nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
26°

Que se sàpiga tot

Alfred Bosch va passar per Mallorca per presentar la seva última novel·la. Se sabrà tot n'és el títol i la veritat és que és una bona novel·la, una obra sobre el que s'ha anomenat com 'l'agonia del quart poder', és a dir, el declivi democràtic que patim quan la informació lliure dels mitjans de comunicació es veu coartada pels interessos de la política o del negoci. Els diaris i les televisions són empreses i han de tenir beneficis; encara que també viuen dels anunciants, els quals en moltes ocasions són entitats públiques que paguen subscripcions o posen publicitat institucional a les seves pàgines, clau que els permet estrènyer el coll del mitjà en qüestió. El cas més cèlebre que recordem d'aquesta pràctica va donar-se l'any 1996, quan el Tribunal Superior de Justícia de València va condemnar la Generalitat de Zaplana a indemnitzar el diari -no afí- Levante perquè l'havia discriminat en la inserció de publicitat institucional, menys de la meitat de la que havia publicat el diari sí molt amic Las Provincias.

Tot i que quan els mitjans són públics el sistema polític se sent més còmode i legitimat per intimidar-lo, tal com denuncia Bosch en un article publicat a El Periódico divendres passat, en què es fa ressò de la seva vinguda a la nostra illa i de la seva visita a la Televisió de Mallorca. Allà, Bosch va poder percebre -com a bon periodista que ho ha denunciat en forma de novel·la encertada- aquesta pressió per part dels polítics, en aquest cas del PP i UM, sobre la dita cadena, la qual no ha tingut cap tipus de mania a l'hora d'informar la ciutadania dels escàndols de corrupció que ens han afectat, per molt que hagin estats aquests partits els que li hagin donat existència quan estaven en possessió del Govern.

Bosch parla del drama mallorquí, del mal que la putrescència d'una part de la classe política està fent en la nostra fe democràtica, una calamitat, però, que s'accentua quan els mitjans de comunicació públics no en poden parlar, o veuen perillada la seva existència si segueixen pel camí de la veritat i de la llibertat d'informació. Des d'aquí, doncs, tot el nostre suport a Marisa Goñi, el càrrec de la qual penja d'un fil per haver fet, simplement, la seva feina. Potser un dia sabrem que l'han acomiadada i ningú ens encertarà a donar una explicació. Volem una televisió pública que sigui guardiana de la visibilitat, no escanyada pels interessos de cap agent polític. No volem setges, o una forçosa interpretació benèvola del que passa, o un tracte amable i gairebé publicitari, com el que donen algunes cadenes privades de televisió.

Tocqueville va deixar escrit que la censura i el sufragi universal -la democràcia!- són incompatibles: ¿com podem votar i fer-nos una opinió sense tenir la informació necessària per crear-nos un judici? Kapuscinski ens va donar un llibre titulat Els cínics no serveixen per aquest ofici. Sobre el bon periodisme; allà conta que hi ha noves formes de persecució: l'acomiadament i la marginació laboral del periodista. Potser -quina desgràcia!- només els cínics serveixen ja per a aquest ofici.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jose, fa mes de 10 anys
Un periodista immens!!! Això d'Alfred Bosch ho has fet per desinformar o per vore com d'espavilats són els teus lectors?
Valoració:-7menosmas
Per Kiko, fa mes de 10 anys
Apart de l'error; un bon article, i si és tan obvi ja em direu per què aquest diari no ho havia denunciat abans a tot això
Valoració:5menosmas
Per Llorenç, fa mes de 10 anys
Alguna obvietat més Sr Comes?
Alguna observació Kumbayà més?
Això sembla el Libro Gordo de Petete!!
Valoració:-49menosmas
Per biel, fa mes de 10 anys

Vols dir que no era XAVIER Bosch ????????
Valoració:1menosmas
Per Paquita Bosch, fa mes de 10 anys
Bon article, Comes. És una llàstima que hagis confós el nom de l'exdirector del diari (un que no és el Balears) que et dóna què menjar amb l'autor de Les set aromes del món (o una cosa així és diu aquest títol!).
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris