algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín:

La “xusma” i el padró

A Vic, capital de la comarca catalana d'Osona, la segona força política municipal, Plataforma per Catalunya, amb quatre regidors i un 19% del vot, és la que marca l'agenda i dicta la política de l'equip de govern. Plataforma per Catalunya és un exemple característic del single-issue party, és a dir, del partit que centra tota la seva extratègia en l'explotació d'un tema únic: en aquest cas, el que ells anomenen el control de la immigració. Al darrerc congrés de la formació, el seu president, Josep Anglada, va declarar que la major part dels immigrants de Catalunya eren xusma. Després ho va arreglar: va dir que no havia estat cap insult, ja que el diccionari defineix 'xusma' com a "gent de baixa qualitat".

No és casualitat que sigui en aquesta localitat allà on l'Ajuntament hagi anunciat la intenció d'impedir la inscripció al padró dels immigrants que no disposin de permís de residència o de treball. He llegit que alguns expliquen la iniciativa com una mesura de contenció de la xenofòbia: com que no volem que els xenòfobs siguin més poderosos, adoptem el seu programa. L'estratègia de l'apaigavament, o de l'aplacament, que són de la família del seguidisme o de la rendició.

Respecte de la legalitat de la mesura, no puc afegir res al que ha dit el Col·legi d'Advocats de Barcelona: en resum, que la legislació assenyala el padró com una relació administrativa de les persones que resideixen en una localitat, que tothom té el deure d'empadronar-se, que l'ajuntament té el deure d'empadronar els veïns, que la mateixa llei preveu l'aportació del passaport com a requisit suficient per a l'empadronament i que els ajuntaments no tenen la competència per dictaminar la legalitat de la residència d'una persona. En tot cas, que la proposta de l'ajuntament de Vic sigui legal no és l'essencial: l'essencial és que als immigrants "sense papers" se'ls nega aquell mínim a què tenen dret: la condició de veïns del poble.

Se'ls declara inexistents, o candidats a l'expulsió. La denegació de l'empadronament té efectes que no són purament simbòlics, com és el dret de l'assistència sanitària o d'escolarització dels menors. L'Ajuntament de Vic ha contestat aquest argument explicant que la mesura afecta només el 2% de la població de la localitat, en el que sembla una declaració entorn de la qüestió de quin és el percentatge de població que resulta acceptable que es quedi sense poder anar al metge i sense poder anar a l'escola.

Els defensors de la mesura han al·legat l'excel·lent feina feta per l'Ajuntament en matèria d'integració i la bona convivència existent en una ciutat amb un percentatge d'immigració entorn del 30%, com si fos acceptabe justificar les errades recorrent als encerts anteriors. Resulta dur, especialment, que el primer municipi de l'Estat que ha proposat la mesura no hagi estat un dels governats per la dreta espanyolista, o per una exòtica formació populista andalusa o castellana, sinó un de governat pels nacionalistes catalans en coalició amb els socialistes. En la renúncia als fonaments humanistes, l'esquerra naufraga. Pel que fa als altres socis de l'equip de govern, aquella visió del nacionalisme català com un vector tradicionalment lligat als valors progressistes de vegades queda com una cosa del passat. Sí, hem de salvar Occident, però no dels que Josep Anglada anomena la xusma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per I destapar el present, fa mes de 11 anys
Qui és Josep Anglada?

http://www.youtube.com/watch?v=Ju7rHmW0fqA
Valoració:3menosmas
Per Aprendre del passat, fa mes de 11 anys
Els polítics amagau el cap davall l´ala. Feis unes lleis que demanen papers i després exigiu que es facin els ulls grossos. Siau valents i digau que tothom té dret a envahir qualsevol país i haurem acabat!
Roma va caure així. Està plena de runes i encara no les han restaurades.
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris