algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El cas Matas

En tots els casos de presumpta corrupció política, s'ha de saber destriar entre dos aspectes: el purament jurídic i el polític. El primer és sempre, en tots i cada un dels casos, extremadament complex. Per això es fa difícil, per a un que no hi entén, entrar en coses de l'aplicació del dret. Més d'una vegada hem donat per fet quelcom i llavors els estranys camins del dret ens sorprenen amb una interpretació que contradiu el que pensàvem cert i segur. Recordem, per exemple, el cas del túnel de Sóller; o el més recent dels "cavallistes". I si parlam del cas que afecta Jaume Matas, idò igual que tots els altres: la més elemental prudència aconsella no entrar en detalls que són propis del procés judicial d'investigació que manegen els homes de la justícia. Així i tot, en el cas de Matas hi ha un enfilall de dades que, aïllades del mateix funcionament judicial, resulten si més no estrambòtiques, que ens afecten a tots i que bé haurien de merèixer, ja, una pública posició del PP.

L'expresident del Govern balear resideix i fa feina als Estats Units. A Palma, un jutge li ha imputat la implicació en fins a nou possibles delictes que si pels quals fos jutjat i condemnat podrien suposar al voltant de trenta anys de presó. I sense arribar a tal extrem, quan el pròxim mes de març véngui a declarar davant del jutge, ja li podrien suposar perjudicis bastant importants. Atenen a la comparació amb d'altres casos on hi ha imputats per presumpta corrupció política, com Miquel Àngel Flaquer i Miquel Nadal, als quals el jutge els ha retirat el passaport, no és gens sobrer suposar que Matas deu pensar que tal possibilitat és fins i tot probable, la qual cosa li suposaria, o així pareix a hores d'ara, que no podria tornar-se'n a continuar fent les Amèriques, és a dir que perdria feina i ingressos, siguin quins siguin aquests; amb l'afegit, gens menyspreable que hauria de residir a Palma, cosa que -i alguna altra persona imputada per presumpta corrupció ja ho ha tastat recentment- el deixaria a expenses d'alguna pública i contundent mostra de rebuig popular, fet que, com a mínim, ha de resultar incòmode.

Davant d'aquesta possibilitat, Matas contracta un especialista en dret penal internacional -entre d'altres professionals- que ajudi el conegut advocat Rafel Parera a defensar-lo. Si mesclam les tres dades -residència i ofici als Estats Units, possibilitat que li llevin els passaport i, consegüentment, perjudici econòmic i exposició a la irritació social-, podem entendre cap on va l'estratègia defensiva. Hi té tot el dret, per suposat. Però resulta... com dir-ho?... trist, potser sí: trist és constatar que qui era el nostre president fins fa dos anys i mig plantegi la seva defensa davant de presumptes delictes tan greus -i que a tots ens afecten- aparentment sobre eixos que condueixen a la conclusió que no li interessa tant recuperar el bon nom -Molt Honorable President, recordem-ho- de quan era servidor de tots nosaltres com el de blindar com sigui la seva privilegiada posició econòmica i patrimonial, que ningú no pot entendre com pot haver assolit. Passi el que passi amb el procés jurídic que l'espera, i fins i tot si aquests rumors de defectes formals ho deixassin tot en res, el que coneixem d'aquest cas és realment trist i bé mereix un posició pública inequívoca del PP sobre el particular.

Periodista

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Igualment, an es seu antecessor, en Gabriel Cañellas, no li interessava tant demostrar sa seua innocència com obtenir sa impunitat, perquè no es cansava de dir que es seu assumpte estava prescrit, no feia cap esforç en dir que era innocent. Mestre i deixeble avantatjat
Valoració:3menosmas
Per una lectora, fa mes de 11 anys
Una vega més enhorabona Sr. Payera pel seu article tan acurat, fet amb molt de seny i bon anàlisi i sense gens de partidisme. Gràcies per les seves aportacions sempre tant bones i honestes.
Valoració:1menosmas
Per PAPARROT, fa mes de 11 anys
Matas, ladron, iras al paredon!
Valoració:-1menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Un article molt encertade la seva reflexio, com gairebe tots el seus articles.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris