bruma
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

El Bloc, encara

Demà es reuneix el consell polític del PSM per fer una passa més en l'estratègia de pressió cap a Esquerra Unida. Per aconseguir que aquesta formació faci les passes que la direcció dels nacionalistes confia que faci per facilitar la reedició del Bloc, es digui així o d'un altra manera. El PSM primer va dir que faria una assemblea per decidir el futur electoral -si tot sol o en coalició i, si fos acompanyat, amb qui- durant el 2009. No ho va fer així, però el mer anunci facilità moviments en el si d'EU que van en la direcció que volen els nacionalistes. Al cap i a la fi, en aquest ball que protagonitzen el PSM i EU des de fa massa anys els moviments no sempre són endavant, sinó que sovint volten i volten sobre els seus respectius eixos per guanyar temps. Temps perquè EU pugui desfer d'una manera suficient -suficient per al PSM- del sector més comunista i que la refundació número mil acabi essent la de veres i així els nacionalistes puguin pactar amb EU.

Malgrat tots els balls i el que es diu, al capdavall tot és exactament igual que era aviat farà quatre anys, quan en aquell congrés del PSM de maig de 2006 s'aprovà la coalició amb EU: anar junts per sobreviure i evitar la majoria absoluta del PP o arriscar-se a anar per separat, sabent que un dels dos no se'n sortirà i que l'altre ho farà molt debilitat. Sabent això, i bé que ho saben les direccions del PSM i d'EU, no s'entén que hagin perdut quatre anys. Hi ha hagut temps més que de sobres per deixar el camp de joc comú amb regles clares. Però no. Tot s'ha ajornat -com sempre- fins al darrer segon. Ara la pressió del PSM serà creixent, EU -a on Esquerra XXI rema per la reedició del Bloc- haurà d'acabar per fer -David Abril ja ho ha anunciat- el que li demana el PSM, però vés a saber ja si basta, i quan quedin escassos mesos per a les eleccions els dos partits decidiran -el més probable- que continuaran junts o que no, que és el manco probable i el que suposaria un daltabaix en totes les expectatives electorals, no sols per a ells dos, sinó per a tots els partits, perquè la geometria política mallorquina i balear s'alteraria fonamentalment.

El problema del Bloc és el mateix que té des del primer dia i que continuarà tenint, si sobreviu, sempre. Cada part mai no es fondrà amb les altres. És impossible, perquè són cultures polítiques diferents. Però sí que poden cohabitar en una estructura comuna d'interès compartit. Ho saben perfectament, però així i tot han perdut quatre anys i esperaran al final per decidir el que sigui. Amb la conseqüència lògica: si es fa el Bloc, el suport que rebrà el 2011 serà, en vots, menor al que tengué el 2007. Les matrius de transferència de totes les enquestes ho diuen: el votant del Bloc és el més despistat davant les opcions electorals contradictòries que els partits han decidit en els darrers anys. La minva de vot, per poca que sigui (recordem que durant el recompte de 2007 va ballar el seu quart escó), li pot costar cara. Haver perdut quatre anys per decidir-se no ajuda gens a esvair el perill, més aviat l'incrementa molt. Però així són les coses. Producte de la feblesa psicològica de cada una de les parts que formen el Bloc. Feblesa que els du a ajornar la decisió que tanmateix saben que hauran de prendre, perquè ja l'haurien d'haver presa fa molt de temps.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per antoni llull, fa mes de 11 anys
Doncs, t'importa qualque cosa "salvem els mobles"? Perquè punyetes escrius cap comentari si no t'importa res? Pel que dius més valdria que no escriguessis res, tanmateix es veu que ets un mal sofrit.
Valoració:1menosmas
Per salvem els mobles, fa mes de 11 anys
No sé el que farà el PSM i tampoc no m'importa massa. Molt menys encara m'importa el que faran els quatre arreplegats d'ERC o d'Entesa. Que facin el que els llegui! Però em tem que en Payeras (que es ver que durant molts d'anys ha fet feinotes brutes pel PSOE i UM) té la raó amb una cosa: si PSM i EU no van junts n'hi haurà un que quedarà fora i l'altre hi entrarà pels pèls. Si van junts serà magre, però salvaran les seves cadires i les dels sociates i uemites. I això és el tema. Ah! Jo, als d'en Lladó i n'Huguet els seguiria donant dues o tres cadiretes.
Valoració:-1menosmas
Per Pepe Rodrígues, fa mes de 11 anys
Sí senyor, Cresques! Endavant ses atxes! El PP ens convé molt més: quan ha governat mai ha traït els seus electors! Al manco que siguin corruptes havent avisat. I a més amb el PP mai haurien fet l'hospital a Son Espases, no, i quan tornin governar (que hi tornaran, Cresques, tu tranquil, que molts pensam com tu) la relació IB3 TV3 serà collonuda, i el pla de carreteres d'allò més ecologista, i no hi haurà pelotassos, i sa Fonsanta se salvarà, i son Bordoy serà un parc natural, i la lluna en vinagre!
Valoració:2menosmas
Per Guruceta, fa mes de 11 anys
Tal i com apunta Sor Tomasseta, amb el PSM mai se sap. Als darrers anys la truita s'ha girat massa vegades, i quasi sempre en temps de descompte i per penal fora de l'àrea, si me permeteu el símil futbolístic.

Tot i això, aquest pic els veig decidits a prendre una decissió amb temps i coratge suficient. Sembla que comencen a aprendre dels errors del passat, i això sempre és bo.
Valoració:0menosmas
Per Cresques, fa mes de 11 anys
Igual me fot si se junten com si separen. Tanmateix plegats o separats aquests d'ERC,PSM,Verds i Esquerra Unida, cap d'ells serveix per a res més que per traïr als seus electors: Son Espases, relació Ib3-Tv3, pla de carreteres, pelotassos urbanístics al Lluis Sitjar i Son Bordoi, Sa Fontsanta de Campos, Sa Faixina...
La solució de l'esquerra no passa per cap ni un d'ells, ni junts , ni separats.
Valoració:-1menosmas
Per Joan, fa mes de 11 anys
Ja sabem que l'ideal per en Payeres seria que els militants que formen el BLOC passessin en bloc a militat a cal PsoE.
Valoració:4menosmas
Per sor tomaseta, fa mes de 11 anys
Això que dius Fogater no te perquè ser així. Hi ha alguns antecedents que demostren que no sempre el que decideix la direcció i el Consell polític del PSM va a missa. I ho dic amb profund coneixement de causa. Quant els històrics del PSM van decidir apostar pel bloc en el famós congrés de la desfeta, la executiva i el consell polític ja ho havien rebutjat almanco dues o tres vegades i ja veus com va acabar, el congrés, que és sobirà, capgirà les decisions que s'havien pres amb anterioritat i que també és prengueren des de fòrums sobirans.
Valoració:3menosmas
Per fogater, fa mes de 11 anys
Hi ha un punt tremendament feble en aquesta argumentació: si la propera assemblea de militants del PSM decideix que NO, doncs serà que no per molt que s'acosti EU als postulats del PSM.
Messions?
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris