cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
24°

La incertesa del dia a dia

El President Antich esfulla la margalida. Convoca eleccions o no en convoca? Tot fa pensar que deixarà passar els mesos sense moure un dit, perquè, si més no en una primera lectura, no interessen a cap dels dos partits majoritaris. El Pepé té unes ganes irreprimibles de recuperar el control de les institucions, però una convocatòria electoral dins el mes de març coincidiria amb el període d'assimilació dels resultats del congrés i amb la família Matas-Areal de visita en els jutjats. I una cosa i l'altra serien massa per a un Bauzà que, tot i el seu perfil de vespa, està mancat de cintura. Així mateix el PSOE s'arriscaria molt i molt si anéssim a les urnes. Unes eleccions anticipades a una província irrellevant, atès el poc nombre de diputats que aporta al parlament espanyol, podria desencadenar un tsunami a Madrid si les guanyessin els conservadors. Probablement, Sor Pepiño Blanco aconsella paciència i oració a Francesc Antich.

De manera que el President no mourà fitxa. Per obediència i perquè ja li va bé. Vulgues no vulgues, ha sabut girar la truita i els esquitxos no li arriben. Avui per avui, ell és l'únic beneficiat d'aquesta història de lladres i serenos en què s'ha convertit la vida política. D'ençà que va impulsar l'expulsió d'UM de les tres principals institucions de la Comunitat en el més pur estil de qui ho va fer amb els mercaders en el temple, Antich és una rèplica de Déu sense llendera. Malauradament per a ell, ara no és com a l'antigor que Déu ho podia tot. Però les virtuts que els ciutadans reconeixen a Antich (honestedat, capacitat d'indignar-se davant el malbaratament dels diners públics, etcètera) li han de servir per a provocar un augment substancial del vot socialista, encara que sigui, en bona part, en detriment del Bloc. Antich ha arriscat molt expulsant UM, però hem de reconèixer que ha estat força hàbil. Ha liderat la indignació cívica i ens ha dit que no és cert que l'ètica sigui cosa d'altre temps.

En pot treure rèdit, per tant, d'aquesta legislatura convulsa, si aconsegueix governar l'any que li queda amb una mica de tranquil·litat. Aleshores, per què esfulla la margalida? No hi ha dubte: perquè els imprevists poden sobrepassar-lo en qualsevol moment. El refranyer castellà és força il·lustratiu: El hombre propone, Dios dispone, llega el diablo y lo descompone. Si els diables s'amaguen fins i tot a la cartera de Madame Rosa i li falsifiquen la signatura, podem afirmar que saben al detall els secrets i els racons més recòndits de les institucions. Poden sortir, per tant, de la caixa de cabals del Consolat, del calaix de la ferralla del Consell o del rebost de les sobrassades de Cort.

La sensació que té la gent, i cal suposar que el President la comparteix, és que n'hi ha per tot, de diables. De moment encetem la setmana sense poder preveure com acabarà. L'inici, però, sorprèn a qualsevol. Enmig de l'esfondrament de tantes coses, assistim a la irresistible ascensió d'Entesa. La senyora Munar va necessitar catorze especialistes de Vídeo U per a col·locar tres diputats en el Parlament. I Biel Huguet ja n'hi té un, sense necessitat ni de pagar un cafè al segurata de la porta perquè el deixi entrar. Tal com he dit: començant com comença, la setmana pot acabar de qualsevol manera.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per anselm llull, fa mes de 10 anys
Irresistible ascensió d'Entesa... Així s'entén millor l'atac de banyes que duen a damunt en Barceló i n'Alorda aquests dies
Valoració:4menosmas
Per tonina, fa mes de 10 anys
No entenc per que els fa tantes "pusses "avançar les eleccions.A Holanda, fa molt poc s´ha desfet el govern per que hi havia disparitats de criteri del distints partits que el formaven envers la guerra del Afganistàn, i s´han de convocar o s´han convocat noves eleccions.Que passa ?.Que la nostra democràcia "transicional", no te res a veure amb la europea?.Com sempre molt be l´article.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris