cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Monstres i els Pratt (1800)

"De capvespre: és la crostera del dia/ que cau a la nit. El matí és la sang/ que raja de la ferida oberta./ El migdia és l'estat intermedi/ ni fort ni fluix ni sang ni carn./ Tu ets tota migdia, vermella i negra./ Una rodona bombolla del migdia".

Aquests versos, del poema "Vampyr" i del llibre Monstres, varen sorprendre els lectors el 2004, quan el poeta Josep Lluís Aguiló (Manacor, 1967) els publicava després de guanyar amb aquesta obra el premi Ciutat de Palma d'aquell any. A través de les pàgines del poemari, se'ns van apareixent els monstres de la literatura clàssica, aquells que espantaren la gent durant l'antigor, com el minotaure i aquells altres que ens aportaren unes certes lletres de naturalesa neogòtica, en el si del romanticisne, i en què figuraven, al costat de figures espectrals com el comte Dràcula o el monstre del doctor Frankestein, llinatges com Stoker o Shelley, els seus respectius inventors. És per això que el llibre del poeta manacorí resulta curiós i atractiu.

Però tal volta el que no s'ha especulat és sobre Mallorca i aquell gran actor que interpretava la majoria de films de terror en què tals monstres sortien i que nomia Boris Karloff. Això, dit de passada, era un pseudònim, ja que el veritable nom del gran actor era William Henry Pratt, nascut el 1887 i finat el 1969.

Ignoram si va estar a Mallorca, no en tenim proves, però no deixa de ser una curiositat que a la seva casa californiana, la majoria de les peces de caràcter hispànic, hi hagués una típica escala que podríem qualificar de mallorquina, amb els escalons folrats amb rajoletes de ceràmica com va esser costum aquí a finals del XVIII i tot al llarg del XIX. Qui sí que ens visità, i d'això n'he parlat en el llibre Palma vista pels escriptors, fou Ted Pratt o Theodor Pratt. Nascut el 1865, era el major de vuit infants, i Boris, el més petit.

Es dedicà, el tal Theodor, a escriure articles i reportatges de premsa, viatjà molt, parlà malament de Mallorca i deixà l'Illa molt enfadat. Tant ell, que nomia realment Edward Millard Pratt, com Boris Karloff descendien d'un tal Edward John Pratt, fundador de la nombrosa família. Aquest el 1818 es casava amb Margaret Sheals, que només sobrevisqué dos anys al matrimoni, de manera que Edward va cercar per parella una índia que li donaria un fill homònim, l'octubre del 1827.

Aquest, en quartes núpcies, es va unir a Eliza Sarah Millard, de la qual tingué els vuit fills abans esmentats, set mascles i una femella. Boris Karloff es va casar cinc vegades i només va tenir descendència de la quarta muller, Dorothy Stine, en la persona de Sara Jane Karloff Pratt, nascuda el 1938 i mare de tres fills, dos néts i dos besnéts que continuen la saga familiar. Especialitzat, doncs, en papers de terror, Boris Karloff aconseguiria a través del cinema fama universal i ell mateix en seria un autèntic mite, tot i que aquestra expressió sigui feta amb mots antònims.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris