algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 22°
18°

Superman ric, Superman pobre

No fa gaire que va esser notícia la venda del primer còmic en el qual va aparèixer Superman per un milió de dòlars (uns 735.500 euros), el preu més alt pagat per un tebeo en tota la història. Es tracta del número 1 d'Action Comics, publicat el juny del 1938 a Nova York, del qual només se'n conserven un centenar de còpies en tot el món, moltes en mal estat. La seva importància històrica radica en el fet que incorporava una pàgina amb l'origen de Superman i quatre pàgines més amb la primera aventura d'aquest mític personatge. Amb ell s'iniciava tot un nou gènere, el dels superherois, els personatges dotats amb poders superhumans que aviat farien furor entre els infants i els adolescents nord-americans. L'èxit de Superman ha estat extraordinari i s'ha perllongat durant dècades fins a esdevenir una de les icones més conegudes de la moderna cultura de masses nord-americanes.

S'han publicat múltiples capçaleres amb les seves aventures, amb títols com Adventure Comics, Adventures of Superman, Man of Steel, Superman, Superman: The Man of Tomorrow, diverses sèries de dibuixos animats, sèries de televisió amb personatges reals i mitja dotzena de pel·lícules. També ha generat tota mena de productes derivats, incloses unes camisetes més aviat espantoses. El personatge s'ha renovat pràcticament cada dècada, de la mà d'autors com Mort Weisinger, Denny O'Neil, John Byrne i, més recentment, Jeph Loet i Ed. McGuinnes, que l'han actualitzat a costa, això sí, d'embolicar la troca argumental fins a extrems delirants. No cal dir que s'ha traduït a nombrosos idiomes, entre els quals, per cert, no figura el català.

I això que les principals editorials que l'han difós a l'Estat Espanyol, si exceptuam les mexicanes Novaro i Vid, tenien la seva seu a Barcelona, com era el cas d'Hispano Americana de Ediciones, que el va haver de publicar com a Ciclón el Superhombre (1940-1943) a causa de la censura franquista. Posteriorment, Superman fou editat per la madrilenya Editorial Dólar (1958-1960) i per les barcelonines Ediciones Zinco (1983-1997) i Planeta DeAgostini (des del 2005), que en aquests moments publica tant material actual com acurades reedicions dels anys setanta i vuitanta.

Tot això hauria d'haver enriquit els seus creadors, que encara no havíem esmentat, Jerry Siegel i Joe Shuster, però no fou així. El 1938, aquests dos aleshores joves i ingenus creadors, que feia quatre anys que intentaven vendre el seu còmic sense èxit, cediren tots els seus drets per només 130 dòlars a DC, una de les grans editorials del còmic nord-americà. Ben aviat se n'adonaren, de l'estafa, però la seva primera demanda, el 1947, fou totalment desestimada pels tribunals i, a sobre, DC aprofità per eliminar tota referència als creadors en els títols de crèdit de Superman i els seus derivats. En els anys setanta, amb una nova sensibilitat cap al còmic com a art i amb un respecte cap als creadors sorgit a França i a Itàlia, l'Academy of Comic Book Arts llançà una campanya a favor dels drets de Shuster i Siegel. En aquells moments ambdós autors malvivien i Siegel feia de carter.

La notícia del rodatge d'una pel·lícula amb personatges reals, Superman: The Movie (1978), del director Richard Donner, encara va indignar més Jerry Siegel, que va maleir públicament el film i va desitjar que fos un "superfracàs". Però els temps havien canviat i, el 1976, davant l'escàndol, DC va cedir un poc i va concedir als dos creadors una pensió vitalícia, una assegurança mèdica i el reconeixement de l'autoria de Superman, de manera que tots els còmics i pel·lícules haurien d'especificar "Created by Jerry Siegel and Joe Shuster". Però això no implicava recuperar els drets d'autor, de manera que la batalla legal ha continuat i, el 1999 i el 2004, els hereus dels ja desapareguts Siegel i Shuster tornaren a demandar DC i, a la fi, la justícia ha reconegut els seus disputats drets d'autor.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
Si no me'n record malament, pels anys quaranta editaren en castellà algunes aventures del "Capitán Marvel" o "Capitán Maravillas" que era el mateix Superman o bé una descarada còpia. Llàstima que no hagi conservat cap d'aquells còmics, no pel que puguin valer, que supòs que no seria gaire, sinó per comprovar si efectivament es tractava del mateix personatge, o d'un plagi. Si qualcú en sap res més concret, m'agradaria ens ho digués.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris