bruma
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Drets i llibertats individuals en el cine

El temps d'en Jaime Matas, quan dèiem, i amb raó, que la Direcció General de Política Lingüística no en feia ni brot, almanco passava una cosa: si agafàveu el Diari de Balears i pegàveu una ullada a la cartellera de cine, entre tots els films que es projectaven a totes les sales de totes les Balears, sempre n'hi trobàveu un, o dos com a molt, de marcats en fons gris. Volia dir que eren en català. Tota la resta, en fons blanc, eren en espanyol.

Però és que ara, que en teoria tenim un govern en mans "dels nostres", ni això: com en temps d'en Franco, totes les projeccions de cine són en espanyol. Totes. Quina llibertat de triar tenim els mallorquins d'aquesta manera?

En canvi, al Principat, el govern "tripartit" n'acaba de fer una de molt ben feta, que és un projecte de llei que farà obligatori que un 50% de còpies dels films siguin doblats o subtitulats en català. Això serà una passa endavant valenta per capgirar la inèrcia que va aconseguir el feixisme espanyol de tenir la majoria de la població avesada al cine només en castellà, que era -i continua essent a efectes pràctics- l'única llengua assumida de bon de veres per l'Estat com a pròpia. Un bon avanç en qualitat democràtica, contra la marginació dels espectadors catalanoparlants i a favor de la llibertat individual d'aquests de poder triar, senzillament triar, en quina llengua volem sentir el cine.

Llevat del partit franquista, totes les forces polítiques del Principat hi estan d'acord. En canvi, els exhibidors i distribuïdors van esmussos i estan mal a pler amb la llei. Tenen por d'haver-se de desmotlar per redreçar l'actual situació discriminatòria dels ciutadans catalanoparlants. Bé, s'hi hauran d'avesar. Per molt que tenguin negocis privats, fan un servei al públic. Igualment es varen haver d'adaptar els propietaris de restaurants, per exemple, a la normativa que hi regula el dret dels qui no tenen fumera a poder triar seure a una taula enrevoltats de fum o amb l'aire mínimament net i alenador.

És ben hora que els qui viuen de la política, almanco els qui, com a mínim de boca, condemnen el franquisme, donin al dret de triar lliurement poder viure en la nostra llengua a la nostra terra tanta d'importància com al dret de fumar o de no fumar passivament, per dir tan sols un exemple. I més si aquests que en viuen, de la política, es fan passar per defensors dels drets i de les llibertats individuals dels catalanoparlants.

No trobau que passa d'hora que a les Balears també tinguem, urgentment, una llei que garanteixi als mallorquins la llibertat individual de poder triar veure el cine en la llengua oficial, pròpia, històrica i natural d'aquesta terra?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Miquel, fa mes de 11 anys
Jordi,
Tens tota la raó del món. Ja era hora que qualcú parlàs clar! No foten ni brot però ningú no els ho critica (almanco públicament).
Un poc de dignitat!
Valoració:13menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
Martina,
Si no van de feina, que ho diguin i que no ens creïn falses expectatives. I, si és que, en trobar-se dins les institucions, tot ho troben tan "atado i bien atado" que no hi ha res a fer, que ho denunciïn. Almaco així donaran testimoni de la inutilitat de l'Estat foraster transfranquista i de les seves autonomies i, almanco, contribuiran que els qui aspiram que la nostra llengua i la nostra cultura continuï existint facem feina per la independència i no perdem ni un minut pus cercant Na Maria per sa cuina amb això de pidolar l'"encaix" de la comunitat catalanoparlant dins els estats colonialistes espanyol i francès.
Que ho diguin, si no hi ha res a fer! I, si és que no van de feina i ni tan sols posen fil a l'agulla per les quatre cosetes que podrien fer, que se'n vagin a ca seva i deixin la cadira almanco a qualcú altre amb una mica de feineria. Tampoc és demanar tant, vatualmón!
Valoració:13menosmas
Per Martina R., fa mes de 11 anys
Quanta de raó té l'autor de l'article! Qualcú sap què fan a la direcció general de Política Lingüística? No se'n sent a dir res! Els hi fan un gol darrera s'altre i callen com a morts, com amb això mateix de s'apagada analògica. Encara hi ha na Margalida Tous o li ha pegat un atac de dignitat i ha decidit plegar? Ben mirat, cobrar per no fer-ne brot ja ho feia aquell del PP que hi havia abans...
Valoració:11menosmas
Per amb jo hi perden doblers, aqueix personal, fa mes de 11 anys
Pel preu d'una entrada de cinema en espanyol, que em vaig estalviar, vaig poder comprar els sonets del Cola-Cao i un cafè amb llet a una terrassa assolellada. Vaig passar un guster de llegir-los i per mi la propera vegada que dubti entre cinema i llibre tornarà a ser llibre.
Valoració:1menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
Tens raó, Joan de Balàfia. T'agraesc sa correcció. Hem de vetlar per ser coherents. Si parlam de tot s'arxipièlag, hem de fer servir s'adjectiu "balear"; si parlam de s'illa de Mallorca, hem de fer servir s'adjectiu "mallorquí". No res, en tornar-hi mirarem més prim.
Una abraçada.
Jordi
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
"No trobau que passa d'hora que a les Balears també tinguem, urgentment, una llei que garanteixi als mallorquins...", Balears, mallorquins, es tot, sa part
Valoració:0menosmas
Per Espectador escèptic, fa mes de 11 anys
Si el problema de no veure cine en català l'han d'arreglar els nostres polítics, val la pena que esperem d'asseguts. Als polítics això del cine els deixa bastant indiferents. Allò que els va bé és la comèdia, o altres gèneres teatrals que es puguin representar al Parlament i onsevulla.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris