nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Pactes i convenis

Alguns amics lectors m'han demanat durant la setmana si continuaria el "cicle" d'articles sobre el nacionalisme d'esquerres. La resposta era clara: no. Aquest cap de setmana, però, el PSM ha decidit cercar aliances amb Els Verds -això vol dir afegir a les seves sigles una paraula que sempre queda bé i sumar una persona ben vàlida, Miquel Àngel Llauger), intentar arribar a acords amb Entesa i descartar el Bloc. El company Quim Torres treia dues notícies sobre el tema i, una vegada més, es convertia en la informació més vista i més comentada a la versió digital del diari (dbalears.cat) amb uns 1.600 lectors i més d'un centenar de comentaris.

Algú deia que els del PSM eren uns incoherents, que fa quatre anys els actuals dirigents apostaren per una fórmula que suposà obrir un xap al partit, el Bloc, i que ara reconeixien que l'invent era un error. Moltes vegades vaig sentir a dir a Baltasar Porcel que estava molt bé anar variant les teves opinions sobre una realitat que també varia amb el pas del temps. A Porcel li feia por la gent que deia que sempre havia pensat el mateix, que mai no havia estat incoherent. A mi també em fan por. Està molt bé que, fruit de l'experiència i de les circumstàncies actuals, el PSM replantegi la seva política de coalicions.

Ara, Esquerra diu que continua apostant per l'"esquerra nacional" i això està molt bé, però parlis amb qui parlis dels membres de l'actual govern et diuen que no es poden fiar d'un partit que pren decisions al marge de la resta de socis de coalició i de pacte. Esquerra té tot el dret a voler pactar amb el PSM -probablement en condicions normals seria el més lògic-, però a ningú no li agrada pactar amb aquells dels quals contínuament ha rebut garrotades. Les deslleialtats varen començar amb les eleccions europees i han seguit amb l'abandó del govern del Consell de Mallorca.

Esquerra ha demostrat, o ha transmès, que, en realitat, no li importen gens ni mica els seus socis, de manera que pot menysprear-los o mal parlar-ne sempre que vulgui. No em negaran que aquestes no són les millors bases per establir un projecte polític de coalició amb futur! A partir d'aquí, no sé què faran uns i altres. El que està clar és que no basta dir que es vol participar dins una coalició, s'ha de demostrar amb fets aquesta voluntat...
I els que demostren que estan molests són els del Centre Associat de la UNED a les Illes Balears (Universidad Nacional de Educación a Distancia). Sembla que el Consell de Mallorca ha reduït la seva subvenció a aquesta entitat que compta amb patrocinadors i col·laboradors tan destacats com: Banco de Santander, Telefonica, Mapfre, Ministerio de Interior, Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación, Ministerio de Trabajo e Inmigración, Ministerio de Educación i Ministerio de Ciencia e Innovación.

Uff! I si continuam amb els patrocinadors de la seva fundació arribarem a JTI (Japan Tobacco International), la tercera empresa tabaquera del món! I tot i així, una de les institucions més precàries econòmicament de les nostres illes, el Consell de Mallorca, hi ha de continuar posant 300.000 euros/any? Crec que la UNED fa una bona feina i que ha de comptar amb col·laboradors institucionals, però no tenc clar que aquests col·laboradors hagin de ser les institucions insulars.
Ja ho veuen, entre pactes i convenis va el tema! Veurem com evolucionen uns i altres...

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per biel, fa mes de 11 anys
Pere, has de saber que estic totalment d'acord amb tu en que no correspon al Consell de Mallorca subvencionar a la UNED. Et contaré el meu cas particular perquè entenguis els meus motius. Tenc una llicenciatura en Filosofia i sempre havia estudiat i traballat al mateix temps, desprès de 10 anys de dura paternitat decidesc reprendre el meu oblidat 'hobby' : l'estudi. Em decidesc per les matemàtiques, però com que el que necessit és un calendari d'estudi,però no em va bé l'horari de classes, deix per impossible la UIB. Em queden dues opcions òbvies, la UNED i la UOC, però lamentablement la UOC no té estudis de matemàtique ni res relacionat amb els meus interessos. Be, doncs començ a interessarme per la UNED que si té matemàtiques però tot d'una em sent desencoratjat. No té cap opció de català a la seva pàgina web i ni tan sols un telèfon en català, i no nomès aixó, sino que a més demanen que de cara a convalidar crèdits has de pressentar tots els papers en la seva llengua. Començ a comparar amb la Open University britànica. Té pàgina web en gaèlic i telèfon en aquest idioma, moltissim mes minoritari que el nostre. De passada t'assebentes que el sistema educatiu d'anglessos, escocessos i galesos té les seves divergències però que aixó no implica cap obstacle. Resumint, em vaig apuntar a la Open University perquè com li vaig explicar al meu tutor de l'esmentada universitat em sent més lligat a una institució respectuosa amb les seves minories que no a la universitat 'nacional' a distància dels espanyols. Per cert la seu central de la Open és a Manchester i no a Londres.
En definitiva, crec que el Consell de Mallorca faria millor de subvencionar als estudiants de Mallorca que volguessin estudiar a una universitat com la meva, enlloc de subvencionar els estudis a gent que en molts casos el que fa es defugir la integració en el nostre poble. Així de passada aumentaríem el nivell d'anglés (o d'altres llengües) que tanta falta ens fa.
Valoració:0menosmas
Per miquela, fa mes de 11 anys
O estàs bastant mal informat o ets un sectari o téns mol mala intenció... Quan tengueres carrec important ja et consideraven un oportunista que sabia aprofitar les circumstàncies: tal vegada podríes tornar a xuclar de la mamella amb tant de moviment "polític", he-he.
Valoració:-2menosmas
Per Pau, fa mes de 11 anys
Sense que serveixi de precedent, m'ha agradat molt el teu article, especialment allò de les realitats i les opinions evolutives. L'enhorabona.
Valoració:5menosmas
Per andreu, fa mes de 11 anys
Com es nota que qui paga mana!
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris