nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

Indefensos

Que som, la immensa majoria dels mortals, unes criatures indefenses no me'n cap el més mínim dubte. I no us penseu que em referesc a casos esporàdics i que, encara que freqüents, tenen un grau elevat d'aleatorietat. Com per exemple, que estiguis ben aposentat a un pas zebra i que un errat de comptes et pegui un bolero i hagis de menjar morena mesos i mesos entre hospitals i rehabilitacions, això en el ben entès que no hi colis la vida. L'exemple del pas zebra es pot estendre a moltíssimes i curioses, per no dir macabres, variants que els estalviaré d'enumerar per no avorrir-los. Potser les indefensions que més tenim a tocar són les que afecten la nostra salut o la de la gent que ens envolta. Qualsevol de nosaltres avui té, aparentment, una salut de ferro i, en una revisió més que rutinària, li poden descobrir una malura que, automàticament, t'engafeta una data de caducitat molt propera.

Però no és d'aquestes indefensions de les quals m'agradaria parlar. No perquè no tenguin la seva importància, sinó, potser, perquè els humans hem decidit, no sé si a mode d'antídot, de no pensar-hi gaire. O pensar que les possibilitats que et toqui són minvades, semblants, en la majoria dels casos, a les que et toqui una premi milionari a una rifa. Vull parlar d'unes altres indefensions, que segurament ens afecten molt més i, o bé no en som conscients o bé, com en el cas que he apuntat abans, ens convé amagar el cap sota l'ala. Un exemple d'aquestes indefensions ha sortit aquests dies als mitjans de comunicació. Es tracta de la multa que han posat a unes multinacionals de la cosmètica perquè havien pactat una pujada encoberta de preus. S'havien posat d'acord per enganyar la gent tot oferint menys producte al mateix preu d'abans. La pregunta que em faig és la següent: quants de casos semblants hi ha, actualment, al de les multinacionals de la cosmètica? Passa el mateix amb les companyies de telefonia, fixa i mòbil? Amb les multinacionals del petroli o amb tantes altres que dominen avui en dia tots els segments del mercat? És aquest el peatge que hem de pagar per la globalització? Hi hem guanyat més o hi hem perdut més, amb la globalització? Qui ens diu que, una vegada eliminada la competència dels productes més o menys locals, no serem sotmesos a autèntiques dictadures oligàrquiques?

I tanta sort que aquesta vegada l'embull ha estat descobert per les autoritats competents que, suposadament, vetlen per la defensa dels nostres drets com a consumidors. Però a qui beneficiarà la multa? No seria més lògic que aquestes companyies fossin castigades a abaratir el preu dels productes que ens han estafat? Que ens ho compensin a tots en espècies? Tanmateix no ho aclarirem, però hi ha un altre dubte que encara em rosega més. Què passa quan aquests abusos es fan en connivència amb les autoritats establertes? Tal com suposadament va passar, segons ens han advertit especialistes en la matèria, quan es va alarmar la població amb la grip A i on sembla més que evident la conxorxa entre les multinacionals del sector i l'Organització Mundial de la Salut. Hi deu haver connivència entre les multinacionals de l'energia i els governs?

O entre els fabricants de cotxes de consum quasi zero i els governs? I també hi ha indefensions molt menys ontològiques que aquestes. Un exemple en serien les sales de cinema de Barcelona que fan vaga contra la llei que fa que s'hagin d'exhibir pel·lícules en català i que resulta que són d'un sol propietari. O que sigui tan difícil, ai las!, trobar per internet, quan tot sembla tan fàcil, els facultatius de les companyies d'assegurança privada. O també que un bon dia t'aixequis al matí i t'adonis que, en comptes de faltar-te un dia menys per a la jubilació, et falten dos anys més. A vegades em deman com és que entre tanta indefensions encara s'hi pot congriar un niuet d'esperances i d'optimismes?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris