nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

Apocalipsi i criminals de guerra

La fi del món -del planeta Terra- està escrit, segons els científics del ram, amb lletra clara. Amb alguns milions d'anys de marge, la ciència ha establit que el creixement continuat del radi solar generarà el procés de la desaparició de la vida en el planeta, per un escalfament que produirà l'evaporació dels oceans i un efecte hivernacle accelerat. L'Apocalipsi cristal·litza les temences de la Humanitat sobre la fi del món, una prefiguració gegantina de l'horror de l'hecatombe. Més a prop -per litúrgia-, la Sibil·la dels nostres encontorns es recrea en la descripció de les calamitats terrenals i els turments humans -també en la glòria dels virtuosos- que crearan una digna coreografia al Judici Final.

La Humanitat ha pressentit des del principi la fi del món. La Terra, sotmesa a la brutalitat de les seves forces obscures, emet constantment missatges d'alarma i de terror. El planeta, aquests mesos, ens parla de les seves capacitats apocalíptiques, s'ha obert a Haití i a Xile amb una brusquedat espaventosa, s'ha complagut a destruir allò que els homes havien fet per manera de viure a la seva escorça. També a Xile, ha obrat un petit avenç de la seva golafreria mortal, devastant zones de costa amb un tsunami anihilador. Mentrestant, es repartien arreu de la Terra uns diluvis que arrambaven aigua avall amb vides i hisendes. Els temporals es passejaven per Europa per confirmar-hi la seva incontestable potestat, i per on passaven ens recordaven que la vida humana no ens pertany tant com tenim ganes de creure. Les imatges dels vaixells engrunats en el gel del Bàltic ens ajuden a afigurar-nos alguns indicis de la fi de tot plegat. En aquell silenci glaçat, alguns hi han pogut distingir el ressò de les potades dels quatre genets de l'Apocalipsi.

Un d'ells és la guerra. Davant les catàstrofes dites naturals, l'ànsia d'avançar en el coneixement dels seus mecanismes i les seves causes atorga a la ciència un rol preponderant, compartit pel disseny d'estratègies pal·liatives, des de rectificacions urbanístiques fins a la millora dels serveis d'emergències. Però sempre hi ha aquella força inabastable dels orígens, potser la mateixa de la fi. El sentiment d'impotència i d'indefensió és aclaparador. És inevitable que un solam de resignació bategui sempre en els nostres cors.

Però la suma del dolor humà generat per les forces de la Naturalesa és insignificant al costat del que ha causat la guerra. L'home és la pitjor força de la Naturalesa, la seva crueltat no té límits, llevat que la pròpia Humanitat sigui capaç de bastir un sentit de la justícia que la pugui contrarestar. En aquesta direcció s'han creat grans institucions, decebedores en molts capítols de la seva història, però dipositàries, al capdavall, de l'aspiració humana a la pau. Podem celebrar que el TPI de la Haia encausi Slobodan Milosevic o Radovan Karatzi, però no veurem mai George Bush responent, com a criminal de guerra, davant d'un tribunal, tot i haver posat en marxa la maquinària de la guerra a Iraq, que encara continua matant en forma de rèpliques de la pròpia guerra.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jordi, fa mes de 10 anys
Fa ja una vintena d'anys, vaig demanar a l'amo en Pep des peix, que tenia fama d'endevinar sempre, si plouria o no. L'amo en Pep em va contestar: "No ho sé, rei meu; amb tants d'avions volant per aquí dalt s'ha remogut tot."
Valoració:4menosmas
Per B.D., fa mes de 10 anys
I de les extraccions de petroli? Tampoc no se'n parla, però els seus efectes s'han deixat notar a punts del Mar del Nord.
Valoració:2menosmas
Per A.L., fa mes de 10 anys
No som geòleg, però sempre he cregut molt possible que la gran quantitat de proves de bombes atòmiques fetes dècades enrere (durant alguns anys foren freqüentíssimes) han d'haver afectat les plaques tectòniques, les quals, que ja per si mateixes eren capaces de produir espantosos terratrèmols, havien d'ésser ajudades pels grans tremolors produïts per una explosió atòmica. Normalment no se'n parla d'això, potser perquè és un doi o perquè no és "políticament correcte". Sigui com sigui, ho tenim ben fotut.
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris