nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

UPyD

Des de fa mesos és motiu de la reflexió en forma de pregunta: entrarà UPyD? En condicions polítiques normals la resposta seria: impossible. Tanmateix res no és normal en l'atzarosa vida política illenca. Alguns sondejos fets a fora de Balears auguren la possibilitat que en efecte UPyD entri. De res ens serveixen perquè contemplen Balears com un tot. No ho és: són quatre circumscripcions diferents i, en conseqüència, una valoració feta sobre una enquesta general balear no té gaire sentit. D'altres enquestes, fetes aquí i per a cada illa, també li donen una certa probabilitat -menor- d'entrar, per Mallorca. Perquè trencar l'empat a Eivissa és molt, molt improbable i tenir capacitat de rompre l'statu quo de Menorca és encara més difícil. Tenim, idò, emmarcada l'anàlisi. Si UPyD ha d'entrar el més probable és que ho hagi de fer per l'illa gran.

A Mallorca, l'any 2007 -a les eleccions al Parlament- va votar un 61% del cens. Varen ser -en números rodons- 418.000 sufragis sobre un cens de 554.000. Com és conegut, la Llei electoral balear marca un 5% del vot com a tall per entrar en el repartiment d'escons. Per davall, quedes fora. Això vol dir que el tall era fa tres anys en els 21.900 vots. No és gens fàcil obtenir aquesta quantitat de vot que són molts, molts com perquè un partit fins ara extraparlamentari pugui tenir aspiracions reals d'entrar a la Cambra autonòmica.

No podem saber quanta gent votarà l'any que ve. Però sí sabem que només en una ocasió (1999) ha votat a Mallorca manco del 60% (57,9%). Si, com tot indica, les eleccions són quan toca i es fan sota la convocatòria nacional de locals i les de les altres autonomies de règim comú, que se'n diu formalment, en principi caldria esperar una participació dins la mitjana, al voltant del 60%. Si suposam, emperò, que l'abstenció creixerà per mor dels escàndols de corrupció i per la manca de resposta seriosa donada per tots els partits, aleshores la participació podria ser semblant a la de 1999 o fins i tot una mica inferior. No gaire més. Ens podríem situar, idò, en un mínim al voltant del 55%, però amb alta probabilitat que fos superior i s'acosti a la mitjana habitual del 60%. Si a pesar de l'augment del cens la participació fos mínima ens situaríem sobre els 380.000 vots i si estiguéssim dins mitjana una mica reduïda aniríem als 400.000. Això voldria que el tall del 5% estaria entre un mínim d'uns 18.000 vots i uns 20.000 de màxim.

Són xifres molt considerables. No és gens fàcil recaptar tant de sufragis a Mallorca. Ara bé, també és cert que existeix una bossa de vot fins ara dispersa, pel costat anticatalanista, que arribà a ser el 2003 d'uns 7.500 sufragis. Si UPyD és capaç d'absorbir-los, el repte seria més assolible. Hauria de treure llavors entre 10.500 i 12.500 vots addicionals del desencís generalitzat, el vot antisistema, les bases d'esquerres -i no tant, al contrari del que tants pensen, de les bases del PP- que rebutgen tant de català... No és gens fàcil, però estaria al seu abast. Té lideratge nacional reconegut que li dóna una implantació local de fet, al marge d'estructura i penetració autòctona. Té doblers. Té suport mediàtic. I si a més tengués un liderat local reconegut, que és el que li falta ara per ara -i respecte a aquesta qüestió: atenció al perfil d'esquerres que es parla aquests dies- el repte seria assumible. Difícil, no n'hi ha dubte, però assolible.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan Adrover, fa mes de 10 anys
d'avui (volia dir) .
Valoració:-1menosmas
Per Joan Adrover, fa mes de 10 anys
Haurieu de mirar les cartes dels lectors d'anui hi ha una reflexió molt interessant . . . .
Valoració:1menosmas
Per Toni Mas, fa mes de 10 anys
Ai Payeras, Payeras... Ja comences a tenir poreta... Jo veig ben normal que la gent li dongui una oportunitat a UPyD (em referesc a la gent moderada, no als lectors habituals d´aquest diari) vist el fracas, la brutor i la falta d´ética dels partits tradicionals.
Valoració:-4menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Igual et fa ganes que hi entri, Miquel Payeras
Valoració:-2menosmas
Per Un mallorquí orgullós, fa mes de 10 anys
És graciós això de "Té doblers, té suport mediàtic..."
Apart d'això, l'anàlisi és bó, però li falta un càlcul que confirma la seva bondat. Cada vegada que UPyD s'ha presentat a unes eleccions a Balears, ha duplicat els seus vots. A les generals (2008) va guanyar 3.000 vots a Mallorca, i a les europees (2009) més de 6.000, i només va votar un terç del cens. Si a les autonòmiques (2011) voten dos terços i només duplica, llavors: 6.000 x 2 x 2 = 24.000 vots. Això sense fer cap esforç addicional, i sense tenir en compte la recent desfeta de Delgado al PP i el suport d'algun prohome socialista... Crec que almanco trauran dos diputats al Parlament. I consellers insulars a Mallorca i Menorca. I regidors a Palma, Calvià, Marratxí, Maó, Ciutadella, Eivissa... L'inici del canvi dins la política balear.
Valoració:0menosmas
Per Pau, fa mes de 10 anys
Aquesta dona pot entrar perfectament en un context electoral com el balear, arreplegant vots de totes les procedències, molts d'ells del PP. Pel que fa ERC no veig que tengui cap possibilitat ni una d'entrar a les institucions i menys després de la seva sortida de botador electoralera.
Valoració:2menosmas
Per Esparadrap, fa mes de 10 anys
Aquesta dona ha fet més mal a la llengua i a la cultura catalanes que un fibló. No comprenc com ningú dels Països Catalans la pot votar.
Valoració:6menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 10 anys
Jo crec que amb el gran carisma den Ramon Aguiló aquesta belarri-motxo farà avant.
Valoració:9menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Sí, Mallorquí avergonyit, a Galícia no sé com li anirà després d'allò que va dir dels gallecs.
Valoració:5menosmas
Per Mallorquí avergonyit, fa mes de 10 anys
A Mallorca, políticament, tot és possible. Per exemple, es poden llençar ofenses contra els mallorquins per guanyar vots. A quina altra terra podria fer-se una cosa semblant?
Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris