nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Llei de consells, se'n recorden?

Era l'any 2000. El primer Pacte de Progrés. Maria Antònia Munar demostrava el seu poder sobre l'esquerra dia sí i dia també. Corrien acudits sobre la submissió de Francesc Antich a Munar. I de tota l'esquerra governamental (PSOE, PSM i EU-Verds) cap a UM. Munar havia donat el poder al Govern a l'esquerra -amb dret de vet per part d'UM- a canvi que aquesta li donàs a ella el poder gairebé absolut al Consell Insular, sense que l'esquerra hi pintàs quasi res. Però no li bastava. Necessitava un instrument per convertir el Consell "en el vertader Govern de Mallorca". Se'n recorden, vostès, de quan ens deia això i tants i tants l'aplaudien? L'esquerra, de genollons, li donà el desitjat instrument. La Llei de consells. Una norma tan comprensible per als casos d'Eivissa-Formentera i per a Menorca com perversa en el cas de Mallorca.

El centralisme palmesà, que no mallorquí, havia fet mal a les més petites de les Illes Balears i era comprensible que els respectius consells tenguessin més poder polític i més recursos. Aleshores UM, i sobretot Munar i el seu grup de poder al Consell, s'inventà allò del greuge "cap als mallorquins". Raonaven que si Mallorca aporta el 80% de la població, just és que tengui la institució insular molt més potent. En teoria superficial l'argument podia ser raonable, però deixava de ser-ho a la pràctica de fons. A Mallorca hi ha el centre de poder autonòmic que, juntament amb els ajuntaments, conforma un entramat institucional que feia sobrer un gran desenvolupament del Consell; de fet, seria millor que no existís i fos substituït per petits consells de partit judicial que en desconcentrassin la gestió.

Però es va fer el que va voler Munar i, lluny de servir millors als ciutadans, se'ls serviria pitjor. Aleshores, servidor es demanà en diversos articles aquí mateix quina raó hi podia haver per perpetrar una cosa tan absurda i potencialment perillosíssima. Seguint els savis escrits del professor de la UIB Bartomeu Colom, un dels nostres millors especialistes en dret autonòmic, em demanava com es pot justificar donar tant de poder i doblers a una institució que no tenia aleshores, ni podia tenir en el futur, un sistema de control com els que tenen els parlaments. Es creava, de fet, una monstruositat. Una institució de doble naturalesa -"autonòmica" i alhora local-, una part de la qual -la dita "autonòmica"- esdevenia a la pràctica impossible de controlar. Un dèficit democràtic terrible. Però a ningú no li va interessar l'opinió de l'expert. UM ho demanava i l'esquerra, submisa, li donà la Llei de consells.

A la següent legislatura (2003-2007), el PP impulsà la reforma de l'Estatut. Els conservadors, submisos a UM com abans l'esquerra, blindaren estatutàriament l'aberració de la Llei de consells. Han passat els anys. Ara, gràcies a Munar i Miquel Nadal, hem conegut un bon exemple de les grans potencialitats que té "el vertader Govern de Mallorca". No, una llei no converteix una institució en perversa. Però sí que pot donar amples marges de maniobra per a la perversitat de qui hi ostenta el poder. Que és justament el que va fer aquella llei i el que ha acabat per passar. Ens hauríem estalviat res, sense la Llei de consells? Sincerament, crec que sí, i molts polítics d'esquerra i dreta n'estan convençuts, també. Ningú no en vol saber res, emperò, de la responsabilitat de no només haver creat el monstre sinó, a més, d'engreixar-lo conscientment.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
Aquí hi pot haver postures trobades perquè també cal considerar sa hipòtesi que no existeixi es govern interinsular i es poder autonòmic executiu recaiga íntegrament damunt es consells insulars, tot i mantenint es parlament interinsular com a depositari des poder legislatiu autonòmic. Una postura diametralment contrària a s'eliminació des consell mallorquí. De totes maneres, sí té sentit censurar s'excessiva importància que s'ha donat a sa llei de consells precisament a Mallorca, s'illa que manco ho necessitaria
Valoració:1menosmas
Per FC, fa mes de 10 anys
Enhorabona Sr. Payeres pel seu article. Crec que aporta molta llum sobre la immensitat d'ombres i sospites que s'estenen sobre el Consell de Mallorca. Personalment crec que la Llei de consells del 2000 i les prerrogatives que li concedeix l'actual Estatut, son una autèntica aberració i un atemptat contra l'eficàcia i el bon govern, entès ambdues coses com una millora de la feina i dels serveis cap als ciutadans qualitativa i quantitativament parlant així com en termes de control i transparència. Tant de bo els pròxims governs que surtin de les urnes, retornin totes aquelles competències al Govern de les Illes Balears des de on mai haurien d'haver sortit, i tot això en nom i benefici de l'eficàcia, del control de les despeses públiques, de la utilització acurada dels pressuposts i per tal de no duplicar els serveis, els càrrecs i els recursos, amb tot el que suposen de despesa afegida.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris