cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

Marro

La lliçó tercera del llibre de Coneixement del medi, d'un curs d'educació primària, està dedicada a introduir l'infant en el món apassionant de la química. Aquesta iniciació es fa sota l'epígraf "Alquímia, matèria i energia", en què s'explica, entre d'altres coses, com separar un líquid del marro. Què és del marro, em preguntava ahir la meva filla, que no acabava d'entendre com es produeixen els baixos, en forma de residus. Com podeu imaginar, tampoc no comprenia per què s'havia d'eliminar, el marro. Era inevitable, tanmanteix, no comparar aquella lliçó tan elemental amb l'operació de depuració i de filtració que s'està realitzant en el celler de la societat mallorquina, durant aquests dies. Les societats en general i totes les organitzacions en particular, fins i tot aquelles que estan destinades a fer productes d'altíssima qualitat, també generen alguna casta de solange, materials en suspensió dins el líquid societari o que resten dipositats al fons de les organitzacions mateixes fent malbé el producte, si no es tracta a temps.

De la mateixa manera que el marro també és sinònim d'enginy per enganyar, també ho és d'embull, i per això es parla d'un vi embullat o ple d'embull, però també d'una societat embullada, enredada per les marrades dels seus protagonistes. Perquè la marrada és, sobretot, una desviació del camí dret, el protagonista de la qual generalment és una persona perseguida que fuig per a no ser agafada. De sobte, hom descobreix que la química també pot esdevenir una imatge per explicar la realitat, perquè finalment la vida és, sobretot, física i química, tot i que les persones imaginam un món mogut per consciències i esperits que poden influir i condicionar el sentit global de les coses. Els humans llegim la realitat a partir de les vivències i les experiències personals, però també a partir dels components dominants de l'entorn.

La visió personal està influenciada en bona part pel clima circumdant, per això gairebé ningú no se salva de la contaminació provocada pels embulls. Precisament per això és menester recuperar alguns components de la moral convencional i històrica, aprendre del passat i plantar cara al present dedicant més esforç a explicar i fer reflexionar els ciutadans. Ningú no desitja viure amb la mala boca que ocasiona el mal bevent d'alguns líquids que s'han fet malbé com a conseqüència de factors diversos. La ciutadania actual espera signes, espera que s'activin filtres socials sòlids que augurin un futur més segur i més transparent. Això ja ve d'enrere i cada època la humanitat s'ha vist obligada a restaurar l'ordre i a recuperar allò que en l'univers simbòlic es considera l'estat ideal o primigeni.

Recordau que el solange també era la quantitat de gra o de fruits que un senyor feudal es reservava com a tribut damunt la collita. A punt de complir-se dos-cents anys de l'abolició dels senyorius, la societat encara té la sensació d'estar sotmesa a neosolatges de caràcter delictiu. Però molt més greu, encara, és haver d'admetre que els filtres de la democràcia no han funcionat amb la puritat i l'excel·lència que se n'esperava. Amb tant de marro acumulat, alguna cosa haurem d'admetre haver fet malament.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
Nel mezzo del cammin di nostra vita
mi ritrovai per una selva oscura
chè la diritta via era smarrita.
Valoració:1menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
La marrada. El Dante comença dient: "AL BELL MIG DEL CAMÍ DE NOSTRE VIDA, VAIG RETROBAR-ME EN UNA SELVA OBSCURA, DEL DRETURER VIAL LA PASSA EIXIDA".
Qui se na d'adonar de això: el Sr.MATAS, el PP o la societat mallorquina?.
En miquel
Valoració:1menosmas
Per jbm, fa mes de 10 anys
Qui som es qui ho hem fet malament?
Es qui consentim que els governs del món occidental mantengui nrelacions amb Rwanda sense fer res perquè el dictador, en Kagame , deixi d'atropellar els drets de la gent?
Han empresonat na Victoire, candidata a unes eleccions que seran un enganyifa, perquè volia venir dia 31 a Mallorca, al festival per Africa que s'ha de fer en el Principal, però els governs d'arreu fan la pilota al dictador`perquè controla l'expoli del coltan del Congo.


jbm
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris