bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

El PSOE, incapaç de fer una política d'esquerra

Podem imaginar-nos com hauria reaccionat la militància del PSOE si la jubilació als 67 anys hagués estat una iniciativa del PP. Però, per evitar judicis en condicional, allò que sí podem constatar és la incapacitat del PSOE per trobar solucions d'esquerra a una crisi que colpeja la seva parròquia.

Després d'anys -i, sobretot, després dels darrers mesos- de proclamar la intangibilitat dels drets dels treballadors, després de mostrar les urpes mediàtiques a qui volgués facilitar encara més l'acomiadament, ara disparen al cor mateix d'aquests drets des d'un aguait insospitat. La perllongació obligada de la vida laboral dels treballadors acaba de mutilar la imatge que casdascú té d'ell mateix en tant que persona. Ara ens diuen que, per davant de la persona, hi ha el treballador/contribuent. El socialisme no ens pot oferir cap altra sortida que no sia carregar-nos amb més pes, quan se suposava que l'estat del benestar ens havia d'anar alleugerint gradualment el treball forçós, fins a alliberar-lo de la funesta sinonímia del mot vida.

L'escassa subtilesa del ministre Corbacho ha posat al descobert una concepció de la societat que no s'ha encaminat a trobar noves vies per a ser més lliure. Havíem d'aprofundir en l'estat del benestar, però se'ns acaba de reconèixer que l'estat del benestar és un territori de creixement del sistema, que es pot ampliar o reduir segons les necessitats dels qui el piloten. I que mai no es transformarà el sistema per salvar el benestar, ans al contrari. El plantejament sembla propi d'una dreta voraç, però acabam de veure -si és que no ens ho havia dit a bastament la Història- que la presumpta esquerra aixoplugada en el PSOE l'assumeix plenament: potser variï alguns instruments, però la música és la mateixa, que, ara per ara, comença a tenir aires de marxa fúnebre.

És legítim apropiar-se de la nomenclatura i dels espais de l'esquerra i utilitzar-los per desenvolupar una política de dreta -de dreta en el sentit que atorga caràcter sagrat al sistema? La crisi ha despullat el socialisme espanyol fins fer-lo aparèixer tal com és, un corrent social emparat en un partit que, finalment, a qui passa factura és a les classes treballadores. L'atur és el preu que les classes treballadores han de pagar per salvar el sistema, un preu que s'arrodoneix amb altres factures, com ara aquests dos anys de feina que ens afegeixen a la vida laboral: perquè ara tenim més esperança de vida i més salut, ens diu el ministre Corbacho: com si la vida i la salut fossin un bé de lliure disposició per part del govern i no de cada persona. Aquesta iniciativa del ministre de Treball li sembla "raonable", a Zapatero.

Altrament, Corbacho no l'hauria pregonada. Un i altre, i tots els que els van darrere, per ventura obliden que la immensa majoria de persones perjudicades han cremat anys i forces en uns treballs per als quals no sentien cap vocació. La incapacitat d'aquests governants per incorporar el punt de vista d'aquestes persones els hauria d'inhabilitar per a ocupar càrrecs públics al llarg de tota la seva vida.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Contribuent empipat, fa mes de 11 anys
Si quan es va implantar el règim de jubilacions haguessin decretat que aquestes havien d'esser els 67 anys, ara ho acceptaríem tots com la cosa més natural. Però és que des de fa dècades i dècades tots teníem la convicció que amb els avanços de la ciència i de la tècnica, així com anàs passant el temps s'aniría reduint el període que hauríem de fer feina obligatòriament per a tenir dret a una pensió de jubilació. Des de fa una vintena d'anys, ho podíem deduir per la gran quantitat de programes de jubilació anticipada que es posaven en marxa, i ara aqueixa mesura causa un malestar que ens pot dur a males conseqüències.
Perquè no miren d'arreglar el dèficit perseguint amb suficient eficàcia aquells que defrauden el fisc, aquells altres (o els mateixos) que roben els diners públics depositats en caixes de governs i ajuntaments, aquells qui encareixen els projectes d'obres públiques per repartir-se un benifici extra i obviament il·legal, i aquells dirigents polítics que gasten excessivament en coses que no serveixen per a res o tenen una utilitat mínima?
Si es fessin oposicions per a aconseguir més inspectors d'hisenda i de treball, i més jutges i funcionaris dels jutjats, segur que no tan sols es podríen pagar els seus sous amb allò recaudat per mitjà de la seva labor, sinó que podríen, sens dubte, reduir molt considerablement el dèficit que ara els obliga a prendre mesures tan dràstiques contra els qui menys ho mereixen. Però això no deu ésser políticament correcte.
Valoració:7menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 11 anys
1-Fer previsions a 50 anys en el neoliberalisme és un engany. Els bancs com el BBVA i BE s'atreveixen a pronosticar el col•lapse del sistema de la seguretat social , quan no tenen ni idea de quine seran els seus resultats econòmics en el 2010.
2- Per quin el concepte de dèficit s'aplica a les pensions i no s'aplica per exemple a l'exèrcit, a la casa reial, a les infraestructures...?. Aquí quan hi ha dèficit es compensa amb diners públics. Perquè les pensions no?. La major part dels països europeus aporten recursos de l'Estat a la Seguretat Social, a Espanya en canvi es sostrauen els recursos de les cotitzacions per fer atenció a altres problemes.
3- Quan el sistema financer està en crisi es treu diners de davall les pedres. En els últims dos anys s'han tret ni més ni menys que 150.000 milions d'euros. Si el sistema de pensions estigués en crisis perquè no s'haurien de treure recursos aliens quan en canvi es fa en benefici de bancs, caixes, hotelers, constructors…. L'estat espanyol és un dels pocs el sistema dels quals de pensions no es finança també amb prosupuestos públics. I el més esperpèntic de tot és que els Fons de Pensions proposats com alternativa pels experts financers han demostrat abans i ara especialment amb la crisi la seva impossibilitat per a garantir les pensions
Valoració:11menosmas
Per Maria, fa mes de 11 anys
En aquest Estat en que ens ha tocat viure, el PSOE sempre ha fet la feina bruta a la dreta.

En ZP, al principi, semblava que volia marcar diferències amb Felipe González, ara ja en sembla una mala còpia.

En fi, adoptant mesures que només la dreta i la patronal aplaudeix... i dò això, que a les properes eleccions li demani el vot a la dreta i a la patronal.

Jo m'ho agafaré com un insult, i en demana el vot, com a treballador que sóm.
Valoració:12menosmas
Per Rafel, fa mes de 11 anys
El PSOE ha duit una deriva cap al pensament únic ultraliberal d'escàndol. El club on s'impulsa aquesta política és la UE (recordem l'ampliació de la jornada laboral a 65 hores setmanals) i ara li exigeixen proves i no paraules de què prendrà mesures per evitar el desastre (desastre del qual ell no n'es el principal responsable, ja que l'economia de l'especulació es va activar sota els governs del cèlebre Aznar). En Zapatero fins ara ha anat de cagada en cagada: no hi ha crisi, el mes que ve ja ens en sortim, una "llei d'economia sostenible" que és un "bluf" sense substància... Batèria de mesures darrera bateria de mesures, tot eren accions de cara als mitjans, fotografies. Ara li han dit que la cosa ja rebenta i que ha de prendre mesures. I, és clar, a qui és més fàcil pegar una castanya? No la pegarà als financers i als poderosos que s'han enriquit amb les "privatitzacions" i "liberalitzacions" immobiliàries i de tot tipus, provocant la crisi.
Valoració:16menosmas
Per fogater, fa mes de 11 anys
Esplèndid, Frontera. El darrer paràgraf, doblement esplèndid.
Valoració:17menosmas
Per Maqui a vel, fa mes de 11 anys
perdò, haria de dir: "que s'estalviaran en pensions dels NO jubilats que es moriran"
Valoració:0menosmas
Per Maqui a vel, fa mes de 11 anys
Ha fet en ZP el càlcul dels doblers que s'estalviaran en pensions dels jubilats que es moriran entre els 65 i els 67 anys i que, per tant ja no cobraran?. No ho dupteu.
Això afegit a que, a més, l'explèndit pla contempla la reducció de les pensions de viudetat fa que, tot plegat, sigui genial. I llavors diuen que ZP improvisa!
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris