nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

El centre i la perifèria

El centre de tot, des de fa cinc segles, és la capital de l'ós i l'arboç. Nosaltres, els illencs, som la perifèria, des de l'època prehistòrica. La geografia, per aquestes latituds del nostre conviure, no canvia. Ni la política. El centre és el punt interior del cercle del qual equidisten tots els de la circumferència. Vaja, la perifèria. La nostra nació és la terra dels miracles, dels miracles portentosos i permanents. Sense considerar seriosament les equidistàncies, no és la mateixa, socioeconòmicament, cap el nord o cap el sud, vers llevant o ponent, encara, el centre és manté al mateix lloc i centripeta, engoleix el que hi ha al seu entorn i s'oblida del més important; sense entorn, sense perifèria, no hi ha cercle.

Malgrat la llunyania, ja mai equidistant, i les fallides de les companyies aèries, nosaltres, els illencs, amb la nostra existència, part de la perifèria espanyola, justificam i donam raó d'ésser al centre. I aquí rau el miracle espanyol, el centre, persistentment, s'oblida de l'entorn, de la perifèria i, el centre xuclador, subsisteix. Que segueixin amb el seu centralisme aclaparador, però, almanco, que ens deixin l'aire de les voreres, i no és demanar tot el que és nostre, la cogestió de l'aeroport, que no ens tallin les ales. El nostre entorn és la mar, no l'altiplà, com al centre.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per andritxol, fa mes de 11 anys
Això no és així. El centre és Andratx, després Mallorca i més enllà fora Mallorca.
Valoració:-2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
I també Formentera se sent perifèria d'Eivissa, de Mallorca i de Madrid
Valoració:2menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys
El concepte de centre i perifèria és sempre relatiu. Menorca i Eivissa se senten la perifèria de Mallorca, i els pobles de Mallorca ens sentim la perifèria de Palma. En relació a la cultura catalana, ja us podeu imaginar com ens sentim el que ens passam la vida en un poblet de les illes.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris