cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

El dibuixant Joan Soler-Jové, des de Sitges

La primera vinculació que tingué amb Mallorca, el dibuixant Joan Soler-Jové, (Barcelona, l934) fou la participació en el I Certamen d'Aquarel·la de Balears, l'any 1951, quan tenia setze anys. A l'exposició participaren aquarel·listes de Catalunya, País Basc i Mallorca. Entre ells hi trobam Mateu Llobera, (Pollença,1924). L'estada viscuda per Joan Soler-Jové a Mallorca (1960-1985) va estar prou moguda i plena d'activitats. L'artista es va trobar molt bé entre nosaltres. Es relacionà amb els escriptors: Antoni Serra, Baltasar Porcel, Llorenç Moyà, Janer Manila, Josep M. Llompart , Jaume Vidal Alcover, Palau i Camps, Octavi Aguilera, Joan Bonet, Llorenç Villalonga, Guillem Frontera, Llorenç Capellà... i també pintors, Calvo Carrión, Fornés, Xam, Covas, Zúñiga, Roca Fuster, Castaldo, Martínez Pavia... Participant en nombroses exposicions. Exposicions que tengueren lloc a les galeries: Cavall Verd, Rincón del Artista, Angel Blau, Llibreria Tous, Eura, Syra...

L'any 60 participà en el Saló de Tardor i obtingué el primer premi de dibuix. El 63 a galeries Minòrica, de Jaume III, exposa dibuixos de París, presentats per Josep M. Palau i Camps. El 65 a Grifè & Escoda, exposició de collages, amb conferència de Jaume Vidal Alcover. Aquest mateix any es presentà el llibre Homenaje al Circo, d'Antoni Serra per Cristòfol Serra. Amb motiu del llibre, Toni Serra i Joan Soler-Jové actuaren d'improvisats clowns a la pista del Circ Txecoslovac del Teatre Balear.

L'activitat del dibuixant, el millor apologista gràfic del pallasso Charlie Rivel, que ha protagonitzat en una gran quantitat de dibuixos, sense oblidar la realitat màgica d'aquest espectacle. Són prou mereixedors la gràcia i el mestratge amb què el llapis fa reviure escenes ciutadanes del moll, de places, carrers, façanes, mercats i drassanes... Saber captar l'ambient de casa nostra i el seu entorn, quedant reflectides en el llibre Estampas ciudadanas d'Octavio Aguilera. L'any 68 Camilo José Cela li encarrega el disseny i paginació gràfica del 25è aniversari de la publicació de la novel·la La família de Pascual Duarte, de la revista Papeles de Son Armadans, on també l'escritor, juntament amb Césareo Rodríguez Aguilera, publiquen escrits referents al dibuixant.

De tots és molt coneguda la col·lecció de dibuixos que Soler-Jové tenia al restaurant Can Tomeu. Les activitats desenvolupades per Joan donen per centenars de pàgines i no han parat. Des de Sitges, continua treballant dins el món de la plàstica, el disseny, el dibuix i altres tècniques pictòriques. Joan, que sia per molts d'anys. La ciutat de Mallorca et recorda amb molta estima.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Conxa, fa mes de 10 anys
Pep, t'has oblidat de mencionar el llibre de LLorenç Moyà "I tanmateix pallasso" amb dibuixos de Soler Jover.
Valoració:1menosmas
Per Conxa, fa mes de 10 anys
Pep, t'has oblidat de mencionar el llibre de LLorenç Moyà "I tanmateix pallasso" amb dibuixos de Soler Jover.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris