cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Vèncer o convèncer

Entre vèncer i convèncer, hi ha una diferència important. Quan un venç, sempre hi ha qualcú que perd. Quan algú convenç, no hi ha perdedors. L'opció de vèncer encaixa més amb comportaments agressius i autoritaris; la de convèncer, amb maneres democràtiques. Així, si un aspira a convèncer ha d'evitar les mentides i ha de recórrer a arguments lògics, objectius... Si aspira a vèncer pot emprar qualsevol botilada o mentida perquè la imposició del parer per la força no depèn de la consistència del parer, sinó de la força dels altres recursos.

Per això no sembla possible que ningú pugui accedir a liderar una opció política democràtica amb programes i discursos basats en la falsedat i les bajanades. Qui els usa deu tenir en molt poca consideració la gent de qui pretén el suport. Aquests procediments solen afavorir l'enfrontament en lloc de l'entesa i donen com a resultat, en lloc de convençuts, vencedors i vençuts; un desenllaç poc adequat a la vida democràtica.

Si actualment hi ha polítics que no s'atreveixen a reconèixer que la llengua que parlam a Mallorca (els qui parlam la llengua de Mallorca) és la mateixa que parlen a Menorca, a Eivissa, a Formentera i a tots els altres llocs on es parla la llengua catalana, poca confiança haurien de generar entre els ciutadans que superen el mig dit de seny. Tal reconeixement, el podrien fer, si ho considerassin necessari, recorrent als matisadors de sempre sobre les varietats lingüístiques, el valor polisèmic de la paraula català, etc. Però, si en lloc de situar-se al costat, no ja de la ciència, sinó del sentit comú, cerquen ridículs subterfugis que no els eviten la mentida, poca confiança inspiren per quan hagin d'afrontar temes no tan diàfans.

Fa trenta anys es podia tenir comprensió cap a aquella gent -polítics i tot- que potser encara no havia tengut oportunitat d'adquirir prou evidències que li desmuntassin els prejudicis contraris al reconeixement de la identitat de la llengua de Mallorca i de la idoneïtat d'un nom comú per a totes les varietats. Però avui dia és inexcusable, sobretot entre aquells que aspiren a ocupar llocs d'ascendència social.

Voler segregar amb arguments lingüístics la llengua pròpia de les Balears de la llengua catalana -una de les més unitàries de les llengües romàniques- duu al ridícul. Però ja resulta inqualificable, amb paraules publicables, articular la defensa de la segregació sobre les parelles gat-moix i got-tassó. D'una banda, ja és prou vist que ningú proposa que el qui diu moix o tassó hagi de substituir-los per gat i got; ni els docents, ni els llibres d'estil, ni els diccionaris. Però és que, a més, si no podem reconèixer com a pròpies aquestes dues darreres formes, i d'altres que s'han esgrimit en el mateix sentit, podem començar a renunciar als menorquins, als eivissencs i als formenterers com a parlants de la nostra llengua i a bona part del cabal lingüístic mallorquí, des de Ramon Llull als diccionaris mallorquins del segle XIX i les Rondaies Mallorquines.

¿Què els arrossega a dir tals desbarats? Tant si és la ignorància com les ordres de Madrid, els exabruptes dels "camarades" o la mala fe, els qui sostenen aquests punts de vista en surten malparats. Potser és que tenen dies poc afortunats o que no estan avesats a provar de convèncer i per això són incapaços de construir un discurs amb arguments mínimament sòlids, raonables i raonats.

Confii que, del Parlament balear, no en surti un resultat que faci empegueir. Però sigui quin sigui aquest resultat, és ben clar que la llengua de Mallorca només deixarà de ser català quan no quedi ningú que parli mallorquí.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per or i flama, fa mes de 10 anys
foc i fum: un mallorquí de sempre és un nacional català (que no vol dir del Principat) i un mallorquí-espanyol només pot ser un col·laboracionista amb l'estat ocupant i, per tant, un traïdor. És normal que aquest darrer tengui autoodi i Mossèn Josep Armengou ("Justificació de Catalunya") diria que "en tot cas, només pot reclamar vuit pams de corda i un arbre mort on penjar-se. I, encara, que es podreixi penjat enlaire, sense que el seu cos espuri contamini la mare terra de la qual s'ha avergonyit".
Valoració:16menosmas
Per Mossèn Jordi des Cantó, fa mes de 10 anys
Sou el nostre llumeneret blau, mestre Joan. Sempre ens donau una lliçó de seny. Gràcies per l'esforç, tot i que, amb els aires que bufen, em tem que serà malaguanyat.
Dissabte, tots plegats hem de convèncer.
Valoració:7menosmas
Per foc i fum, fa mes de 10 anys
Julià no creus que això es degut a l'actitud dels catalans i dels catalanistas devers els mallorquins de sempre i d'aquells que se consideren mallorquins i espanyols? "Aquellos polvos traen estos lodos" O es que no estàs d'accord? Voltros heu fet que el termini català sigui sinonim de antimallorquí.
Valoració:-24menosmas
Per Julià, fa mes de 10 anys
Tots els països colonitzats han tengut sempre una llarga llista de traïdors que ajuden els colonitzadors a canvi d'algun benefici. Aquesta circumstància es dóna a Mallorca molt especialment; perquè la gran majoria dels mallorquins estam empegueïts d'ésser-ho. Això a part, hi ha un altre sector que té clar allò de "abans turc que català"!! Una llàstima.
Valoració:28menosmas
Per Essa, fa mes de 10 anys
Vós sempre convenceu, mestre.
Valoració:28menosmas
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
A una gran part dels polítics d'avui en dia no els interessa gens ni mica convèncer, sinó vèncer. Per convèncer cal argumentar, cosa a la que solen ésser alèrgics. I com que adrecen el seu discurs a aquells que no superen el mig dit de seny, dels quals n'hi ha un nombre infinit, en solen treure bons resultats. La cultura, efectivament, els fa oi, i només per l'augment de cultura dels ciutadans podran ésser vençuts, però no convençuts, perquè no hi ha pitjor sord que aquell qui no vol escoltar, ni pitjor ase que aquell qui diu al porc "orellut".
Valoració:18menosmas
Per Ciril, fa mes de 10 anys
En Hitler ja ho deia: fes feliç al més ignorant, dirigit al més estúpid de la massa i així arribaràs als grans nombres. La incultura dóna vots i els grans partits ho saben. Tanta cultura fa oi, va dir en Cañellas (sic), i els seus li rigueren la gràcia. A més, la curtor sempre ha estat un tret definitori de molts polítics del PP d'aquestes illes.
Valoració:19menosmas
Per miquel, fa mes de 10 anys
Lúcid i molt adient. Hi ha que movilizar-se davant tante estupidesa i mala bava i mala llet que preten no ja mantenir minoritzada la nostre llengua sinó anorrear-la i per tant, i també, la nostre identitat.
miquel solivelles i mir
Valoració:27menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris