cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

Un encert del Bloc

El Bloc ha presentat una proposició no de llei, perquè el Parlament refermi la unitat de la llengua catalana que, d'altra banda, ja s'especifica ben clarament a l'Estatut. És, per tant, necessària una iniciativa d'aquesta mena? Ja ho crec. Encara que únicament sigui per a fer saber a Josemon Bauzà que no hi ha pitjor analfabet que aquell que té voluntat d'ésser-ho. O per obligar el Partit Popular a definir-se entorn d'una qüestió tan òbvia abans que es convoquin eleccions i tots estimin per un igual el país. El Pepé de Cañellas tenia un lleuger perfum regionalista. La gent de Bauzà, en canvi, sembla baixada del Alto de los Leones. Si el Pepé guanya les eleccions, encara que sigui per majoria, no crec que gosi avalar una gramàtica balear com la que enarbora l'Últim Jinete d'Alcalà, però no hi ha dubte que promourà la valencianització.

De manera que el Bloc, en lloc de fer volar coloms com pot semblar en un primer cop d'ull, allò que ha fet ha estat agafar la paella pel mànec. Dubta de la unitat lingüística de les terres catalanes, Bauzà...? Doncs parlem-ne, de llengua, sense ambigüitats. I veurem què passa. Amb un Pepé disposat a exhibir públicament les xacres de l'ànima, podem assistir a un striptease conservador que estigui a l'alçada dels del Rasputín o de Casa Alfredo. Si les divagacions de Bauzà o de Delgado farien envermellir fins i tot les roselles, com respondran, davant l'envit del Bloc, els Rotger, Font, Pastor...? És evident. Fent de claca dels seus caps, sens dubte. Però cal posar-ho en evidència, insisteixo, abans de passar per les urnes. Perquè el gonellisme de bota alta i firme el ademán de Bauzà, va acompanyat de la derogació d'aquells decrets i normatives que han permès una certa seguretat jurídica a la llengua catalana i que, paradoxalment, sortiren a la llum en temps de governs de dretes.

La Llei de Normalització Lingüística, de 1986, va ésser ratificada per Gabriel Cañellas. I el Decret de Mínims, de 1997, per Jaume Matas. Doncs bé, al Decret de Mínims, que garanteix el 50% de l'ensenyament en català, Bauzà vol carregar-se'l. I, de rebot, s'haurà de carregar la Llei de normalització, no endebades, a l'Article vint-i-dos, afirma que el Govern "ha de fer realitat l'ús normal del català com a vehicle usual en l'ensenyament a tots els centres docents". De manera que la proposta del Bloc, a més a més d'ésser oportuna, és necessària, perquè ens permetrà visualitzar qui és qui en el Parlament. I ja, posats en feina, convé que ses senyories recuperin el debat entorn del trilingüisme, propugnat, durant la legislatura anterior, per Herr Fiol, i desempolsegat darrerament per Bauzà. Perquè ara mateix, Galícia és en peu de guerra a causa, precisament, d'aquesta andròmina diabòlica. Els gallecs n'atribueixen la invenció a Nuñez Feijóo.

I s'equivoquen. Tot i que la dreta gallega ha donat personalitats tan sinistres com Franco o Fraga, Feijóo no és capaç de generar la capacitat de destrucció de Herr Fiol. Però deixem estar els ideòlegs. També se n'ha de parlar, del decret de trilingüisme, perquè si a les escoles s'introdueix mañosamente l'estudi de tres llengües, les assignatures en català queden reduïdes a una tercera part i, en segons quins col·legis, qui diu a una tercera part, diu a no-res. Bauzà ha d'ésser conscient de les conseqüències que li poden reportar les seves boutades. Vull dir que ha de saber quin pa s'hi dóna per casa seva, quan les coses van malament. Encara que això ho pot saber mirant enrere. La corrupció put, tant si és de talonari com intel·lectual. No hi havia afiliat del Pepé que no tingués una fotografia de Matas amb dedicatòria sobre el televisor. I ara diuen que no passa d'ésser un militant de base.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 10 anys
Vaig llegir una entrevista on en Biel Barceló Milta deia que ells -el PSM- eren més mallorquins i ERC més catalans. No és estrany que presentin -amb l'amic i lleuger professor de català- una beneitura com aquesta al Parlament. Deu ser que ells tampoc no ho tenen gaire clar.
Valoració:3menosmas
Per Antoni, fa mes de 10 anys
L'article està molt bé, emperò el dia que siguis capaç de escriure un article sense treure les paraules "Franco" "Jinetes d'Alalà" o "Feixista" hauràs evolucionat molt i estaràs convidat a una porselleta rostida a Ca'l Dimoni.
Valoració:1menosmas
Per clar-i-cat, fa mes de 10 anys
Estatut d'Autonomia vigent:
Article 4
La llengua pròpia
1. La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, [...]
Valoració:13menosmas
Per jan'hihaprou, fa mes de 10 anys
QUÈ FAN AMB LA LLENGUA:
-El PP, la nega.
-El PSOE, la subordina a l'espanyol.
-El Bloc, hi juga.
Valoració:19menosmas
Per Idonó, fa mes de 10 anys
Estic d'acord amb Caterina, i amb Xesca, i amb Pere, i altres dels lectors que ja han emès la seva opinió. No podem jugar a això. No podem sotmetre a votació la naturalesa de la nostra llengua, com no podem decidir per aquest mitjà si Mallorca és una illa o un continent. Voler participar en tal joc és caure en un parany, perquè sigui quin sigui el resultat de la votació, ja hem perdut just pel fet de voler participar-hi. Us semblaria bé que proposàssim fer una votació, a l'època actual, sobre la igualtat de drets entre homes i dones? O el dret dels ciutadans a caminar per tots els carrers? O el dret a la intimitat dins la nostra pròpia casa? A què ve anar a posar en dubte, voler sotmetre'ls a votació, drets tan naturals i inalienables com aquests?
Valoració:21menosmas
Per Dois , del cap fins als genolls, fa mes de 10 anys
I posats a jugar per quina raó no fan votar que la Terra és plana ?
Valoració:13menosmas
Per Jose, fa mes de 10 anys
Com que els comentaris fins ara ja ho diuen tot, em sume totalment als arguments que s'esgrimeixen sense afegir res més.

Enhorabona als lectors!
Valoració:21menosmas
Per legal, fa mes de 10 anys
¿I si presentaven proposicions per tal de donar al català el lloc que li correspon com a única llengua pròpia del nostre país?
Valoració:5menosmas
Per Dard, fa mes de 10 anys
Si acceptam de participar en una votació sobre la unitat de la llengua, encara que el resultat hagi d'esser favorable, ja hem perdut. La postura més digna, en el cas que s'arribàs a produir tal votació, seria la d'aquells qui sortissin de la sala just abans. D'aquesta manera en demostrarien la il·legitimitat. Per altra banda, no fa falta posar en evidència el PP, ja s'hi han posat massa; allò que fa falta és no perdre més dignitat, ja n'hem perduda massa.
Valoració:28menosmas
Per Xesca, fa mes de 10 anys
Al meu comentari hi ha una frase mal redactada.

Ha de dir:

Millor que dedicassin el temps a iniciatives d'estímul d'ús lingüístic.

Satisfà comprovar que la majoria de comentaris tenen el seny de veure i argumentar el desencert de la proposició del bloc. Hi ha coses que ni es voten ni es poden votar.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris