bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Anticomunisme ianqui (1934)

Ho recollia el gran dibuixant i guionista nord-americà Will Eisner, el creador del personatge Spirit, el qual, en la seva historieta titulada El revolucionari, encapçalava el relat amb uns autèntics retalls de premsa on es produïa un cert pànic davant el fenomen marxista: "Es prediu la revolució comunista internacional. L'Assemblea de Moscou anuncia que la revolució mundial és imminent: en un despatx enviat avui des de Moscou, l'Associated Press informa que un líder del partit soviètic afirma que la victòria del comunisme en el món és imminent. En la seva al·locució al Congrés de la Unió de Partits Comunistes, D.Z. Manuilsky declarà: 'Els elements d'una crisi revolucionària sorgeixen pertot arreu. Les forces de la revolució proletària augmenten. Vagues de massses, revoltes camperoles i motins militars... són els anunciadors de les revolucions imminents. Els comunistes del món han après de lluitar i a conquerir.

Per això ens apoderarem del món". Com diu Eisner, bufaven vents de canvi, i molt concretament entorn al 55 de Dropsie Avenue, en el Bronx, on la gent que havia viscut i vivia encara la crisi i la fam del 1929 veia en el socialisme una sortida a l'abús dels cruels plantejaments capitalistes. "El New York Times informa que l'alcaid de la presó de Sing Sing, Lewis E.Lawes, ordenà que determinades publicacions de tendència comunista fossin prohibides en els presidis. Així, no serien permeses revistes com The New Masses i Labor Defender. Hi ha determinades coses que no es poden permetre a llocs on hi ha persones mancades de fermes conviccions i, per tant, fàcilment influenciables, manifestà.

Actualment, afegia, hi ha cinc comunistes convictes a la presó d'Ossining". A un altre indret del mateix diari es podia llegir, amb referència a la ciutat de Nova York, que "un enfrontament en què 500 comunistes varen acudir a un míting de masses que tingué lloc al Madison Square Garden acabà amb molts ferits i moltes cadires trencades. El discurs era organitzat pel Partit Socialista per protestar per la matança d'obrers austríacs per part del feixistes. Acudiren l'acte 20.000 persones i tot es desenvolupà com estava previst fins que entraren a l'edifici els comunistes, que llançaren cadires i provocaren el públic, tot per tal d'interrompre els oradors. Finalment, es va aconseguir dominar i fer fora el dirigent comunista Clarance Hathaway qui, tot i que fou copejat i feia sang pel nas, es dirigí a un grup de persones per tal arengar-les sobre la voravia de Forty-ninth Street". De manera que una campanya contra el marxisme, mediàtica i governamental, es posava en marxa. El país més capitalista del món se sentia amenaçat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris