algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

Enrobustir l'Estat i salvar la Pàtria

Diu que li demanen que torni per a reconquistar el Govern d'Espanya, gent del seu partit i gent de fora del partit. Però ell, Aznar, assegura que el seu temps polític ja s'ha acabat. Quan se'n va anar, no obstant, va invocar Luci Quint Cincinat, paradigma del retorn a la política per salvar la pàtria en moments d'extrema tribulació. Cincinat també fou el referent històric de Pinochet en el seu primer pas per deixar el poder. Sempre ens movem pels mateixos redols.

En la figura del president de la FAES ja s'havia detectat, sobretot durant el seu segon mandat, un creixement incontrolat de l'ego. Havia evolucionat de cap a un cabdillisme que deixà moments de gran expressivitat en la història d'aquells anys. Ara, passat el temps, podríem pensar que no ha vist la necessitat de fer autocrítica, i es mostra amb més supèrbia que mai quan analitza el seu passat i n'examina els fets més rellevants. Tenir seguretat en un mateix deu ser molt positiu per obrir-se camí en la vida, i més en la vida política, però en sobredosi potser tengui efectes no desitjats. O sí. Desitja Aznar que se'l consideri l'home que, des de la democràcia formal, s'ha acostat més a l'autoritarisme en l'exercici del poder i al messianisme polític?

Aquest messianisme el mena a autoubicar-se més enllà del bé i del mal, perquè els seus actes es justifiquen per ells mateixos: com passa, per exemple, en el manteniment de l'actitud que implicà l'Estat espanyol en la guerra contra l'Iraq: està orgullós, diu, d'haver donat suport polític a l'enderrocament de Saddam Hussein, perquè, gràcies a aquesta gesta, ara les dones i els homes iraquians poden votar. De l'hecatombe humana, de l'efecte crida del terrorisme internacional, de la destrucció del futur i de les conseqüències per als països implicats en la guerra, ni una paraula. Sembla com si, observat des de les altures de la Història, el drama humà ja s'hagués reduït a sacrifici inevitable per aconseguir un bé superior, que algunes persones -ell entre les quals- tenguessin el dret de definir i d'imposar a altres pobles.

Diu que no tornarà a la primera línia de la política, però alhora ens llança missatges catastrofistes: "L'Estat s'està esfilagarsant", i no hi ha crit de guerra més alarmant, sobretot si qui el profereix en responsabilitza, amb els nacionalismes, la presumpta esquerra, acusant-la d'acció i d'omissió.

Qui podria salvar l'Estat? Per alguna cosa hi ha gent que li demana que torni: no per a fer obres de reforma menor ni per tapar els clots dels camins rurals. Aquestes deficiències les pot solucionar Rajoy. Però podria venir un altre temps polític que obligàs Aznar a preguntar-se si torna a ser el seu: la necessitat d'enrobustir l'Estat i de salvar la Pàtria són empreses que inaugurarien un nou temps polític. I Espanya recobraria, alhora, una part de la seva substància: la salvació de la Pàtria com a motor de la Història.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per herodoto, fa mes de 11 anys
L´EGO DE. SR AZNAR ES TAN ALT QUE NO HA ARRIBAT A PODER ANALITZAR LES SEVES ACCIONS GUBERNAMENTALS , LES DECISION DE LA GUERRA D´IRAQ. I EN EL TERRENY ECONÒMIC EL RECOLZAMENT ABSURDA A UN AGLOBALITZACIÓ QUE ARA ENS PASA LA FACTURA I FORT. AMEN DE HAVER VENUT TOTES LES PARTICIPACIONS DE LES EMPRESES, ENDESA, REPSOL, TELEFONICA, ETC PILR BÀSICS DINS UNA ECONOMIA COM LA NOSTRA I AIXÓ DETALLAT ES NO RES. SEMPRE EN CONTRA DEL NACIONALISME, DE LA NOSTRA LLENGUA. MARE MEV SI TORNA....ELS PILAR DEL SEU PROGRAMMA EDUCATIU FA AIGÓ PER TOTS EL COSTATS.
Valoració:6menosmas
Per fogater, fa mes de 11 anys
De veres que aquest exmostatxut s'ho creu, que el seu destí és la salvació de la pàtria. A nosaltres ens pot semblar patètic, per tenc per a mi que agrada a molts de votants del seu partit, i això és el que compta. Ara bé, té l'ego tan pujat que segurament a ell no li basta i també voldria que l'aclamassin tant "tirios" com "troyanos".
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris