nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
17°

El gran papu de Caracas

La revista nord-americana The New Republic es fa ressò de les implicacions que pugui tenir el terrorisme basc amb les forces armades veneçolanes, sota els auspicis de la qual s'hauria muntat una mena de campament terrorista en el sud-oest de Veneçuela. Segons l'acusació feta pel jutge Velasco en la seva interlocutòria, en aquesta escola del terror ETA i les FARC colombianes haurien establert col·laboració; els etarres haurien ensenyat a fer bombes i a usar els mòbils per a la seva detonació al moviment marxista-leninista colombià sostingut amb diners de la droga.

Així, els colombians haurien demanat a ETA ajut per mirar d'assassinar el president del seu país en viatge oficial a Espanya, i per vigilar empresaris i altres homes polítics. I tots plegats, en companyonia, s'haurien trobat a Veneçuela, protegits per l'exèrcit de Chávez, qui, a més, ha donat feina en el seu govern a l'etarra Cubillas Fontán -i a la seva dona-, fent-lo a ell cap de seguretat d'un dels seus ministeris.

Tot això, òbviament, ha estat negat per Chávez, a qui hem pogut veure amenaçant i xulesc en nombroses declaracions televisades des de l'aparició de la notícia. "Jo no he de donar explicacions", afirma. El govern espanyol manté amb Chávez una relació enrarida però al cap i a la fi estreta, ja que Espanya té molts interessos comercials en aquell país, sense que puguem negar que Chávez hagi donat avantatges comercials a les multinacionals espanyoles.

A mesura que les relacions amb els EUA empitjoraven, milloraven les possibilitats comercials espanyoles, les quals s'han multiplicat allí en els últims deu anys. Veneçuela és BBVA, Telefónica, Iberdrola, Elecnor, i el millor bocí del pastís del petroli se l'emporta ara Repsol. I, segons explica The New Republic -i confirma infodefensa.com-, el mateix dia que es destapava l'acusació del jutge, Veneçuela rebia d'Espanya quatre vaixells de guerra, convertint-se en un dels països que més armes ven al règim de Chávez. És a dir, Espanya ven armes a Veneçuela, armes que serveixen perquè Veneçuela protegeixi terroristes que operen a Espanya. Un deliri.

Tanmateix, la situació és delicada. Si Espanya fes el mateix que va fer el president colombià Uribe -acusant públicament Chávez de pagar i abrigar les maniobres dels terroristes que volen assassinar-lo: les FARC-, Chávez tirarà de manual marxista i expropiarà les empreses espanyoles, tallant així un flux de milions d'euros que arriba ara a Madrid.

Espanya passa la maroma, recela, fa malabarismes i intenta no fer enfadar la bèstia. El periodista del The New Republic s'acaba demanant, però, què passaria si un alt polític colombià fos assassinat a Madrid per part d'ETA: ¿Què faria llavors el Govern Espanyol? Anem per mal camí amb aquestes amistats. Els simpatitzants de Chávez poden visitar el blog Caracas Chronicles, on el corresponsal de The New Republic explica coses bastant terribles de la vida social, política i econòmica de Veneçuela. No vulguem tapar-nos els ulls davant de la infàmia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
No hi ha res de dolent en expropiar ses empreses espanyoles a Veneçuela, són multinacionals que xuclen d'aquell país i només beneficien uns pocs d'aquí (de s'estat espanyol, vull dir). A més, en Chávez té sa fama però n'Uribe és un feixista
Valoració:-1menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
En Chavez defensa la sobirania del seu país sempre i quan ell en sigui el gran Cap. A mi, de totes maneres, em recorda aquell impresentable que va ser tants d'anys el batle de Marbella: Jesús Gil.
Valoració:-2menosmas
Per Carme, fa mes de 10 anys
Jo m'estim més en Chavez que almenys defensa el poble i la sobirania del seu país que no els mafiosos narcotraficants que els EUA han posat en el poder a Colòmbia i el Perú.
Valoració:2menosmas
Per Anna, fa mes de 10 anys
No sé res d'aquest tipus, i, a més, em fa peresa anar a esbrinar-ho; però la imatge que projecta, sense aprofundir, és la d'un típic dictador suramericà. Un personatge que podria ser el protagonista d'una novel·la d'en García Màrquez.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris