algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

La xarxa i l'embut

Es fa urgent la creació d'un servei d'alerta de tòpics, perquè no ve d'aquí el dèficit de les múltiples administracions públiques i perquè seria una solució al diluvi de declaracions tòpiques que ens dediquen els nostres governants, també múltiples. Aquesta setmana, per exemple, ens podria haver avisat que hem de construir (o estam construint, tant se val), l'Europa en xarxa, aquesta vella proposta de Pasqual Maragall que es passà dècades reclamant la potenciació en xarxa de l'aeroport de Barcelona sense que ningú, ni els seus teòrics amics del PSC i el PSOE li fessin el més mínim cas.

Ara toca construir l'Europa en xarxa (i sostenible i molts tòpics més), com se'ns recordà dilluns des del V Diàleg Territorial per al Creixement Sostenible i l'Ocupació (una reunió importantíssima i de conseqüències transcendentals per a tot Occident que obrí a casa nostra els fastos de la Presidència espanyola d'Europa), i la cosa és tan apoteòsica que fins i tot va venir Manuel Chaves, un dels ministres imprescindibles i del qual la feina és mes visible del Govern de Rodríguez Zapatero, a comunicar-nos-ho.

I això de la xarxa per a la construcció europea és tan elemental i alhora tan transcendent i indiscutible que per començar mantindrem l'aeroport de Son Sant Joan en mans d'AENA, que prendrà les decisions que li petin sense que hi puguem dir res, perquè xarxa sí, però amb els nusos a Madrid i els forats a províncies. Construir Europa en xarxa vol dir que podrem triar el color de l'uniforme dels cambrers de l'aeroport, i poc més, perquè les decisions importants sobre trànsits i preus es prendran a una part concreta de la xarxa.

I també vol dir, això de la xarxa, que a la pròxima reforma educativa la llengua oficial de l'estat correrà per la xarxa, per totes les xarxes, amb molta més facilitat que les altres, perquè la xarxa també pot entendre's així: uns corren pels fils i els altres passen per l'ull dels forats. De tota manera, i encara que l'Administració de l'Estat sempre trobarà, per a la xarxa, el sentit que més li convengui al nus central i centralista front els nusos diguem-ne autonòmics, el que més espavilat té això de la xarxa és el cap pensant de l'SGAE, el senyor Bautista i assessors, que veuen en la xarxa el model perfecte per crear... una xarxa de vigilants (pagada per tots els ciutadans, és clar, que per això formem part de la xarxa...) que controli qui escolta música i qui canta o xiula una melodia, per aplicar-li la taxa corresponent, amb el vistiplau de la ministra de Cultura, que navega, i en més d'un sentit, per la xarxa dels seus col·legues guionistes i productors de cine per ajudar-los al màxim, des del pressupost de l'Estat, perquè es mantinguin creatius.

La xarxa de vigilants de l'SGAE ha començat la seva activitat en xarxa a les perruqueries de Barcelona, exigint-los un cànon si hi volen posar música, i vigilant que estiguin ben calladets en cas contrari. Aquests i molts altres són el sentits de la xarxa, que més d'un veurà com una metàfora inútil, perquè per aquests sentits ja teníem l'encertada i vella imatge de l'embut.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris