nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

“Digau trenta-tres”

L'anyet que queda fins als pròxims comicis -si no hi ha contraordre- el tendrem en campanya permanent, amb un missatge unidireccional: "el PP arrasa -diuen- sense davallar de l'autobús". Tampoc feia falta arribar al març de 2010 per treure aquesta conclusió. D'ençà l'endemà de la consumació del segon pacte autonòmic Antich-Munar -una cosa que hem après aquesta legislatura és que la xarnera no era el partit, sinó la persona, i així els ha anat-, la doctrina oficial sottovoce era més o manco aquesta: que el pacte possible és una estranya i feliç circumstància. I que no hi haurà temps per redreçar res, només per posar-hi pegats. Valenta doctrina, condensada en l'expressió "anys d'excepció", usada pel director general de Comunicació del primer pacte autonòmic Antich-Munar per publicar, ja durant el pacte insular Matas-Munar, una hagiografia del primer mandat Antich.

El corrent estatal, a més, convida a pensar en un vot de càstig per als socialistes. Avui queda poc del Rodríguez Zapatero del "no nos falles", un eslògan que reciclat fàcilment il·lustraria el crit de part de la ciutadania quan, en plena crisi, escolta propostes relatives a l'impost sobre el valor afegit o l'edat de la jubilació. I com més va, més creix en determinats ambients la idea que les eleccions s'han d'avançar. Que fer-les coincidir amb les municipals de tot l'Estat és entregar Govern, Consell i Ajuntament de Palma. La dinàmica bipartidista que es crea habitualment en aquestes convocatòries no feia por al PSIB a finals de l'any passat; avui, però, és una altra cosa. Antich no es pot arriscar que Balears torni a ser, com en el 1999-2003, el camp de tir del PP estatal.

En aquell moment, governant a Madrid, els populars varen fer passar per Palma tots els ministres. I no ho feien perquè volguessin recuperar la comunitat -que també-. Els ministres sortien pels informatius estatals explicant que el pacte antinatura duia les Balears a la misèria preturística, "no ho intentin a ca-seu". Avui, en cas de campanya, tindríem exactament el mateix: els conservadors de tot l'Estat, postulants a ministres i vicepresidents, s'hi abocarien per lluir-se i per mostrar l'erm en què l'"hexapartito" ha convertit una comunitat "otrora rica y próspera"... I a tot això, algunes enquestes situen el futur en trenta-tres diputats -vegeu "no vagi per dit" de dissabte- per als de Bauzá. Amb tot el que ha caigut damunt del PP, sense fer propostes polítiques, just estant rere la roca. Per ventura ha fet efecte la millor campanya popular, feta des d'instàncies molt pròximes al Govern: "Tanmateix tornaran, i amb més força", han repetit. De tant dir-ho ens han convençut.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Oliver, fa mes de 10 anys
No és Bauzá, és Bauzà
un llinatge català.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris