nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

Què celebraven ses Senyories?

Facem una mica de memòria: recuperau mentalment les fotografies que deguéreu veure dels actes oficials de la Diada de les Illes Balears i deteniu-vos en una en especial: tot de personalitats de la nostra classe política brindant amb una copa de cava i amb un somriure que no els cabia a la cara: es tractava de donar sensació de normalitat, imatge d'optimisme malgrat les dificultats. El brindis és un ritual molt esquinçat per l'abús. No s'al·ludeix, ara, als brindis reiterats durant les bauxes d'amics -o amb russos-, generats per les descàrregues elèctriques de l'amistat en moments d'ebullició. Tampoc als brindis suaus i humits dels inicis d'una història d'amor o de sexe. El brindis esquinçat per l'ús és l'oficial i cerimonial.

Les autoritats i altres poders fàctics de qualsevol país del nostre entorn apareixen massa vegades en públic enarborant una copa de xampany, celebrant el que ha passat, el que passa o el que volen que passi, commemorant o anunciant grans esdeveniments. Les bimbolletes s'alliberen com a notes musicals d'un vals que tanmateix no arriba a enlairar-se més amunt del que s'enfilaria una gallina eixalada a la posta de sol. Però no per això perden totalment la seva capacitat hipnòtica. Els brindis d'ara mateix són gestos per esbandir els fantasmes del desànim general. Passa que han esdevingut rutinaris, i quan es produeix aquest fenomen, ve acompanyat d'allò que se'n diu efecte boomerang. La força esmerçada en el llançament d'un missatge pot descriure una paràbola amb final al rostre de qui ha llançat aquest missatge. Més o menys.

Perquè és clar que, en veure'ls tots amb la copa en l'aire, brindant, somrients i complaguts, per més Diada i Estatut que festegin, tenim ganes de preguntar-los què celebren ses Senyories. Ses Senyories segurament no eren conscients que aquesta imatge arriba a ulls de moltes persones que solucionarien el seu problema d'avui amb els doblers que costa una botella de cava. La demagògia per ventura no és tan basta com podria semblar: en temps extremament difícils, els gestos dels polítics s'han de mesurar amb aparells de màxima precisió, i això no es fa perquè hom continua impulsat per la inèrcia de la bonança.

És possible que viure la realitat des del laboratori de la política atrofiï algun caire de la polièdrica sensibilitat d'uns o altres personatges públics, la qual cosa ajudaria a explicar que no els passi pel cap que l'Estatut, la Diada o el que sigui es poden celebrar de manera senzilla i austera, evitant-ne tots els detalls que simbolitzen unes diferències d'status inassumibles en una societat apallissada per l'atur, la pobresa i una creixent desesperança. En quin món viuen...

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebel·lí, fa mes de 10 anys
La veritat, AIM, és que si no aturam el robatori "legal" de l'Estat- al qual donen suport PP-PSOE-IU- no veig que hi hagi tants de doblers per aquests serveis socials envejables.
I com que la majoria de polítics que prenien xampany estan per la continuació d'aquest espoli, veig que la cosa pinta malament.
Valoració:-11menosmas
Per A.L.M., fa mes de 10 anys
Just seguint els robatoris comesos per polítics sense escrúpols, la causa principal del buidament de les arques municipals i governamentals és la tudada de doblers en coses que no fan cap falta. Si administrassin bé els nostres diners, no gastant-ne cap en cosa que no fos necessària o prou útil, podriem, entre altres coses, tenir uns serveis socials que serien l'enveja d'Europa. I no haver de passar pena per la nostra pensió de jubilació. Però sembla que això és com que demanar cireres a una prunera.
Valoració:23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris