nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
15°

La censura i altres vicis

Vull suposar que l'exercici perllongat del poder, sobretot el polític, irremeiablement encamina els subjectes a creure's omnipotents, quasi divins (un temps fins i tot s'ho proclamaven: "Por la Gracia de Dios" i gaudien d'anar baix pali), i com a conseqüència, a la curta o a la llarga, la circumstància els indueix a cometre algunes bajanades superlatives, per dir-ho fi, estan convençuts que tot els està bé. I ja saben la dita: com més teulada, més goteres. Per exemple, saber pels papers que hi ha un poblet anomenat Goito, al nord de la República Italiana, devers Mantua, on la batllessa procedent d'un partit que es qualifica de centrista, UDC, amb el suport de la dreta lliberal berlusconiana "Pópolo della Libertà" i de la "Lega Nord" d'Umberto Bossi, ha tingut la capficada de prohibir l'entrada a la guarderia municipal, aferrin-se, als fills de divorciats, i també els fills de jueus i musulmans.

I vull suposar que hi inclou els budistes i els "Testigos de Jehová", els no creients, o qualsevol que es desviï un pèl de la més pura ortodòxia catòlica, apostòlica i romana. I s'ha quedat més a pleeer, la dona...
L'oposició, home, era obligat, ha denunciat la inconstitucionalitat de la capficada, i ha sol·licitat que es retiràs. Però res, com si em ventes. La cosa s'ha embolicat a bastament com per haver arribat al Parlament de la mà del PD, de centreesquerra, que precisament una de les seves consignes cabdals és: "L'educacione non si taglia. Qualità alla scuola púbblica". També s'ha alçurada l'Agència de Protecció de Dades, defensant que les particularitats religioses de cadascú pertanyen exclusivament a la seva intimitat, gens ni mica importen a la batllessa de cap poble. Ja veurem com acaba aquest plet. Miraré de fer-li un seguiment. Consider que s'ho paga.

També a València que és més a prop, aquesta darrera setmana s'ha donat un cas de singular prepotència que consider digne de comentar. Resulta que, ja fa un parell mallorquí d'anys, la Unió de Periodistes Valencians exposa al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, dependent de la Diputació valenciana, les fotografies publicades a la premsa diversa l'any 2009, i que són considerades les més interessants per motius d'actualitat, per impactants o la qualitat intrínseca de les instantànies. Bono idò, el PP, en la persona del seu diputat d'Economia i Hisenda Máximo Caturia, que era present a la inauguració de l'exposició, trobà que hi havia penjades fins a 10 imatges que no eren del seu gust i complaença. Pràcticament totes elles relacionades amb el conegut cas Gürtel. Els afuà el president de la Diputació, anomenat Alfonso Rus, i apa, totes aquestes no m'agraden, despenjau-les.

Una del Camps i la Rita Barberà fent aldarull una mica passat a la sortida dels jutjats, una altra del senyor Costa plora que plora aquells dies que li trepitjaren els galindons, i un parell més dins aquests línia, cordant-se botons de cares americanes, i això. La Unió de Periodistes Valencians, davant l'atropellament, decidí despenjar-les totes, les fotografies, i enviar l'exposició a fer moltes garbes de bagasses. Au, vostres són les espardenyes!
Acabar avui amb unes paraules que vaig escoltar l'altre dia a l'actor Burt Lancaster, que interpretava Fabrizio Corbera, Príncep de Salina, a la pel·lícula Il Gattopardo d'en Luchino Visconti, basada en la novel·la de Giuseppe Tomasi di Lampedusa. El Príncep, referint-se a una xulesca colla d'oportunistes, envergà: "Solament la seva vanitat és més gran que la seva misèria". I vaig prendre'n nota per si algun moment em podia esser d'oportunitat reproduir. Vet ací.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
No som un expert en italià, però em sembla que el Sr. Capó no encerta del tot en les seves correccions. Perquè Polo i no popolo? El partit esmentat es diu Pòpolo della Libertà, i pùbblica als diccionaris italians hi apareix sempre amb accent.
Valoració:2menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 10 anys
En català, Màntua; en italià, Mantova.
Sota o davall pal·li, no baix.
Polo, no popolo.
Podries dir Testimonis de Jehovà, si no vaig molt errat al seu local del carrer Joan Crespí amb Arnau Rossinyol ho tenen escrit en català.
Educazione, no educacione.
Pubblica, sense accent.
Valoració:0menosmas
Per Visitant de la Granja, fa mes de 10 anys
Home! És que tothom té dret a l'educació, al treball, a tenir un habitatge, a expressar lliurement allò que pensa, i a no morir-se de fam, però en aquest "tohom" hi ha d'haver nombroses excepcions. Un poc com en el cas que assenyalava Orwell: tots som iguals, però alguns són més iguals que els altres. I la censura és un dret dels qui comanden no reconegut en la Constitució, però un dret inalienable. Tot, com cal suposar, en bé del poble, al qual cal defensar d'aquells pecadors malànimes disposats a pervertir-lo. Sort que hi ha aqueixes bones persones que exerceixen de censors, generalment vocacionals, que s'esforcen per mantenir la moralitat pública. Haurien de fer-los un monument, mitjançant el qual els porcs els expressassin la seva gratitud per ajudar-los a posar al seu lloc els ases, els menys iguals dels iguals.
Valoració:5menosmas
Per Biel Florit, fa mes de 10 anys
Benvolgut Veïnat de Sineu.- Efectivament hi he comès una errada de redacció. El que volia dir és que fa un parell mallorquí d'anys que fan, any rera any, aquesta exposició de les fotografies seleccionades entre les publicades durant l'any anterior. Disculpi l'errada i gràcies per la oportuna puntualització.
Valoració:1menosmas
Per veinat de sineu, fa mes de 10 anys
Com pot ser un parell mallorqui d'anys, si les fotos son del 2009? O a Sineu no sabeu que ès un parell mallorqui? On està l'errada?
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris