algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Cap de setmana frustrat

Els articulistes, columnistes, comentaristes i/o tertulians van com a bojos. Un es prepara els articles, però fins al darrer minut de ser enviats no saps si una acció de la fiscalia et farà refer el que has escrit. Ara mateix no sé si abans de publicar aquesta contraportada seran més les detencions, els interrogatoris o les imputacions. Són les 16.47 de dilluns i, per ara, "n'han caigut" quatre. Quatre més i ja en són... premi per qui ho endevini! Així doncs, els articles tenen una data de caducitat més curta que els iogurts de la botiga de moros que hi ha davall ca meva: visca l'actualitat informativa! Bé, la qüestió és que avui el tema era, i serà, un altre. Aquest cap de setmana havia de ser dedicat a l'oci i a la cultura, una ociositat provocada per la presència d'uns companys principatins que volien conèixer una miqueta més Mallorca.

Les visites foren diverses, però quan fas de turista a casa teva et tornes a adonar de la imatge que transmetem a aquells que ens visiten. Com va dir Jack l'Esbudellador, anem per parts. Dissabte passejaven pels carrers de Santa Maria, Santa Maria del Camí, població situada a Mallorca, tot i que pel que els contaré podríem pensar que érem a la Castella més profunda. Idò, bé, passejaven i al cartell d'entrada d'un bar llegim: "Pan Tumaca. Con jamón. + Coca-Cola 4,00€". Mallorca? Pan Tumaca?. Seguim: magnífic restaurant del Pla de Mallorca, Algaida. El cambrer? -"Sí, ja sabem què volem: xot i porcella". Resposta: -"¿Cordero y cochinillo?". Poques ganes de discutir: -"Sí, sí, això mateix". Érem al Pla, a la considerada Mallorca profunda!!

En acabar de dinar, anam al magnífic jaciment arqueològic de Son Fornés, unes de les restes més destacades que tenim a Balears. Una part ja està excavada i semicondionada, hi ha bancs i taules per seure. Perfecte, però... Cartells indicadors al jaciment? Cap. Elements d'interpretació? Cap. On som? Què veiem? NS/NC. Visca el turisme de sol i platja!! Ens disposam a visitar la Seu de Palma diumenge al matí. Quatre policies catedralicis et reben dins l'edifici per indicar-te que seguis, que no et passegis durant el laudes i que allò que s'ha pagat amb doblers de tots -la capella d'en Barceló- no es pot visitar en diumenge. Tot plegat, una manera magnífica d'acollir el Poble de Déu, que va a la Seu com qui va a un cinema on els acomodadors t'asseuen de manera immediata. Caminar en silenci per dins l'església? Prohibit.

Pregar a l'hora que sents la grandesa del temple a cadascun dels seus racons? Prohibit. Sortim de la Seu acabada la nostra mística experiència i topam amb l'Almudaina, per tenir-ne una de nova: un cartell en anglès i castellà ens indica els horaris. Anglès/castellà, aquest és el bilingüisme que defensa Patrimonio Nacional? No convendria que alguna institució reclamàs i exigís que les dues llengües oficials de Balears siguin presents als edificis de l'Estat? Què diria la "botifarreria" benestant i dirigent de Palma si el cartell fos en català i anglès? No els cau la cara de vergonya als dirigents de Patrimonio Nacional, la majoria dels quals han estat beneficiaris d'uns càrrecs heretats com qui hereta una propietat a partir d'un llinatge? Però el mal de Patrimonio Nacional no acaba aquí. A les cantonades exteriors de l'edifici, s'hi han instal·lat unes càmeres clavades al mur que no passarien cap comissió de patrimoni, ni cap comissió de persones que tenguin un mínim de sensibilitat i, sobretot, de sentit comú. A qui s'han encomanat per foradar unes parets històriques? Als mateixos que hi varen instal·lar un ascensor impactant que destrossa l'entrada de l'edifici? Per què les nostres institucions, públiques i privades, callen i no exigeixen respecte?

Em sembla molt bé que al Parlament es facin torcebraços lingüístics per fer dir a algú allò que ja diu l'Estatut però, abans d'aquest tipus de pugnes que només cerquen posar en evidència l'adversari polític, no convendria fer proposicions, mocions, propostes i declaracions per evitar que a un edifici que quasi fa paret amb el Parlament, l'Almudaina, se'n riguin de tots nosaltres i de la nostra legislació? Finalment, el cap de setmana s'acabava passejant per la Palma gòtica. Quin conjunt!!! Llàstima que la caparrudesa i la manca de decisió política no hagi ordenat un espai com el Consolat, la Llotja, l'Almudaina, l'Hort del Rei, les murades i la Seu. Llàstima que els cotxes limitin la visita, que el passeig Sagrera no arribi fins a la mar, que un possible soterrament no faci guanyar espai per als ciutadans i per a la contemplació i, sobretot, que l'edifici de la Transmediterránea, on s'hauria pogut fer un magnífic Museu de la Mar, continuï amb usos administratius per obra i desgràcia de l'Autoritat Portuària. Quina enveja veure ciutats com Barcelona o València, on les seves autoritats portuàries sí fan allò que vol la ciutadania i els governs autonòmics!!!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joan, fa mes de 10 anys
S'acosten on?
Valoració:0menosmas
Per Jose, fa mes de 10 anys
Barcelona o València!? Passeja't doncs per l'Hotel Vela a la Barceloneta o pregunta als veïns del Cabanyal a València i voràs el respecte eixe del que parles... Déu meu!!
Valoració:1menosmas
Per gat escaldat, fa mes de 10 anys
S'acosten! S'acosten! S'acosten!
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris