nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

Jo sóc dels bons: antifeixista

Aquesta setmana passada s'ha tornat a veure el mateix espectacle. Em refereixo als boicots que perpetren contra certs polítics -en aquesta ocasió l'exlehendakari Ibarretxe o Rosa Díez- un plegat de grupuscles d'universitaris suposadament antifeixistes o suposadament esquerra, els quals no tenen altre objectiu que impedir que aquests representants de la ciutadania entrin en el recinte universitari i facin allà alguna conferència o que participin en algun debat o col·loqui amb estudiants més enraonats. La dinàmica sempre és la mateixa: el boicot, l'ús de la força per impedir la realització de l'acte i l'obstrucció de la paraula, immergint-ho tot en crits, consignes i batibull ensordidor. Al final, tot acaba reduït al mateix: els joves boicotejadors són els savis i lúcids portadors de la veritat, i els altres només són un plegat de feixistes a qui s'ha d'escombrar de l'àgora universitària.

'Fora feixistes de la universitat', bramen, com si l'exhibició d'un programa polític disconforme amb el propi ideari fos automàticament feixisme pur i dur, desvirtuant l'ús d'aquest concepte polític, el feixisme. I el que és més preocupant, caient, els mateixos crítics, en la xacra contra la qual diuen que volen oposar-se. Perquè, de fet, no hi ha res més feixista que acusar qualsevol opositor de ser feixista, encara que es faci des d'un projecte social i polític d'esquerres. El feixisme és una malaltia política greu, però no basta simplement combatre-la per ser virtuós de manera automàtica, perquè tant pot ser totalitari, intransigent i fanàtic un antifeixista com un feixista, tots els que redueixen el joc democràtic a una batalla de sords que no respecta les diferents opcions de país que caben dins el pacte democràtic. Perquè, fet i fet, ni Ibarretxe ni Díez són feixistes sinó demòcrates, amb els quals òbviament podem estar més o menys en desacord, sobretot en les despropòsits, les futilitats angunioses i el prototipus d'estat que vol implantar la senyora d''Unión Progreso y Democracia'.

Però bé: tot això s'ha de respectar, s'ha de debatre a nivell d'argument, de discurs i d'urnes. Per molt que se sigui independentista, no hi ha res més fanàtic i erroni que no tenir l'astúcia suficient per adonar-se que d'aquesta manera es donen arguments a l'enemic, al qual sempre li agrada veure qualsevol mostra de nacionalisme no espanyol com un símptoma d'intransigència o tosquedat mental, la qual queda justificada quan s'actua no com un demòcrata tolerant i enraonador sinó com un reaccionari cavernícola. Des d'aquestes posicions ens adonem de la veritat d'aquesta apreciació: l'esquerra ja no té idees, tan sols té enemics. I tot això és llastimós: els moviments antifeixistes, o antiglobalització, són el contrari de la democràcia, la qual es basa en una idea del bé no absolut sinó consensual, en una veritat social que s'estableix a través del pacte de forces antagòniques. La supèrbia del cop damunt de la taula és només feixisme, encara que es posi un 'anti' a davant per dissimular les seves males intencions.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per El que té les paneretes plenes, fa mes de 10 anys
I ara a què ve haver de confessar que un no és d'esquerres per afirmar que li agrada el que diu en Comes? És obvi. És una tautologia.
Valoració:0menosmas
Per Jordi, fa mes de 10 anys
Miri, jo no soc d'esquerres i m'ha agradat molt el seu article, es mesurat i racional. Amb gent com vosté és possible construir una democràcia respectuosa on tothom pugui dir el que pensa sense que et treguin la pancarta anti-lo que sigui que és més expressió de nihilisme que no pas d'argumentació lògica. Enhorabona Sr. Comes.
Valoració:3menosmas
Per Un que no volia xerrar però que té les paneretes, fa mes de 10 anys
Com s'afua la gent a votar en contra els comentaris que critiquen en Melcior! Tan tolerants que volen ser amb qui predica opinions adverses, i després això? Conclusió: maleducats i brutots els qui xiulen na Díez, perquè fan quedar malament els "nostres" que haurien de ser més finets i calar (com sempre) el cap. Perquè no us diguin "bruts", siau "cornuts" (consentiu la manca de respecte per a la vostra cultura). Aquest és el sermó den Comes. Però en canvi, començau a condemnar (ditet per avall) tot aquell que el contradigui. a ell. Quin món de con-trastos!
Valoració:-2menosmas
Per Miquel Amengual, fa mes de 10 anys
Benvolgut Julià ni som de santanyí ni tampoc del PP, i penso que no en tenc de doble moral, essent ateu com som, de fet no existeix per mí aquesta doble moral de caire religios que esmentes.

De totes maneres de l'acurada redacció del teu comentari es desprén un prejuici estigmatitzador cap un partit ( al qual no li tenc cap simpatia, tot sigui dit) i això indica que estás condicionat per una intolerància que no diu res molt bo de tu mateix.

Penso que tots hem d'opinar però les desqualificacions, prejuicis, obcenitats, etc no haurien de formar part de la vida pública. Valoro molt positivament que signis els teus comentaris amb nom i no amb psudònim però t'hauries de moderar dins d'un ambit de tolerància.

Salut a tothom i bona nit.
Valoració:3menosmas
Per Julià Vila, fa mes de 10 anys
Estic completament d'acord amb en Llorenç Capellà, es més, apart de ser una qüestió opinable, crec que simplement diu la veritat.
En Miquel Amengual aquest d'aquí abaix, és un santanyiner incondicional del PP, (TOT EL QUE FA EL PP ESTÀ BEN FET), i ara que el llegesc aquí, em demostra la doble moral pepera: Lobos con piel de cordero.
Bon vent!!!
Valoració:0menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 10 anys
Gran article melcior, enhorabona. Tens tota la raó del món. Encara no he llegit els comentaris que t'han fet, però supòs que algun d'ells et titllarà de feixista, o similar. Esper que qualque dia vegin el gran favor que li fan Espanya quan boicotetgen un acte on s'afirma nacionalment. Si no haguessin fet res, que Diez anàs a la UAB no hauria estat notícia, però ho va ser i no gaire positiva per als nostres interessos.
Valoració:13menosmas
Per Miquel Amengual, fa mes de 10 anys
Benvolgut apàtrida te puc entendre i estic molt d'acord amb tu des del punt i seguit en avall, la transició va ser un espant només entenible en aquell context, i avui trenta anys després esta més que caducada. Però pensar que la guerra civil encara és un llast que ho ha de condicionar tot. Sense llevar-li la importància tant històrica com emocional a nivell individual, me sembla que estam descontextualitzant inapropiadament un assumpte important que amb tots els respectes i el valors que mereix no s'ha de instrumentalitzar ni tampoc hauria de matisar coses estrictament alienes.
Aquí he llegit opinions, insults, i altres desbarrades vàries que parlen amb la sens raó de la irracionalitat sentimental i això ni fa cap be ni a la espècie humana ni a la suposada causa que pretenen defensar, les posicions es defensen amb arguments, amb anàlisi, superposant l'objectivitat el més possible, les posicions irreductibles, revenjatives, irredemptes, i recalcitrants, son sempre contraproduents a tots els efectes.
La Sra. Diez des de la òptica política esta més allunyada de mi, que el sol d'alfa del centaure per dir-ho en termes còsmics, però situar-se dins un espectre d'intolerància només te iguala a ella, no referma en absolut la pròpia posició.
S'ha de posar seny . . .
I el poc que he vist l'he vist aquí i no a l'altre article d'aquest diari.
Valoració:-8menosmas
Per Xesca, fa mes de 10 anys
Jo admir el matís, l'argument, la profunditat, les distintes tonalitats dels colors, la civilització, la llibertat. Per això, em convenç aquest article.
Valoració:34menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 10 anys
Antoni, no t'equivoquis, jo no he questionat en cap moment el dret del sr. Comes a opinar el que vulgui. Te el mateix dret que tu a defensar-ho. I que jo a discrepar de tot dos.

Tranquilitze't home, no perdis tantes d'energies que després et mancaràn per tot aixó que anuncies que faràs després del sopar. A veure si no queda tot en "focs artificials".
Valoració:4menosmas
Per Antoni, fa mes de 10 anys
Estimat Apàtrida, mentrestant tu penses amb en Paco (alias Franco) jo pens amb les meves vacances i el polvete que compartire aquesta nit amb la meva dona desprès d'un sopar romantic. Atentament
Valoració:-22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris