cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

El congrés

El congrés del Partit Popular ha servit per evidenciar alguns elements prou importants per l'anàlisi. L'escassa participació -tan escassa com la participació a les eleccions europees, en què els populars posaren en qüestió la legitimitat dels resultats en funció del baix índex de participació-dóna mostra del desencís de la militància del PP cansada, també, de caixetes de Cola-Cao, presidents que abandonen, presidentes que se'n van a Europa i acusacions creuades. Jo diria que, a la vegada, l'escassa participació és una manifestació de la militància inactiva que tenen alguns partits, sumada a la "inflació" de les llistes de militants, on només es practiquen altes, però mai no es dóna de baixa ningú.

Probablement entre els no militants del PP es veia amb més simpatia el candidat Bauzá, si bé comparteix amb Delgado alguns aspectes simbòlics, però prou eloqüents, com ara l'exhibició al seu canell d'una polsera amb "los símbolos patrios". Com va dir aquell: "La bandera se lleva en la sangre, no en la muñeca!". I, probablement, la major diferència entre un i l'altre és que un du la polsera sense fer-ne ostentació -tot i que dur-la ja és prou ostentós- i, en canvi, l'altre la du al canell, a la sang i al front. Exhibicionismes a part, és una bona notícia per Mallorca que l'antimallorquinista Delgado hagi tengut el 30% dels vots emesos o, dit d'una altra manera, que els seus postulats representin només el 15% de la militància del PP.

L'artista Delgado va justificar el seu fracàs dient que les seves propostes havien estat assumides per Bauzá, però tothom sap que, a part de ser útil per a l'autoconsol de Delgado, aquesta valoració té un recorregut molt curtet. Potser Delgado es podria demanar per què fracassa i veu com les seves ambicions personals van conduint-lo cap a, per exemple, Rosa Díez. La sensació és que Delgado fracassa perquè no coneix el seu propi partit, perquè desitjaria un partit que no té, un Partit Popular com el de València o Castella, un PP espanyolista i, veritablement, els votants del PP a Balears han coincidit durant anys amb els que, per exemple, podria tenir, en una petita part, Convergència a Catalunya: mallorquins de soca-rel, que bàsicament xerren en mallorquí, conservadors, que els emprenya que des de fora els diguin com han de fer les coses..., aquells votants, en definitiva, que M. Antònia Munar i UM pretenien llevar al PP. On guanya Delgado? A les zones on hi ha "la nueva Mallorca" defensada pel Círculo Balear i Pedro J. Ramírez, Calvià i Palma.

En qualsevol cas, Delgado sembla que és d'aquelles persones que intenten salvar el món però són incapaces de resoldre les qüestions quotidianes. Tots hem tengut etapes revolucionàries en què preteníem solucionar els grans mals de la humanitat, la independència, la pau, però després no sabíem ni com ens volíem organitzar nosaltres mateixos, però sembla que Delgado hauria d'intentar fer, primer, de batle de Calvià i, després, ja es dedicarà a empreses majors. Exerceix Delgado de batle de Calvia o tot el dia remena el cul per Palma? Per la seva banda, Bauzá ha fet una llista valenta, hi ha exclòs els barons i ha guanyat valor, però alerta. Alerta perquè no li ha de passar com a Cristòfol Soler, que agradà a tothom llevat dels seus. En qualsevol cas, Bauzà ha de definir quin model de partit vol amb relació a Madrid: o el model Cañellas, fonamentat en un un cert regionalisme, o el de Matas, precursor de la submissió als dictats de Madrid.

En definitiva, ha de decidir si vol un PP bàsicament instrumental al servei de Madrid, o un PP amb veu pròpia capaç de dir no i pegar un cop damunt la taula. De tota manera, el més sorprenent del cap de setmana PP és l'oblit de Jaume Matas o, fins i tot, Rosa Estaràs. Existeixen? Sembla que Bauzá volia demostrar que el passat no li genera ni somnis, ni malsons, que una simple indiferència ho cura tot. Ara bé, algú creu que els malsons ja han passat del tot? Esperarem quinze dies per contestar, no?

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris