lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
26°

El millor govern (390 aC)

Quin és el millor govern segons Aristòtil? La resposta la trobam en el seu volum titulat Política, en el qual el savi estudia els principis fonamentals de tota constitució, la naturalesa de la justícia distributiva, la sobirania de l'Estat, l'oligarquia, la democràcia i, en un sentit molt crític, l'aristocràcia, que proposa com a tema de debat. Parla també de la "patologia política" i n'analitza causes, dedicant amplis comentaris als afers de la corrupció, que entre nosaltres i al cap de tants segles continua existint com a gran pedra d'escàndol públic. Així llegim:
"Quina és la millor constitució? Quin és el millor gènere de vida per a la majoria de les ciutats i per a la majoria dels homes, si no jutjam tals extrems per una virtut pel sobre del comú dels ciutadans, ni per una educació que exigeix una naturalesa i uns recursos favorables, ni per un sistema de govern fet a llur desig, sinó per un gènere de vida adequat que pugui ser compratit per la immensa majoria dels homes i un sistema de govern en el qual puguin participar la majoria de les ciutats.

Doncs els régims que es diuen aristocràcies, dels quals hem parlat ara mateix, o bé cauen fora de la majoria de les ciutats, o són molt propers del que deim república, i per això s'ha de parlar d'aquestes dues com si fos una sola... Totes les ciutats tenen tres elements propis: els que són molt rics, els que són molt pobres i els que es troben al bell mig dels uns i dels altres. Així doncs, d'entrada, hem de reconèixer que el que és moderat i entremig sembla millor. Podem dir que la possessió moderada dels béns de fortuna és la millor de totes, doncs és la que més fàcilment obeeix a la raó. En canvi, el que és superhermós, superfort, supernoble, superric... i, per altra banda, el contrari, és a dir, el que és molt pobre, molt feble, molt menyspreable, dificilment segueix a la raó, ja que aquells es deixen guanyar per la supèrbia i els altres per la dolentia, de manera que rics i pobres cometen delictes, uns per supèrbia i d'altres per maldat...".

Ens vol, doncs, convèncer Aristòtil que la millor constitució és la que plantejaria un govern de la classe mitjana i per tal d'aconseguir-ho s'hauria de menysprear aquells que tenen en excés els béns de fortuna, força i riquesa, perquè no volen ni saben obeir, tal és l'orgull que mostren. En canvi, els que tenen necessitat excessiva dels béns de fortuna resulten servils i fàcils de temptar amb el suborn i la corrupció. Pregona, per tant, Aristòtil, una veritable ciutat d'homes lliures, on la classe mitjana és la més nombrosa i l'Estat es veu alliberat de sedicions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris