algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Haití

El terratrèmol que ha afectat Haití està fent sortir a llum molt més que els dramàtics efectes d'una catàstrofe natural. Els fets d'ara mateix posen en evidència què passa quan un desastre natural s'afegeix a un desastre d'origen humà. I, per si això fos poc, la descoordinació i la ineficàcia en l'aplicació de l'ajuda humanitària estan adoptant unes dimensions tan inesperades que plantegen moltes interrogacions. És especialment desconcertant l'estranya barreja d'intervenció militar i operació solidària que ha adoptat l'actuació unilateral dels Estats Units. L'ONU sembla que ha perdut els papers i s'ha imposat la força militar. Qui pren les decisions? Qui marca les prioritats per socórrer la població? Qui decideix quins avions poden aterrar i quins ciutadans poden sortit de l'illa i quins no? Respondre aquestes preguntes no és fàcil, sobretot perquè els fets encara estan passant i fa de mal preveure com evolucionaran.

Haití és un dels països que els EUA han invadit més vegades al llarg de la història i la seva política ha estat controlada pels nord-americans durant molts d'anys, fins i tot amb presència directa al país. Aquesta tradició d'intervencionisme ha donat uns resultats d'espant. Un país que produïa aliments suficients per als seus habitants s'ha convertit en un país afamegat i depenent de les importacions alimentàries de fora. Sols el president Jean Bertrand Aristide va representar una esperança per a la població empobrida. Per això va ser víctima d'un cop d'estat muntat pel l'oligarquia amb el suport exprés dels EUA. Aquestes calamitats han fet que Haití sigui un país de cada vegada més violent i més pobre. El més pobre d'Amèrica i un dels més pobres del món.

Haití era un infern a la terra ja abans del terratrèmol. Un infern situat no gens lluny de la costa de Florida. Com se sol dir del conjunt de Sud-amèrica, Haití, amb tota la seva misèria, és al pati de darrere de l'imperi. Ara el terratrèmol ha col·locat la gent en una situació d'emergència extrema. Ara és l'oportunitat d'una intervenció solidària que no es limiti a reposar les condicions anteriors al desastre. Seria lògic, seria possible i seria necessari que els recursos esmerçats per tots els països del món es posassin al servei de fer d'Haiti un país sense pobresa.

Però no pareix, ara com ara, que es vulgui anar per aquest camí. Si qualcú té un projecte de futur per a Haití deu ser el que hi ha enviat les forces armades. El que està passant aquests dies a Haití és un mirall de les contradiccions de la humanitat. Per una part s'hi palpa la grandesa de la solidaritat expressada amb un suport econòmic massiu i una mobilització humana i material extraordinària, però per l'altra part s'hi destria la preeminència dels interessos geoestratègics i les polítiques d'imatge.

L'arribada de contingents militars a l'illa devastada és un fet desconcertant. Hom no sap si pensar, fins i tot, que la intervenció "humanitària" dels marines és la segona part del cop d'estat d'Hondures. No s'entén que avions carregats d'aliments i medicines siguin desviats a la República Dominicana per donar prioritat a les operacions militars. Tampoc no s'explica l'expulsió de la premsa de l'aeroport de Port-au-Prince. Tret que el que s'intenti sigui evitar a totes totes una fuita massiva d'haitians que es dirigiria majoritàriament cap a la costa de Florida i, a la vegada, demostrar la fermesa nord-americana en la defensa de les seves posicions a l'Amèrica Central i el Carib.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Es EUA segueixen sa lògica des covards, que consisteix en aprofitar-se d'una desgràcia per a fer més mal (redoblar es poder) damunt es qui l'han patida
Valoració:1menosmas
Per davora alcúdia., fa mes de 11 anys
Aires dretans, caciquils, peseters , a la teva intervenció que evidentment no necessitam. LO MILLOR SERIA UNA EXERCICI DE DIGNITAT CAP A LATEVA PERSONA. Darrere el psudònim només hi haMAL. SI LLEGEIEXES EL DICCIONARI TE N´ADONARÉS DE LO QUE ES "MAL",
Valoració:6menosmas
Per Arruixamosques, fa mes de 11 anys
En Mall deu ser un altre malnom d'en Miguel Segura, "periodista" que no va acabar el primer curs de batxillerat.
Pobret, haver de dissimular les pròpies mancances parlant malament dels altres...
Valoració:4menosmas
Per PARLES PERQUÈ TENS BOCA, fa mes de 11 anys
Mall, la teva delicadesa intel·lectual aborrona. Es veu que ets persona preparada per debatre idees i rebatre arguments, com ho demostres en aquest comentari. Si l'únic que t'interessa és aquesta maledicència de baixa qualitat, ben bé podríem passar sense les teves paraules. Aquest tipus de comentari rebaixen massa el to general de qualsevol tribuna o fòrum.
Valoració:6menosmas
Per Mall, fa mes de 11 anys
Morro, tant t'és parlar d'Haití com d'albercocs. La qüestió és ficar cullerada.
Valoració:-11menosmas
Per Joan Vicenç, fa mes de 11 anys
Haití: Made in USA
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris