nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Crisi del sistema de pensions

L'Estat espanyol travessa problemes estructurals que s'han d'abordar amb realisme davant la mala situació actual

El ministre Corbacho animà ahir els treballadors a fer-se plans de pensions privats. Garanteix que l'actual sistema continuarà fins a l'any 2025, però no es compromet a res més enllà d'aquesta data. El panorama no pot ser més negre. La realitat és que la població activa no podrà mantenir correctament els jubilats en només tres lustres. S'hi ha d'afegir que la Unió Europea està imposant normes molt estrictes perquè l'Estat espanyol freni la despesa pública i s'adapti als paràmetres dels països més rics del Continent.

Són moments de molt de pessimisme, que coincideixen amb els mesos més durs de la crisi econòmica. És molt probable que quan arribi la recuperació també retorni l'optimisme. Va ser durant la crisi del 1993 quan es començà a aconsellar els treballadors que subscrivissin plans de pensions. Després tornà el boom econòmic i l'optimisme. Tot i així, l'Estat espanyol travessa problemes estructurals molt importants que requereixen polítiques molt realistes i de potenciació d'un creixement equilibrat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Ningú ha mencionat que també se han de mantenir 6 a 7 milions de emigrants extra-comunitaris.

Ningú ha mencionat que a partir del any 2004, l'any que "guanyà" en Zapatero, el petroli o la energia començà a pujar. El barril de petroli estava a uns 20 dòlars i pujà a una mitjana de 60 a 80 dòlars el barril fins i tot superà els 100 dolars. Precisament, a partir de la pujada del cost del petroli, en Zapatero havia de haver reduït la emigració, però feu lo contrari legalitzà més i feu una crida que en venguessin més.

No ès lo mateix fer inflar la bimbolla quan la energia ès relativament barata, però aquest Zapatero o els socialistes feren lo que no se podia fer. En cas que haguessin guanyat els del PP, aquests haguessin reduït inflar la bimbolla ja que solen tenir més sentit comú que els socialistes.

També en Zapatero ha fet disminuir la taxa de la PA (població activa).

Mai hi ha hagut un element més inútil que en Zapatero, i encara ès capaç de guanyar les pròximes eleccions.

Valoració:-3menosmas
Per Xesca, fa mes de 10 anys
Sobretot si ajustàvem el sou dels polítics de tot nivell i la SEVA jubilació, segur que la cosa milloraria molt.

Jo ja estic mirant quin gaiato em compraré i tendrà més d'una funció, a part de la que li és pròpia.
Valoració:4menosmas
Per Contribuent indignat, fa mes de 10 anys
Estava pensant que si a la fi el nostre govern decideix dur a terme això de privar els treballadors de dos anys de jubilació, és a dir, fer-los pagar un impost extraordinari de l'import de les seves pensions durant dos anys, també hauria de fer una altra cosa: fer pagar a tots els qui viuen de rendes l'import del total dels seus ingressos durant dos anys. No només els treballadors hem de salvar l'Estat. No en mancaria d'altra! I així i tot encara no podríem parlar d'una distribució justa de les càrregues. Anava a dir "un poc perhom", però en aquest cas es tractaria "d'un molt perhom", que per a aquells més pobres, seria no "molt", sinó massa, massa, massa.
Valoració:6menosmas
Per Raquel, fa mes de 10 anys
Aznar va donar molta empenta a la bimbolla immobiliària. Zaplana ja havia estat decisiu per inflar Benidorm de desastres constructius. El seu amic Jaume va fer tot quan va poder per desestructurar el model econòmic. Zapatero, pobret, es va creure que el model era bo i que l'Espanya anava bé. La bimbolla va explotar i no s'ho podia ni creure: "és sols una recessió", deia, mentre seguia afavorint la despesa supèrflua i deixava de banda l'economia real. Ara està desacreditat i no sap què fer per fer gràcia als mitjans de comunicació (l'única cosa que li interessa). I és clar ha hagut de prometre als inversionistes i especuladors (allò que en diuen "els mercats") un pla d'ajust brutal: retallar els ingressos de les classes mitges i treballadors per mantenir els privilegis dels més rics, augmentant les desigualtats i fent més insostenible tot el sistema.
Valoració:3menosmas
Per jubilats per mallorca, fa mes de 10 anys


Davant l'allau d'informacions, comentaris i criteris que proposen un ajornament de les edats de jubilació i que posen en dubte la viabilitat del sistema de pensions, l'associació “Jubilats per Mallorca” vol expressar el seu esglai i la seva discrepància, tot denunciant-ne la manipulació de la realitat que fan i els interessos espuris que emmascaren.


Són antics els anuncis que les pensions no aguantarien i que calia fer assegurances privades de pensions, però mentre la Seguretat Social ha anat millorant de salut i finançant, en part, alguns dèficits dels comptes de l'estat, allò que ha estat a punt de fer fallida ha estat el sistema bancari privat el qual ha hagut de ser estalonat amb garanties i amb intervencions públiques. I volen fer- nos creure ara les mateixes mentides?


Si quan les pensions suposaven poc més del 3 per cent del PIB i deien que en passar del 6 per cent ja no serien viables, ara que ja passen del 8 per cent i diuen que no seran viables en arribar al 15, per què els hem de creure?


Parlen del futur envelliment de la població quan a les escoles hi ha més al·lots que mai i n'han de fer de noves a la carrera. Per què aquestes mesures? Diuen que és perquè augmenta la mitjana de vida -i fan els càlculs com si tot aquest augment fos perquè la gent mor més vella sense tenir en compte que, afortunadament, no hi ha tanta de gent que mori d'infant o de jove- i ho diuen quan ja han comès el “lapsus” de reconèixer públicament que les generacions que han anat naixent els darrers anys i les que vagin naixent a partir d'ara tendran una esperança de vida inferior a la dels seus pares, a conseqüència de les condicions ambientals i d'altres.


Què volen? Desmantellar els sistemes de benestar social? Minvar els drets dels treballadors? Afavorir la concentració de capitals?

No saben ja que la globalització ultraliberal és fàbrica de misèria? No han hagut d'intervenir ja per salvar un sistema que diu basar-se en la no-intervenció? No ha hagut de ser ja la cosa pública que salvàs l'esclat d'allò privat?


Cal millorar, certament, la gestió dels recursos públics i evitar-ne tots els abusos, però això no es fa privatitzant les empreses públiques que tenen beneficis ni subvencionant empreses privades que tenen consells d'administració els membres dels quals s'autoadjudiquen pagues escandalosament multimilionàries. Els mateixos organismes i les mateixes persones que ens han duit a l'actual crisi econòmica, hagin quebrat o no les seves empreses, que s'han forrat i que tenen ben demostrat que si no són uns lladres és perquè són uns inútils (o viceversa), ara volen fer-nos creure que de la crisi n'hem de sortir jubilant-nos més vells, cobrant més poc i tornant-los a confiar els nostres doblers per garantir-nos les jubilacions.


És de suposar que pensen que entre el que hem exposat i facilitant, encara més, engegar gent de la feina, faran abaixar l'atur. Deu ser per aquesta manera tan rara de pensar que ens han duit aquí on som. Si els tornàssim a creure mereixeríem garrot.


L'associació cultural “Jubilats per Mallorca” es proposa organitzar en els propers mesos diversos actes públics per aprofundir en aquesta qüestió.


JUBILATS PER MALLORCA, Mallorca, febrer del 2010.
Valoració:5menosmas
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
Frenar la despesa pública, controlar bé els diners que es gasten, i evitar que se'n robin, aquesta seria, si fos possible fer-ho, la solució per a no haver d'estafar els treballadors requisant-los dos anys de la seva pensió, però amb els polítics que tenim una pretensió tan lògica com és la de que es controlin els diners públics i no deixar que se'n robin, és al nostre país una meta inassolible.
Valoració:3menosmas
Per Estrella fugicera, fa mes de 10 anys
Crisi n'hi ha dels tecnòcrates capitalistes, del sistema econòmic-financer depredador, ja que feina i bons treballadors n'hi ha de sobres,el que manca és bona organització i aturar fermement especuladors, hipermilionaris, capitalistas mai satisfets, corrupció a manta, ...
Valoració:-1menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 10 anys
No són les pensions les que estan en crisi, sinó un sistema polític capitalista incapaç de generar llocs de treball suficients. La crisi és del treball i no de les pensions .Hi ha milions d'aturats registrats i encara més de no registrats. Que crein llocs de treball per tothom i que no ens robin les pensions contributives per tal de pagar les pensions assistencials que haurien d'anar a càrrec de l'estat, dels impostos i dels dividends dels rics.
Valoració:-2menosmas
Per Bernat Buades, fa mes de 10 anys
Els especuladors immobiliaris i financers duen l'economia a la ruïna. L'estat surt en el seu ajut gastant milions i milions d'euros. Hi ha doblers pels que han jugat amb els nostres estalvis i no n'hi ha pel sistema públic de pensions. És el món al revés. I aquest Corbacho pareix que és del PP.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris