algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Son Bordoy i els 5.000 pisos

Va ser una de les apostes inicials del Govern, i concretament de Francesc Antich, més potents en començar la legislatura. La construcció de 5.000 nous pisos, la majoria dels quals a preu taxat -no necessàriament HPO- i la resta lliures com a esca per als promotors. Aleshores el problema era trobar terrenys i promotors que volguessin jugar a tal cosa, atès que el mercat encara estava molt encalentit a pesar del principi de la crisi que es podia veure intuir. Tan encalentit com que els promotors tenien comprat tot l'anell de terra que envolta Palma que era susceptible de ser requalificat urbanísticament. Tanmateix, en els tres anys transcorreguts tot ha canviat tant per la maleïda crisi que entestar-se, com fa el Govern, a seguir defensant els famosos 5.000 pisos resulta inútil. Inútil per dues raons. Una, perquè aviat l'aposta mudà radicalment i els nous pisos que s'havien de construir passaren a ser, vistes les dificultats i a l'estil d'aquella ministra d'Habitatge zapateril que es va fer famosa, "solucions habitacionals". És a dir, 5.000 accions en matèria d'habitatge.

Si una llei ha quedat sepultada per la realitat canviant és sens dubte la llei anomenada Carbonero. En segon lloc, és inútil insistir en els objectius de la llei, perquè el mercat està alterat absolutament en relació a com estava. Avui dia el problema no és construir, comprar, llogar, vendre..., sinó trobar finançament. Per molt que Antich es reuneixi amb els dirigents bancaris i caixers perquè siguin "solidaris" (jesuset déu meu, un banquer... solidari!, per morir fart de riure), ho seran tant com quan es varen reunir amb Zapatero per a la mateixa qüestió, gens. El problema és que no donen crèdits i per tot arreu queden HPO sense vendre perquè els aspirants no són finançats pels bancs.

Precisament per estar com estam enmig d'aquest panorama resulta mal d'entendre que el Govern s'hagi encaparrotat a dur endavant fins al darrer instant la promoció de Son Bordoy. No es justifica l'actitud per simplement haver de complir un objectiu polític, el qual ja ningú no demanda per les raons abans esmentades. I encara es justifica manco per com ha anat la cosa. Una vegada triat el solar, el Govern presentà el projecte a Cort. L'Ajuntament va contestar que li pareixia bé la idea però que el projecte tenia un llarg seguit de deficiències que no es podien admetre. Això el Govern ho sabia fa molts de mesos. Però com si plogués. Deixà muntar una polèmica gratuïta, erosionant la seva imatge -que si pilotada, que si crítiques del GOB i veïnats...- sense cap raó perquè sabia que no podia fer el projecte.

El que sí sabia era que un dia o un altre s'hauria de reunir amb l'Ajuntament, que li diria el que ja li havia dit. El dia arribà la setmana passada. De la reunió va sortir allò únic que podia sortir. Que no es podia fer, tal com s'havia plantejat, la promoció. Per tant, la decisió va ser que "s'ajorna". Fins déu sap quan, o mai. Per què s'han deixat passar tants de mesos amb la càrrega negativa de crítiques, acusacions, llançament de sospites....i, en síntesi, motiu d'erosió política per un projecte que no es podia fer i que, a més, resultava sobrer perquè per les raons abans esmentades el panorama de l'habitatge és radicalment diferent al que era fa tres anys?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Prim, fa mes de 11 anys
En Miquel ens segueix obsequiant amb articles interessants. Potser dels més interessants que es poden llegir a la premsa. Ja s'ha acabat l'època, anys i més anys, de fer la feina bruta al PSOE i UM. Cal dir que aquest article és lúcid, incisiu i toca el moll del problema polític. Posa en evidència els mecanismes -mals d'entendre- que duen a fer una política sense nord, sols amb la mirada posada en l'efecte de les rodes de premsa. Carbonero, Manera...és tot un model de l'antipolítica. En Manera molt més demolidor que en Carbonero, perquè comanda més. I n'Antich enmig, com un boiano. Com diu en Payeras: tanta sort del PP!
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris