algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

La nova UM d'en Josep Melià

El mallorquinisme polític en general i Unió Mallorquina en concret estan d'enhorabona per l'ascens d'en Josep Melià a President del partit. En Melià és un mallorquinista convençut, pacient i caparrut alhora, net de tota taca de corrupció i que es mou estrictament per ideals i conviccions. No voldria per res ficar-me allà on no em demanen però pens que aniria molt bé que l'ascens d'en Melià no fos més que una primera passa de cap a la construcció de l'espai mallorquinista polític de centre-dreta. La segona passa, per anar bé, seria que en Melià fes dissabte d'aprofitats i de corruptes, tira-tira, sense estralls que posin en perill la unitat del partit, però sense badar.

Sé que això li durà una feinada. Però no té més remei. Perquè tan sols així podrà fer la passa vinent, que serà la de dotar el partit d'ideologia política, és a dir, de contingut mallorquinista. Si la nova UM arriba a aquest punt, ens trobarem amb les condicions necessàries per arribar a crear el front ample que aglutini totes les forces no nacionalistes espanyoles que han de menester les Balears i que abrigui des de l'insularisme fins al pancatalanisme, des de la dreta fins a l'esquerra. Qualsevol procés de construcció nacional passa per l'entesa i la unió prèvia de totes les classes socials, de totes les ideologies i de totes les regions de l'antiga Nació i nou Estat a construir.

Tot projecte de construcció nacional és absolutament inviable si no és interclassista i supraregional. Els mallorquinisme de centredreta, fins ara, no ha tingut cap referent clar que el representi. En Melià, si fa les coses bé, pot ser l'home que transformi UM, que fins ara ha estat un lobby d'ocupació de cadires, en la força política de què parl. Si tinguéssim homes d'Estat, faria estona que, a Mallorca i a les Balears, ja el tindríem, al front ample que reivindic més amunt. Els nacionalistes de bon de veres -com per exemple el PSOE i el PP- tenen claríssim que, en situacions d'emergència nacional, no hi ha diferències ideològiques ni bregues de partit que superin l'interès nacionalista seu.

Ho veim ara per exemple al País Basc Occidental, amb el govern nacionalista espanyol que el PSOE i el PP no han dubtar a fer-hi per retardar l'emancipació basca. Nosaltres, com que no en tenim gaire, d'homes d'Estat, encara no veim ni tan sols que estiguem en situació d'emergència nacional. No en tenim prou amb la immigració desbordada, ni amb l'espoli fiscal, ni amb la substitució lingüística, ni amb el desmantellament del nostre espai nacional de comunicació. Amb aquestes galtades encara no en tenim prou ni tan sols perquè ens entenguem per construir no ja el front nacional ample, sinó ni tan sols l'esquerra nacional. I ja que tanmateix ens acusen de nacionalistes, no trobau que és ben hora que hi actuem, com a nacionalistes?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jac, fa mes de 11 anys
Només faltaria, Serafí, no pretenc imposar res a ningú. És una manera de xerrar, home. Si hem de mirar tan prim, tu també en el teu comentari no et quedes curt a l´ hora de dir el que UM ha de fer o deixar de fer. Venga, salut-
Valoració:3menosmas
Per Serafí, fa mes de 11 anys
Obviament, Jac no deixaré de pensar el que jo vulgui per que tu ho diguis i seguiré dient el que pens. Som una persona que sempre diu el que pensa i anomena les coses pel seu nom, no cerc quedar bé amb ningú.
Valoració:1menosmas
Per jac, fa mes de 11 anys
Deixau-vos de serrells ("centredreta" "centreesquerra"), més o manco acomodaticis als interessos personals: centre, i punt; i com més ampli,millor. I, òbviament, deixau-vos, de moment, de proclames pancatalanistes, estratègicament contraproduents per poc que tinguem ulls i orelles a la cara.
Valoració:66menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
Serafí,
M'avenc amb tu amb tot quant dius. No he cercat fer cap profecia sinó manifestar un desig. Un desig tan gran com mal d'acomplir, ja ho sé.
Valoració:3menosmas
Per Serafí, fa mes de 11 anys
Si bé es veritat que necessitam un partit sobiranista de dretes, també es veritat que a dia d'avui UM té molt mala imatge (i el PP i el PSOE faran el possible per empitjorar-la encara més) i és ben necessari que hi hagi una neteja a fons a dins el partit. La primera cosa que han de fer i aviat és treure en Nadal de l'ajuntament. Jo també crec que Mèlià té un tarannà molt diferent de la UM que coneixem fins ara, però ja veurem si l'hi deixaran mostrar les seves idees a dins del seu propi partit o li faran la traveta.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris