nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

Immigrants sí, invasors no, ni amb papers ni sense

Aquests dies a Vic, la capital d'Osona, hi ha un rebombori de mil dimonis perquè l'Ajuntament, empès per un grup xenòfob, ha decidit no empadronar-hi els immigrats "sense papers". Els del PSOE estan entre l'espasa i la paret: el sermó correcte per a la progressia és que benvinguda sia sempre la immigració i papers per a tothom. Però, com que això és impossible dur-ho a la pràctica, llavors ho cerquen regular i controlar mig d'amagat.

Els del PP, el temps de n'Aznar, anaven fora corda amb la construcció i es morien de ganes d'encimentar-ho tot. Com que llavors havien de menester mà d'obra barata, per molts de centenars de milers d'immigrants que, amb papers o sense, els entrassin cada any, no s'aturaven de dir que "España va bien". En canvi ara, amb l'excedent d'obra que ells mateixos feren, la mà d'obra sobra i estan estugosos dels immigrats. I no se n'amaguen. Els mateixos que fa dos dies s'empegueïen d'en Canyellas que, quan comandava, demanava que les Balears poguessin controlar l'entrada d'immigració, que llavors era espanyola, ara, mirau per on, amb l'excusa dels "papers", donarien verdanc als immigrats.

L'independentisme, per la seva banda, està desorientat i mal a pler amb el tema, hi passa de puntetes, no sap què hi ha de dir ni de quin cap ha de fer estelles. Per una banda, s'empegueeix de les assenyades paraules que va dir n'Heribert Barrera, militant històric d'ERC: "Si no s'atura la immigració, Catalunya desapareixerà". Per altra banda, és conscient que aquí no hi cap mig món i que no pot demanar "papers per a tothom".

Jo trob que l'independentisme, per començar, ha d'anar molt alerta a caure en el joc espanyol de destriar, com a bons o dolents, entre immigrants "amb papers" o sense. No. La triadissa l'hem de fer entre 'immigrants' -és a dir, gent que, amb papers o sense, du idea d'integrar-se a la terra que l'acull- i 'invasors' -o sia, bergants que, amb papers o sense, voldrien que fos la societat d'acollida la que s'integràs a ells i vénga a exigir mesquites, o menjar especial a les escoles públiques amb alumnes interns dels seus, o a exigir 'ferias de abril' amb doblers públics, o escoles on no facin servir l'idioma històric d'aquesta terra.

L'independentisme ha de tenir molt clar que, a Mallorca i a Catalunya, "integrar-se" no vol dir res pus més que mallorquinitzar-se i catalanitzar-se. Partint d'aquest principi, tot discurs immigratori independentista ha de rodar damunt tres principis fonamentals: Un, Catalunya -els països catalans- s'ha de dotar de capacitat política per a regular l'entrada d'immigració. Dos, les nostres institucions han d'establir mecanismes d'integració lingüística, cultural i social dels immigrats.

I tres, s'ha d'aplicar una política avantatjosa per als integrats i que deixi enrere i en evidència els invasors, siguin africans, asiàtics, sud-americans, europeus, espanyols o, fins i tot, catalans botiflers renegats de les seves pròpies arrels. Quan serà que aprendrem d'analitzar la immigració, com qualsevol altre fet que ens afecti, des d'un punt de vista autocentrat?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per agraït, fa mes de 11 anys
Pere: ¿podries escriure la data exacta de l'article de Roman Piña Valls "Bendito coatí"? No l'he trobat i m'agradaria conèixer més a fons aquesta mentalitat invasora.
Valoració:-1menosmas
Per Antoni Martiáñez, fa mes de 11 anys
També jo som del parer que una cosa és un immigrant i una altra de ben diferent és un colonitzador. Tanmateix pens que no ens hem de limitar a enfocar-ho tot des dun punt de vista de la integració lingüística i cultural -que és imprescindible, d'altra banda, però no suficient-. Per exemple, a mi m'emprenya moltíssim que un xinès que tengui un comerç pugui botar-se tota la normativa comercial i obri totes les hores que li passi pels dallons, sense respectar diumenges ni dia de Nadal ni cap festiu en tot l'any. I tot això, amb la complicitat de les autoritats competents que podrien fer i no fan res. I és que no només no mouen un dit per defensar el comerç autòcton, sinó que, a més, tot immigrant -i en aquest cas no em referesc als espanyols, que també ho són, però en aquest cas són tan víctimes com nosaltres- que vulgui posar un negoci, durant els primers cinc anys està exempt de pagar impostos. Després vénen els ajuts per a llibres, els privilegis a l'hora de trobar una plaça a la guarderia o a l'escola. I per si fos poc, encara hem de sentir la cançoneta falsament paternalista de "Pobrets, paguem-los la matrícula, facem-los fotcòpies dels llibres de text de franc, deixem-los venir d'excursió de gorra, etc." Estam ben arreglats, perquè els immigrants espanyols tenen més drets lingüístics i culturals que nosaltres, i aquests altres, ja ho veis, a la seva manera també ens fan la llenya damunt. Bé, no, la culpa és tota nostra per deixar-nos malmenar.
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Un apunt sobre en Gabriel Cañellas: parlava de regulació de sa immigració però es seus governs feien tot el possible per a urbanitzar es nostre territori, cosa que era un incentiu clar per a sa immigració. Aquest senyor, que a més parlava en castellà an es seus fills, era, és, un racista
Valoració:-1menosmas
Per autocti, fa mes de 11 anys
Com actuau els invasors, tot i tenir els vots suficients: burles (CALAMARDO) i insults (Inmi). A quin escaló baixaríeu sense aquests vots, a l'agressió física?
Valoració:2menosmas
Per Sercat, fa mes de 11 anys
Crec que la qüestió de l'empadronament només és un mitjà per arribar a un fi. Aquest fi és que a dia d'avui la bimbolla immobiliaria s'ha acabat, i com a minim fins d'aqui a unes quantes dècades no és tonarà a produir el ritme de construcció que hi havia fins ara, però tota aquesta gent que ara no te feina ni en tendrà fins d'aqui a molts d'anys, no tornarà al seu país ja que aquí té uns drets (Seguretat social, escolarització de franc, ajudes familiars, etc) que al seu país no tenen, i aquí si, sense que hagin de fer res més que empadronar-se. De totes formes crec que no només hauria d'anar dirigit als immigrants, sino a tothom, m'explicaré. Estic bastant cansat de veure com jo cada més em desconten una barbaritat de doblers per pagar la seguritat social i pagar altres imposts, per despres veure com hi ha molta de gent que o no fa feina (ni en vol fer) o la fa "en negre". Aquesta gent no en paga ni un d'impost, en canvi també disfruten dels "serveis basics". Però el pitjor és que després entres a casa seva i tenen de lo bo millor (televisors gegants, cotxe carissims, etc), coses que jo no em puc permetre ni en somnis. I com s'ho poden permetre tot això? Heu provat de demanar mai una ajuda del Govern Balear, segur que si. Us l'han concedida mai? segur que no. Doncs aquesta gent les cobra totes. Saben exactament el que no han de guanyar en blanc i ja li ho diuen al seu cap, que només volen cobrar allò en blanc i l'altre en negre, i us puc ben assegurar que viven molt millor que els que feim feina i ho declaram tot.
Valoració:2menosmas
Per CALAMARDO, fa mes de 11 anys
La teoria no esta nada mal, lástima que para llevarlo acabo no cuentes con los votos suficientes ni ahora ni nunca...de verdad, una lástima.JAJEJIJOJU...
Valoració:-9menosmas
Per fogater, fa mes de 11 anys
Enhorabona per l'article. De totes maneres, les paraules de Barrera (a qui admir profundament des de fa anys) foren una pixada fora de test monumental.
Inmi, t'has llegit l'article? Ho dubt molt, crec que només n'has llegit el titular i n'has tret unes conclusions equivocades.
Valoració:-1menosmas
Per Barrufet, fa mes de 11 anys
Els invasors desgraciadament fa més de 300 anys que són aquí i tenen el suport de les classes benestants mallorquines.
Valoració:9menosmas
Per pere, fa mes de 11 anys
Endevant Jordi!
Valoració:4menosmas
Per Onofre Cloquell, fa mes de 11 anys
Jordi estic molt d'acord amb tu. No és el mateix un immigrant que un invassor o un conqueridor. Els immigrants són amics en potència, els conqueridors són enemics. El que hem d'anar alerta és a tractar els immigrants com a enemics ja que així farem el joc als conquistadors espanyols que els empraran com infanteria de combat per atacar-nos. És per això que el racisme i la xenofòbia, a més de ser immorals, són el nostre pitjor contrari.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris