cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
24°

Danys col·laterals

Em va passar a principis del mes de desembre passat, un dia entre setmana quan creuava la manacorina plaça de Ramon Llull, que hi havia comparegut per feines, un home de mitjana edat, normalíssim i ben correcte, m'allargà un tros de paper groc de la mida d'una quartilla i jo li vaig admetre, li vaig agafar. Era obscuret de pell l'individu, potser nord-africà. Sense dir ni pruna cap dels dos jo vaig continuar amb la meva i ell amb la seva. Encapçalava el text del paper en qüestió, en lletres molt grosses, disforges, descomunals: "COMPRO ORO", per acabar d'explicar a continuació: "Te compramos el oro que no usas, el que estás cansado de llevar, el que te regalaron y no te pones, no importa si está roto, es viejo o antiguo". Afegien: "'Dinero al momento!/ La casa del oro/ Compra y venta de oro a peso". Finalment il·lustraven la cosa amb un mapa d'ubicació del negoci, a l'avinguda d'en Salvador Juan devers allà on creuava el torrent ara cobert de manera ben curosa, indicant també el telèfon i l'horari d'atenció al possible futur proveïdor.

El mateix migdia, a una tertúlia sineuera gens ni mica casual ho vaig comentar i vaig treure el paperet aquell. Va esser quan els companys de la rotllada em feren veure a la secció d'anuncis del diari Última Hora com a una dotzena de publicacions per l'estil d'aquella mateixa. I la conclusió de tots plegats va esser la que vostès també ja tenen a la punta de la llengua: en temps de magror s'escapça d'allà on sigui per arribar a surar. I allò que arribam a dir a Mallorca: la solució qualque vegada és vendre les cases i anar a lloguer. Quan els ases de pertot arreu no poden més, és sabut que el que fan és ajaure's en terra. Qui dies passa, anys empeny i demà farà més bo, potser.

No havia passat ni una setmana quan al Diari de Mallorca llegesc: "Inseguridad ciudadana/ Vecinos de la calle Sol se sienten acosados por los compradores de oro callejeros/ Grupos organizados presionan en la via pública a quienes acuden al Monte de Piedad". Noticien a continuació les empentes que hi sol haver quan els sembla descobrir algú que va empenyorar les joies. S'hi aborden com a lleons, discuteixen entre ells, es barallen com a genetes mogudes ocasionant a l'entorn una sensació d'inseguretat, de descontrol, d'un cert campi qui pugui. Fets tots plegats que ja han estat denunciats a l'ajuntament de Ciutat, però passa que quan la policia hi compareix, els afamagats compradors es dispersen i s'amaguen dins les entrades de les finques. I ja els encalçaràs. Tenen un problema de nova generació devers la barriada de la plaça de Sant Francesc, vaja si ho és. Les llesques s'han tornades molt primes arreu, i és evident que molta gent es veu obligada a prendre el camí de'enmig, encara que sigui estret i malplà.

També caminant per Ciutat un dia d'aquests em vaig adonar d'una curiositat, una nova circumstància: pràcticament ja no es veuen cartells, rètols d'"es traspassa"; algun sí, però molt pocs. Se n'albiren molts més d'"es ven" o "es lloga" (fent honor a la veritat: els "se vende" i "se alquila" guanyen per majoria absoluta). Se m'acudeix que la cosa va per la mateixa sendera que les ganes rabioses de trobar gent escanyada volent treure algun dobleret de l'or familiar, la botonada, el "cordoncillo". Del que es tracta és de treure el cap fora de l'aigua i poder respirar, que la necessitat rebaixa pretensions, la vida empeny i el temps no està ja pels traspassos multimilionaris que fa uns anys solíem veure demanar adesiara, sobretot devers els carrers més comercials, no importa citar noms. Sols la vaselina dels mesos, dels anys, i el seny i la mesura amb totes les coses pot minvar la coïtja actual. Pens.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Birbham, fa mes de 10 anys
No, a en Mirando jo el vaig veure pel carrer de Sant Feliu, i pareixia un rabí ultraortodox, d'aquells que es mengen cada dia un nin palestí per berenar, just és que feia una carota d'encabronat que feia por. M'han dit que havia demanat comissió a en Mates i aquest el va enviar a porgar fum.
Valoració:10menosmas
Per Busqueret., fa mes de 10 anys
Jo he trobat a vegades algun gitano que em volia comprar or per devers Sant Francesc. Sempre els mateixos.
Valoració:3menosmas
Per Vudyalien, fa mes de 10 anys
A mi que me va pareixe que en Mirando era pel carrer del Sol, per mi que era un dels que mes fort anava. O era pel carrer Sant Feliu, el carrer del palauet, que ho vaig veure? ara estic confus.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris