algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Nacionalisme d'esquerres

Avui tenc la sensació de fer un article que no farà content a ningú; és un dels riscs de fer articles.

El PSM fa autocrítica, es posa a la bàscula i mira de retrobar-se. Admet que no sap qui són els seus votants, que la seva imatge no és moderna, que no pot fer de partit majoritari perquè no ho és. Reconeix que encara no sap què ha de fer, si presentar-se en solitari o en coalició i en quina coalició. I, de moment, aposta per reforçar-se, per tornar a la política de carrer, al contacte directe amb la gent, per simplificar el discurs i per "tornar a ser el PSM de sempre".

Aquesta notícia, publicada la setmana passada a dBalears, ha estat el desencadenant de nombrosos comentaris, a la versió digital, de tot tipus i color.

Sembla que algunes persones estan preocupades per la dissolució de la marca PSM dins les sigles Bloc, unes sigles bombardejades des de dins i des de fora, unes sigles que no ha fet més que perjudicar el PSM, el partit que sens dubte ha sortit més malparat per la formació de la coalició que en el seu moment proposà l'actual direcció del partit nacionalista.

Unes altres persones veuen també amb preocupació la quantitat de càrrecs públics que no arriben a trepitjar el carrer i que romanen als seus despatxos fent gestió que no es transmesa a la ciutadania. Quan un partit petit governa sempre es produeix la mateixa diatriba: qui fa gestió i qui fa partit?. Normalment, es fa molta gestió i es desatén el partit, la formació d'agrupacions, el contacte amb la militància, etc. La descomposició, per exemple, del PSM a Palma ha estat destacada, però tanmateix fins que no hi hagi un candidat/a triat per encapçalar la llista municipal sembla que ningú no es posarà les piles i començarà a fer grups de feina, anar pels barris, encetar publicacions, etc. A més, pensem que la coalició amb EU, a Palma bàsicament ha servit per a una persona amb una llarga experiència i amb grans virtuts, Eberhard Grosske -la persona que demana renovació i existeix en política des que tenim democràcia-, però que té uns plantejaments de tot tipus molt llunyans als dels militants i dels votants del PSM. Es diu que Grosske ha creat dues escissions dins el PSM, la que provocà quan abandonà el partit i la produïda quan es va signar la coalició preelectoral del 2007.

En qualsevol cas, a mi, i em consta que també a molts de nacionalistes, no em preocupa ni Grosske ni Biel Barceló ni Pere Sampol ni els nous plantejaments del PSM, que tanmateix són els de sempre, arribar a la gent, simplificar el missatge -missatges simples per realitats i societats complexes?: un doiarro-, etc). Com tampoc no preocupa què faran Joan Lladó i els seus, o Entesa per Mallorca, que demana a la resta un nord i una coherència que no acaben de trobar ells mateixos.

El que crec que preocupa és el futur del nacionalisme polític a Mallorca i les Illes Balears, es digui PSM o es digui el que sigui. És veritat que el PSM és el partit de referència, partit sense el qual no es pot explicar la història del nacionalisme a Mallorca, partit que ha aconseguit grans fites, però ara no parlam d'història, parlam de futur.

Probablement, els noms esmentats i alguns més tenen part d'aquest futur a les seves mans, però periodistes, articulistes i persones en general veiem com aquest futur es gestiona amb massa rancor, massa desconfiança entre ells, massa llistes pendents del passat, massa poc seny, massa insensatesa, massa manca de capacitat d'arribar a acords en el que tenen en comú, massa enveges, massa poca valoració de l'altri, massa prevencions, massa ganes de tocar els nassos i alguna cosa més a aquell amb el qual haurien de compartir taula, etc.

És evident que sabedors de tot això pensam que el futur és molt complex. Jo, particularment, pens que ningú no té la raó, ningú la culpa, ningú l'èxit... Tot plegat és una responsabilitat compartida pel que ha passat i pel que ha de venir, i és per això que caldria no parlar tant de sigles i parlar més de NACIONALISME MALLORQUÍ.

És veritat que si el PSM treballa fort pot recuperar algunes passes perdudes, però ara es tracta d'alguna cosa més important: la perdurabilitat d'una nacionalisme unit i útil socialment. Ara per ara, si el PSM, Entesa, ERC i els grups independents van cadascú pel seu costat existeix el perill real de ser forces que quedin fora de les principals institucions. A partir d'aquí no faria demandes només al PSM, faria demandes perquè tots deixin de pensar en les seves sigles. Som conscient que demanar això és quasi demanar la lluna; veurem si entre tots es carreguen la lluna, els estels i l'univers nacionalista, que és petit, però que hi és i pot créixer.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ***, fa mes de 11 anys
És molt bo i tot molt vera. Moltes gràcies!
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Es grup encapçalat p'en Buades es desmarcà des Pacte Progressista d'Eivissa i Formentera quan creiè o veiè que hi havia havia hagut deslleialtat per part de na Pilar Costa i la resta de grups, com a mínim pes cas de s'espigó des moll des Botafoc i tot el que suposava d'abandó d'una línia d'esquerres. Aleshores tothom se'ls tirà damunt i es linxament fou de campionat. En Buades era criticat jo crec que perquè en bona mesura estava de moda criticar-lo, com són criticats es catalans a Espanya. Haurien d'haver sét més diplomàtics i condescendents? Foren es responsables de sa derrota de s'esquerra el 2003? No vull assegurar que no tengueren culpa però es Pacte Progressista s'havia destanciat notablement d'una política encaminada a redreçar s'acció devastadora en tots es aspectes (ecològic, cultural, lingüístic...) que havia hagut en legislatures anteriors. I si tu trobes que es qui van amb tu van pes camí equivocat no hi ha res dolent en principi perquè baixis des carro i t'acomiadis. En tot cas, consider una calúmnia de sa més baixa dir que eren agents del PP. En Bernat Joan, es primer comentarista d'aquest article, s'ha expressat aquí i en es Diario de Ibiza en es sentit que sa formació Eivissa pel Canvi no va enlloc i ha proposat sa creació d'una altra formació política que encarrili mellor ses tendències des qui defensen, segons ell, es interessos d'Eivissa i, de retruc, de tot Balears. Però això, en certa manera, és com allò que féu en Buades, és a dir, desmarcar-se clarament des grup al qual fins aquell moment donava es seu suport. I ha sét respaldat per sa seua dona, n'Esperança Marí, diputada mateixa d'Eivissa pel Canvi, qui, en una entrevista a Diario de Ibiza, apuntà sa possibilitat que sa nova formació fes pacte amb el PP si això podia beneficiar Eivissa. Sincerament no veig moltes diferències entre en Buades i sa parella Bernat-Esperança en es sentit que aquestos darrers no puguin ser objecte d'un linxament com es que patí es primer, fins i tot trob que encara en són més creditors perquè han expressat clarament, si més no ella, sa possibilitat d'una entesa amb es partit majoritari de sa dreta dura, cosa que mai feren es Verds d'Eivissa. En tot cas, no som partidari de cap nou linxament, ja bastà amb es que patiren en Buades i es seus. Sobre sa polèmica des caràcter independent de sa lluita per s'alliberament nacional (crec que es tracta d'això) i s'eix esquerra-dreta, vull repetir una cosa que he dita altres vegades i és que defensar sa dignitat d'un poble oprimit ja és de per si ser d'esquerres i aquell partit que es diu d'esquerres i aposta per mantenir s'opressió contra una nació no pot ser considerat com a tal d'esquerres, com a mínim en aqueix aspecte. I que sa lluita per s'alliberament nacional és fonamental però també ho són altres lluites com s'antiracial, s'antisexista, s'antihomòfoba, s'antitaurina, s'ecologista, sa d'una societat laica, s'anticapitalista, etc. i que unes i altres combinades no resten sinó que sumen
Valoració:2menosmas
Per Miquel Seguí, fa mes de 11 anys
Aquest és l'article més bo que has escri mai!
Valoració:5menosmas
Per gerret, fa mes de 11 anys
el mal està dins el mateix PSM discurs i formes de protesta caducats no simtonitzen amb ningú , bé quatre moixos i sempre son els mateixos, teniu molte de feina bergants
Valoració:3menosmas
Per una d'entesa, fa mes de 11 anys
el PSM no té nord fa molt, i el q té no ens agrada perquè prioritza a EU. Al passat el PSM era una cosa però fa anys que això ha quedat desfassat.

No entenc perquè Entesa hem d'entrar al PSM perquè feim nosa. Un PSM sense nord si que en fa de nosa
Valoració:-28menosmas
Per Azara, fa mes de 11 anys
Per començar, no hi ha "esquerres", sinó "esquerra", però què es pot esperar d'una llumenera com en Muñoz, un dels més cínics i mediocres polítics del PSM, i tot gràcies al suport d'un desencertat Damià Pons?
Valoració:-3menosmas
Per Raquel, fa mes de 11 anys
Jo no entenc res. Fa dos dies la unitat del nacionalisme (Unitat) passava per la unió amb UM. Molts vèiem que això era un desbarat, però venga demanar la "unitat" i que si no no hi hauria mai cap diputat nacionalista. En Sampol tanmateix va fer els ous en terra. Tot plegat és un embull.
Valoració:8menosmas
Per Pau, fa mes de 11 anys
PSM, Entesa, ERC i els grups independents....però això no és el que ha estat històricament el PSM? No seria millor deixar-se de comèdies i de personalismes.
Valoració:2menosmas
Per barceló lladó i huguet, fa mes de 11 anys
Esquerra Republicana hauria de deixar d'emprenar, això és, integrar-se en el PSM. I Entesa, el mateix. El fraccionament és la majoria absoluta pel PP. Recordau en Buades a Eivissa.
Està tan clar, que un es demana: és que hi ha algú que pensi en el país?
Valoració:0menosmas
Per una d'Entesa, fa mes de 11 anys
Molt d'acord en quasi tot Pere. És necessari parlar més, amb el màxim de gent que espugui, aclarir bé quin és el projecte, a llarg termini, i posar-se a fer feina
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris