nubes dispersas
  • Màx: 28°
  • Mín: 27°
29°

Neix January Jones (1990)

Probablement inspirat en el famós Indiana Jones, Eric Heuvel i Martin Lodewick duien al món del còmic un personatge que venia a ser la versió femenina d'aquell. Situant l'acció en els anys 30, les aventures de January Jones van per l'Àfrica, París, la Costa Blava i molts altres indrets. Títols com La calavera del Sultà Mkwawa i Objectiu Montecarlo ens conten les peripècies d'aquesta aviadora i el seu ajudant. Els misteris arqueològics, les bandes de malfactors, les intrigues de l'espionatge internacional d'entre guerres, els conflictes socials, competicions aèries, es combinen amb misteriosos episodis que no poques vegades tenen unes arrels de realisme historicista. Excel·lents dibuixos d'època que reprodueixen fidelment les arquitectures, les màquines i les modes i costums de la gent en aquella època tan definitòria i moguda.

Hi ha també una acurada descripció de paisatges urbans i de fora vila on els senyals identificatius tenen la mateixa exactitud que podria tenir una fotografia detallista, més enllà de la carta postal. Tanmateix, rere de tot plegat, es belluga una realitat que en aquells anys, en el cor de les democràcies occidentals, prenia formes sense retrocés: el feminisme. January Jones, amb la seva jaqueta de pilot feta de cuiro, amb solapes de pilosa llana; la seva camisa ajustada, com també els seus calçons de muntar amb botes de canya alta, rosseta, quelcom més que adolescent, amb una vivor d'espurna reflectida en els seus ulls clars, és doncs un símbol d'aquelles besàvies més dinàmiques i espavilades. Les guerres a les colònies, les catacumbes de París, el ball dels apatxes i algú que es troba posseït d'una curolla inevitable: "L'Home-Ocell s'estavella al festival de Vincennes.

Ahir va tenir lloc la trobada anual de Vincennes. Una de les atraccions era la de Clem Sohn, un americà d'origen alemany que saltava des d'un avió proveït d'un equip amb ales i que planava pels aires fins a una altura de 600 metres, i després obria un paracaigudes abans d'arribar a terra. Clem Sohn, conegut com l'home-ocell, havia realitzat desenes de salts amb èxit, però aquesta vegada la seva experiència no li ha servit. Es va llençar d'un avió a més de 3.000 metres d'altitud i va planar fins a uns centenars de metres de terra, però els espectadors van veure plens d'horror com no s'obrien els dos paracaigudes i com el cos del dissortat Clem queia com una pedra. Aquesta era l'exhibició que feia 300 de l'home-ocell". El realisme de la bella historieta en imatges inclou detalls com aquest. Una gasetilla del París-Soir, el 26 d'abril de 1937, quan arribaven de Le Bourget els Junkers trimotors alemanys de passatgers, amb la trista i premonitòria esvàstica a la cua.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris