cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Parts i quarts

Si els parlamentaris que han donat suport a la nova llei de l'avortament poden ser excomunicats i, en conseqüència, privats de rebre la comunió, els ciutadans i ciutadanes que, de manera ostentosa i pública, també mostren el seu acord amb la llei; o, pitjor encara, el seu rebuig perquè la consideren insuficient, també seran objecte d'excomunió i de privació de la sagrada forma? No ens ho va dir, fa uns quants dies, el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, monsenyor Juan Antonio Martínez Camino, qui, no obstant això, va anunciar que el rei Joan Carles no seria excomunicat si sancionava la llei.

Home, sembla una mica injust, per no dir estrafolari, que la persona que té la darrera signatura no carregui cap responsabilitat des del punt de vista de la moral de la Conferència. No pot ser que els bisbes espanyols creïn tants de dubtes en la població catòlica, que imposin una doctrina d'arrels clarament integristes, i que, amb l'altra mà, absolguin el rei de tota culpa. L'argument emprat per monsenyor Martínez Camino, servidor no el vaig acabar d'entendre: el rei és únic. I tant que és únic, massa bé que ho sabem, però no ho deu ser als ulls de Déu, la llei del Qual s'hauria d'aplicar a tothom per igual: si és que la teologia moral no ens l'han girada com un calcetí.
No es deu tractar, més aviat, d'una qüestió en la qual pesen, sobretot, allò enteníem, a les lliçons i plàtiques de moral, per respectes humans?

Hi ha una pàgina web (majestadnofirme.com) on es convida a demanar al rei que no sancioni la llei, emprant, si fa no fa, els mateixos arguments que els bisbes han esgrimit en la seva campanya d'agitació social contra l'ampliació dels supòsits de l'avortament. En aquesta pàgina, molt més conseqüent que no la Conferència dels bisbes, es convida el rei a negar-se a la signatura, per evitar així "una de les majors injustícies de la Història d'Espanya" i "aquest nou holocaust". Hi ha un repte implícit d'un certa perversitat: "...sense la seva firma, la llei no entrarà en vigor". El missatge no deixa marge als dubtes: si el rei sanciona la llei, es cometrà un nou holocaust.

Què en deuen pensar a la Zarzuela? Se suposa que el rei ja deu estar acostumat que els grans problemes no li vénen dels rojos ni dels separatistes, sinó del l'extrema dreta (en part amb representació parlamentària) i del fonamentalisme catòlic. Aquests fonamentalistes, però, són més conseqüents que no el seu habitual patrocinador, la Conferència Episcopal Espanyola, que s'ha estimat més vinclar-se als poders terrenals que no aplicar a tothom la mateixa doctrina.

En fi, també era únic, en la forma en què ho és Joan Carles I, el rei Balduí de Bèlgica, qui, per no haver de sancionar una llei de l'avortament, va demanar ser temporalment incapacitat per a regnar. Un cop resolt el problema, recuperà la capacitat perduda i tothom content. Vull dir que, de maneres, n'hi ha, però els bisbes, tan lluny dels problemes als quals molts de cristians fan front amb actituds heroiques, no volen danyar aquest retaule barroc en què l'Estat i la Jerarquia eclesiàstica conviuen harmoniosament sota la mateixa llum -la llum de la immortalitat, sens dubte.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
A l'infern crec que s'ha d'estar molt bé, en companyia de gent com en Bakunin, na Rosa Luxemburg, n'Errico Malatesta, etc., molt més bé que al cel, en companyia d'en Franco, en Guerra Campos, na Teresa de Calcuta i altres per l'estil
Valoració:7menosmas
Per Dimoni Gros, fa mes de 10 anys
Donota, resau, resau, els catòlics sereu els primers en anar a l'infern.
ës pecat molt mortal dir als atres el que han de fer o han de deixar de fer.
Valoració:8menosmas
Per Actual, fa mes de 10 anys
Bé, això és el que passava en temps de la Inquisició. Simone Weil, identificada amb la'mor i la redenció de Jesucrist, no va deixar mai de demanar en el seus últims anys de vida a la Iglésia que demanàs perdó per les atrocitats comeses, durant la Inquisició, només contra jueues, sinó contra ateus, càtars, etc.
Valoració:13menosmas
Per Pange lingua, fa mes de 10 anys
I saps que són de toreros aquests que comanden a l'Església Catòlica: qui està divorciat està excomunicat; qui avorta també; qui es casa per la via civil amb una persona casada comet adulteri i també està excomunicat; qui ha format part d'un partit marxista, cap dret a l'infern.. En una paraula, només quatre beatos i beates permaneixen fidels al missatge vaticà, que poc té a veure amb el de Jesús i molt amb els dels fariseus que aquest criticava.
Valoració:16menosmas
Per Toni Paüls, fa mes de 10 anys
Home, tanta de sort que "ja" no s'esquarteren vides humanes! M'hauries d'explicar això de na Simone Weil perquè pens que aquesta dona no va parlar mai per boca de l'església. L'església ha tengut molt sovint gent amb una mirada oberta, però quasi sempre ha estat marginada i condemnada a l'ostracisme. Ja és ben hora que entri una mica d'oratge a la conferència episcopal i connecti amb el món.
Valoració:14menosmas
Per Actual, fa mes de 10 anys
Inquisició? No veig que es pengin homes a les esglésies ni s'esquarterin vides humanes i siguin arrossegades pels carrers. L'església fa estona, des de Simone Weil, que va demanar perdó per aquelles gans atrocitats.
Valoració:-9menosmas
Per Toni Paüls, fa mes de 10 anys
A mi no em preocuparien les actuacions de la jerarquia catòlica si no fos perquè amenacen les nostres vides. Som un enamorat de la nostra cultura cristiana, de Ramon Llull a Costa i Llobera, però trob que la inquisició ja no ens fa falta.
Valoració:14menosmas
Per Donota, fa mes de 10 anys
Torna-m'hi tornei!! El senyor Frontera té una mina amb l'Església Catòlica. En comptes de fer crítica constructiva s'alegra de que els catòlics siguem humans com ell.
Valoració:-16menosmas
Per Idò sí, fa mes de 10 anys
Home! Això que va fer el rei de Bèlgica pot ésser una solució, però pel nostre rei n'hi ha una altra molt més senzilla: signar sense llegir el document, com solen o solien fer aquí quasi tots els nostres polítics. Posat que les lleis terrenals no li són aplicables, al rei, si ho fes així el dia que comparagués a davant sant Pere li podria dir: "jo signava tot allò que em presentaven sense llegir-ho; jo d'això de l'avortament n'havia sentit a parlar, però no en sabia res concret; som, per tant, del tot innocent de la posada en circulació de la llei que el permetia!"
Valoració:14menosmas
Per Keops, fa mes de 10 anys
Em sembla que la jerarquia Catòlica no té vergonya. Tal volta la pederàstia no és una manera execrable de profanar la vida? Ho embullen tot amb les seves fosques actuacions. A mi, que crec que si ha d'existir una llei perquè l'avortament si així es dedideix es faci d'una manera correcta i sense perills per la dona que ho fa; no hem podran excomunicar, ja que jo fa uns anys ja vaig fer acte d'apostasia. O sigui me'n vaig anar abans de que es traguessin defora.
Valoració:24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris