivitat que s'imposa públicament sense que es desprenguin responsabilitats de l'exercici públic d'aquesta subjectivitat.

També dins d'aquest ambient i relacionat amb la percepció irresponsable de l'individu com unitat social, la consideració dels drets individuals fonamentals davant la llei per part del sistema judicial és totalment laxa i que de vegades no arriba ni a la formalitat i això és més que preocupant.

Socialment es percep l'exercici del vot com un dret irresponsable per la persona individual i aquesta mateixa percepció és la que també permet triar sempre les mateixes opcions independentment de l'eficàcia, la transparència, o l'encert en la gestió que hagin realitzat.

El grup de electors que posen a les institucions unes determinades persones no és sent responsablement lligat per aquest fet, no hi ha lligams personals votant – votat.

Per això hi ha la distribució de forces polítiques que hi ha, el vot no lliga, quan ha caigut dins la urna ningú sap de qui és, ni tan sol la persona que l'ha depositat, raonar l'opció política és massa feixuc, és més directe votar, no genera responsabilitat.

Per tot això penso que el descrèdit dels polítics no és conseqüència dels actes d'aquests, és conseqüència directa i única de la irresponsabilitat social cap als deures civils.

Si no hi ha una veritable regeneració social no hi haurà lloc ni a uns polítics curosos, ni un sistema eficient, ni una justícia justa, tenim el que tenim perquè som el que som.

La política i els polítics no canviaran la societat ans a l'inrevés només la societat canviarà el sistema coma reflex de si mateixa.
Valoració:19menosmas
Per miquel monroig, fa mes de 10 anys
El que està clar, Sr.Melià és que " per aconseguir una ciutadania ben assabentada d'allò que han fet els seus polítics i que tenguin una opinió lliure i crítica " no basten els mecanismes de control fins ara existents:ni els partits polítics ni fins i tot la judicatura massa influenciada per el poder polític, donen resposta a la demanda dels ciutadans.
Cal que neixi, millor creixi un corrent d'opinió organitzada que controli des de la ciutadania de base als polítics i a la judicatura.
No estaria gens malament que enlloc de dir "jo no votaré", "jo pas " ens apuntassim al moviment ciutadà crític i lliure de les estratègies partidistes.
I crec que si la ciutadania tinguès mes veu, els polítics anirieu més alerta a segons quines componendes que es fan al marge dels ciutadans.
Un exemple : el cas del Sr.Jaume Matas
El ciutadà demana: torna el que has robat.
La defensa s'inventa raons per demostrar que no ha robat
El seu partit el deixa sol i els altres s'ho miren a distància.
...Conclusió: en frase no meva, "hem de tornar la paraula al poble" i no sols amb el vot cad 4 anys.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris