algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Pel febrer, abriga't bé

Les previsions meteorològiques no indiquen grans canvis. Es presenta un febrer fred i relativament sec, amb vent de tramuntana i mestral. Hem consultat almanacs i pronòstics i la majoria coincideix amb els estelers del temps: l'ambient que s'apropa serà rarenc. L'arribada del febrer sol venir acompanyada de canvis de temps. Les flors de l'ametler ja anuncien el proper esclat de la primavera, però haurem de passar la Candelera per veure cap on pren l'hivern. La patrona dels electricistes desborda l'àmbit insular i s'estén per tota Europa. Existeixen els mateixos refranys -o consemblants- en altres llengües i tots responen més al desig que s'acabi l'hivern aviat que no pas a una realitat meteorològica.

EL SIGNE DEL COR.La lluna plena d'aquest cap de setmana és la del signe del cor. Associat amb el Lleó i regit pel Sol, aquest signe és el que els pagesos sempre han mirat per fer determinades feines importants, com poden ser les exsecallades dràstiques d'arbres que no fruiten o sanar els porcs. Coincideix amb l'aturada vegetativa del mes de gener i per saber quina és la seva lluna corresponent s'ha de mirar dins els mesos de gener i agost quan cauen les llunes plena i nova, que són els dos girants. Lleó és un signe de l'element foc i de qualitat fixa. Associa el Sol amb el cor i l'esquena, i el seu signe oposat és Aquari.

CANDELERA CLARA, FRED HI HA ENCARA. A totes les poblacions de la Mediterrània creuen en els pronòstics de la Candelera. Consideren, bàsicament, que el temps que fa dia 2 de febrer serà indici del temps que farà la resta de l'any. Si la Candelera plora, l'hivern és fora. Si la Candelera riu, lluny és l'estiu. Però tant si plora com si riu, lluny és l'estiu assenyala el seu refrany més famós. La neu per la Candelera sol ser molt recordada. Moltes vegades mostra la cara de les ventades, que sempre s'encerten i no agraden gaire a la gent.

FEBRER CURT, SI ENTRA DOLENT, PITJOR EN SURT. Diven que mai no ha passat febrer sense florir l'ametler. El febrer enguany comença, precisament, amb una bona florida d'aquests arbres. A pesar de les fredors, al camp sortiran flors de tots els colors. Quan les altes pressions s'instal·len a la nostra latitud els dies es converteixen en estables i monòtons. Però no podem oblidar el seu caràcter canviant, ni les destralades que pega. Té una fama ben guanyada de mentider i traïdor per la seva inestabilitat o potser perquè li falten dies.

SANT BLAI GLORIÓS, FUGÍEM D'UNA I EN TENIM DOS. Pel patró dels teixidors i advocat contra el mal de gargamella és costum antic beneir els panets i també l'oli. I encara sereu a temps de fer llenya, perquè no tot el fred ha vengut. A Campos quan hi ha eixut fan pregàries a Sant Blai. També és invocat en aquells casos d'infants que tenen dificultat per començar a parlar. Divendres, dia 5, arriba el torn de Santa Àgueda, que protegeix d'incendis i és molt popular a Menorca. Guarda de mal de pit i s'acostuma a sembrar l'alfàbrega.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris