cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Saber i poder

El tema que indica el títol és, no hi ha cap dubte, típic i fins i tot tòpic. No hi pot haver, idò, en les meves paraules cap pretensió d'originalitat ni de novetat. Renuncii a les esmentades virtuts, però no del tot a les de l'oportunitat o, si voleu, a les de l'oportunisme. L'oportunisme és una condició molt ben valorada pels darwinistes com jo.

La meva voluntat d'oportunisme ara mateix és deguda que no fa molts de dies que en aquest mitjà aparegueren unes declaracions del nou president del PP, el senyor J. R. Bauzà, que m'han causat profunda tristesa i major, encara, decepció. Voldria poder justificar i, també, destriar aquests dos sentiments que es varen apoderar, en llegir-les, de la meva ja no massa xalesta de per si ànima.

La tristesa té la seva deu en la proposta de convivència lingüística que feia el nou president del PP, basada fonamentalment en el concepte de llibertat d'elecció de llengua. Llibertat d'elecció que no correspon a l'alumne, supòs, sinó als pares. Dit amb altres paraules: que cadascú vagi pel seu costat i que el resultat final sigui el que Déu vulgui. Independentment de la voluntat divina, aquest resultat és, tanmateix, fàcilment previsible.

Cap futur ciutadà serà monolingüe en català, hi haurà un nombre indeterminat de bilingües que dominaran els dos idiomes i una munió de monolingües en castellà, que en el futur exigiran de manera ben agressiva que el fet de ser monolingüe no ha de suposar cap desavantatge respecte dels que són bilingües. Tot, ja dic, sota la capa de la defensa de la llibertat. Tenc un amic que diu que el liberalisme és la cara actual i dissimulada de la dreta de tota la vida. Probablement no va desencaminat, el meu amic. La pregunta que els hauríem de fer a aquests liberals de nova fornada és fins on arriba el seu liberalisme.

El fet d'obligar tots els cotxes a circular per la dreta és, per ells, una imposició intolerable? Que les empreses hagin de passar inspeccions de sanitat atempta contra la llibertat d'empresa? Per què Emaya ens ha de subministrar aigua clorada si jo vull que hi hagi una aixeta a ca meva d'on surti aigua sense potabilitzar? I, per no fer eterna la formulació de preguntes i sense haver de sortir del tema educatiu: tenen també dret els pares a triar les assignatures que els sembli oportunes per als seus fills i rebutjar aquells coneixements -les matemàtiques, la gramàtica, la urbanitat, per posar-ne només alguns exemples- que consideren inútils o perjudicials per als futurs ciutadans? He dit abans que les manifestacions de J.R. Bauzà en favor del dret que tenen els pares a elegir la llengua en què les escoles públiques o concertades han d'educar els seus fills em produeixen tristesa.

Una tristesa derivada de la clara consciència de veure que la cultura i els mots que he heretat i estimat estan amenaçats de mort o, si no, de no poder dur una vida digna. Voldria deixar clar, tanmateix, que aquest sentiment és de tristesa, però no de revolta. Aquesta manca de sentiment de revolta la tenc no tan sols pel fet de pertànyer a un poble acostumat a ser dominat per gent de fora, sinó pel fet de ser demòcrata. Com a partidari de la democràcia, he d'admetre que qualsevol polític té dret a expressar una idea o una proposta i que si aquesta idea o proposta aconsegueix la majoria de vots, ha de ser ella la que s'ha de dur a la pràctica, la que s'ha de realitzar. Encara que em sàpiga greu.

He dit, però, al principi de l'article, que les declaracions del senyor Bauzà, a més de tristesa, em provocaren també una mica -just una mica: ja coneixeu la meva moderació i prudència- d'indignació, vergonya i fins i tot impotència. Quan vaig llegir el que deia sobre les variants lèxiques, vaig lamentar en certa manera ser membre d'una col·lectivitat que, si he d'atendre aquestes altres idees que va amollar el senyor Bauzà -que no són de contingut polític, sinó filològic o científic-, encara no ha entrat dins la modernitat. Una societat molt retardada respecte d'altres països. A països on intenten no confondre el poder amb el saber. Ho haurem de veure amb una mica més de deteniment dissabte que ve.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Una mallorquina d'arrel sense complexos, fa mes de 10 anys
Ido a mi em produeix tot lo contrari, perquè crec en sa llibertat, no obstant crec que a Mallorca s'ha de protegir es mallorquí, no es català, però mai baix sa imposició o sa coacció. Ja n'hi ha prou d'imposicions com ses des franquisme, a hores d'ara aquesta època ja hauria d'estar superada i sembla que no está.


Una mallorquina d'arrel sense complexos
Valoració:-3menosmas
Per un més, fa mes de 10 anys
"He dit abans que les manifestacions de J.R. Bauzà en favor del dret que tenen els pares a elegir la llengua en què les escoles públiques o concertades han d'educar els seus fills em produeixen tristesa." Idó, l'hi produirà tristesa la pròpia llei de normalització lingüística quan diu que els pares tindran llibertat per triar la llengua... no ?
Valoració:-3menosmas
Per Un ignorante, fa mes de 10 anys
Es muy curioso que en el traductor de español catalán, Bauza en catalán el acento es hacia la derecha i no a la izquierda ¿Quien es que esta equivocado, el Sr. Bujosa o el traductor de Google? Agradecería que el Sr. Bujosa o algún filólogo, me de su opinión al respeto. Aquí esta el enlace del traductor que he utilizado.


http://translate.google.com/#es|ca|Jorge%20bauz%C3%A0%20sampol
Valoració:1menosmas
Per agraït, fa mes de 10 anys
Gràcies, sr. Bujosa, perquè heu respectat la nostra llengua escrivint correctament el llinatge Bauzà i així compensau, en part, la destrossa que fan tots els que escriuen Bauzá (sic).
Valoració:3menosmas
Per Una mallorquina, fa mes de 10 anys

No et preocupis estic molt tranquila, no sóm jo sola que considera que s'únic argument teu és sa desqualificació i s'insult a nes altres quan no combreguen amb sa teua política. A més, em dius que no sóm molt intel-ligent, o sigui que tu ets es més savi. En castellà deim, “dime de que presumes y tedire de que careces”

A part que alguns et consideren un covard que t'amagues darrere de s'anonimat. Vegem lo que et diuen en aquests comentaris. ¡Com aquests hi ha a centenars! Aixó ès s'estimació que et tenen en es foro a on fas de guellet.

Pacorrone te diu continuament:

Puedes empezar tus lecciones de valentía, diciendo a todo el mundo quién eres.

Como eso no lo vas a hacer, nos limitaremos a pensar que sigues siendo un "fanfarrón bobalicón".

Por cierto, a la cara te lo digo, ya que tú sabes quién soy yo.


¿Cómo dices que te llamas? Es para saber a quién debo tener "miedo".

Menos humos, "pegón de pacotilla".


_______________________________________

I Quimeta te diu:


Voldràs dir sa poca credibilitat que a tu t'interessa que jo sembli que tinc, perquè no em agenoll davant el teu imaginari liberalisme.
Si fossis tan demòcrata i liberal com dius, no estaries contínuament imposant ses teves consignes a força de manca de respecter a qui te les rebaten.
Qualsevol persona que vol realment alguna cosa i està convençuda d'això, no ataca, dialoga, perquè té fonaments i raons suficients com per no haver de recórrer a la desqualificació.

A que tens por Illenc?
Valoració:-4menosmas
Per En Pericó, fa mes de 10 anys
Tranquila dona, jo no més feia una reflexió amb veu alta. Pensa-t'ho bé una persona que està orgullosa de fer una cosa malament no pot ser mai molt intel.ligent. Les persones normals estàn satisfetes quan fan les coses el millor possible... has d'anar viva.
Sr. Bujosa, l'article molt bó com quasi sempre.
Valoració:2menosmas
Per Una mallorquina, fa mes de 10 anys
A “En Perico”: De lo que jo estic molt orgullosa és d'escriure bé o malament lo que es meus pares i padrins em van ensenyar, es mallorquí, cosa que tu sembla que no aceptes i fins i tot sembla que t'avergonyeixes, preferint escriure només en so dialecta català. Lo que també demostres en lo poc que has escrit és sa teva poca educació, perquè quan no t'agrada s'opinió des altres, utilitzes s'insult. Jo de moment, encara no he caigut tan baix.

Per lo que dius que sembla que sóm una mica curta, et faig saber que ningú parla de merda més que es qui està ben untad. ¿Encara no has après sa dita que diu, respecta i seràs respectat?
Valoració:-13menosmas
Per En Pericó, fa mes de 10 anys
Ara he llegit l'opinió d'una mallorquina que no escriu bé el mallorquí (català) i sembla que n'estigui orgullosa d'aixó, idó, pareixes un poc curta...
Valoració:2menosmas
Per Un mallorquín, fa mes de 10 anys
A "Una mallorquina": el texto que yo he colgado aquí seguia al que tu habias colgado antes, De hecho era una continuación del mismo. No te hubiera costado nada adjuntarlo al primero pero no lo has hecho por que no te ha interesado hacerlo. A la gente como tú se la huele a distancia. En cuanto a tus descuidos ortográficos y gramaticales, son demasiado flagrantes como para no fijarse en ellos. Si quieres escribir en catalán deberias hacerlo correctamente.
Valoració:6menosmas
Per Ciudadano López., fa mes de 10 anys
Al Sr. Berni: entienda Ud. que su dogmatismo sobre lo que es o no es correcto me provoque una cierta hilaridad. De sus contradicciones sobre la libertad poco más se puede decir, por lo que no veo necesario insistir en el tema. Un saludo.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris