nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Tríptic d'actualitat: català, Son Bosc, Matas

De vegades, la densitat d'esdeveniments fa difícil l'elecció d'un tema per a l'article setmanal. Va, per tant, un tríptic de l'actualitat.

Català. Jose Ramón Bauzá, pletòric després de ser entronitzat a La Salle, és entrevistat per un periodista d'aquest diari, que no aconsegueix arrencar-li una resposta clara respecte de si el mallorquí i el català són una mateixa llengua. Per tres cops, nega. Després de negar tres vegades, Sant Pere va sentir cantar el gall: el que a Bauzá li devia fiblar a les orelles, quan va contestar la pregunta, és l'esbroncada que els seguidors d'en Delgado varen dedicar a la intervenció en català de Joan Flaquer. Sant Pere, després de sentir el gall, va comprendre la seva traïció i va plorar. José Ramón Bauzá, després de guanyar un congrés assumint el programa del seu adversari, segurament no ha comprès que traeix els consensos bàsics que varen permetre que l'Estatut digui que el català és la nostra llengua pròpia. El PP rellisca cap a les llefiscoses aigües del secessionisme, del blaverisme, del gonellisme. Bauzá afirma que aquí deim "tassó" i no "got": la típica frase que (a banda de resultar incomprensible a Eivissa i Menorca) repeteixen els que sempre diuen "vaso".

Son Bosc. Per explicar Son Bosc cal començar pel començament: Son Bosc forma part del Parc Natural de l'Albufera. És cert: no forma part dels seus límits legals d'ençà que el govern Matas va perpetrar la seva exclusió de l'àrea protegida, però basta mirar un mapa per veure que Son Bosc és un forat fet sobre la zona humida. En tot cas, Son Bosc pertany a l'Albufera en el sentit que forma part de l'ecosistema i comparteix els seus valors naturals. Paralitzar les obres del camp de golf a l'espera que hi hagi el necessari Pla d'Ordenació de Recursos Naturals del Parc Natural és una mesura raonable i justa. Millor dit: imprescindible. UM i PP preparen l'ofensiva parlamentària. UM ja ha registrat una proposició no de llei. El PP anuncia una iniciativa legislativa. És evident que trenta-dos diputats poden legislar. Ara bé: fer-ho entrant en una matèria que és pròpia de l'executiu (què es pot fer i què no en un espai natural concret) deu ser una mostra d'allò que Jaume Font va anomenar "governar des de l'oposició", i que en realitat vol dir boicotejar l'acció de govern. A favor de la continuació de la destrucció del nostre patrimoni natural, òbviament.

Matas. Vindrà a declarar o no vindrà a declarar? En aquests moments, ja corren tantes messions i tantes elucubracions sobre això com sobre les mocions de censura o les eleccions anticipades. Sembla ser que ahir el seu advocat mallorquí es va precipitar deixant entreveure el que va anomenar un possible canvi d'estratègia: l'estratègia de l'evasió, en aquest cas. Si finalment no ve, ho disfressarà dient que s'ofereix a declarar telemàticament i ho explicarà parlant de persecució política, però no hauríem de dubtar gaire a l'hora de dir les coses pel seu nom: Jaume Matas s'hauria convertit en un pròfug de la justícia. Tenir un expresident en crida i cerca internacional ens situaria sense remei en la categoria de les repúbliques plataneres. Si arribàs a ser el cas, una mesura imprescindible seria retirar el seu retrat de la galeria d'expresidents del Consolat de Mar. O millor encara, fer amb el seu retrat el que va fer Xàtiva amb el retrat de Felip V que hi ha al Museu de l'Almodí: posar-lo, en càstig per les seves malifetes, cap per avall.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Dallas, fa mes de 10 anys
Per favor, respectem la catalanitat dels llinatges: Bauzà i no "Bauzá"; encara que en J.R. en renegui.
Valoració:0menosmas
Per Ingenu, fa mes de 10 anys
Que tants mallorquins no sàpiguen que la llengua que parlen és la catalana, és perquè no els ho han explicat bé. Pobrets! Si hom peca per ignorància, el pecat és menys greu, o no arriba a pecat. Però ho haurien de saber. No els ho pot explicar qualcú?
Pel que fa al Sr. Matas, ell ha dit i repetit que desitja anar a davant el jutge per a explicar-li-ho tot, i demostrar-li la seva innocència. Per tant, no crec que s'escolti els seus advocats si li aconsellen que no ho faci. En no ésser que la persecució política de què és víctima hagi pres tanta força que considerin que podria menar-lo a la presó, i en aquest cas, millor que demani als E:U.A. que l'acullin com a un pobre refugiat i no facin cas de les peticions d'extradicció que puguin arribar-los de la policía española.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris