algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Com sortir de la crisi?

Recuperar-se de la crisi econòmica no és un problema de voluntarisme. Ni tampoc és un problema que es pugui resoldre des d'una perspectiva nacional o local en exclusiva. L'esclat de l'economia és d'abast mundial i sols les decisions coordinades entre els diferents països i les distintes institucions poden trobar camins efectius de superació.

Per això sorprèn com es comporta la classe política davant aquest fenomen. Per una banda, els qui estan a l'oposició ataquen el Govern i l'acusen de ser el culpable de tot el que passa. És curiós, per exemple, veure que als EUA els sectors conservadors acusen Obama de tots els mals, fins i tot d'aquells que encara no han ocorregut, contradient el sentit comú.

Això també es detecta en l'actitud del PP, enfocada a desgastar com sigui el Govern de Zapatero. D'altra banda, és freqüent que les formacions polítiques en el poder reiterin una i altra vegada que a l'horitzó ja s'hi veuen els "brots verds" i que la cosa millorarà ben aviat, també contradient tots els indicis objectius que ens parlen d'una situació que va per llarg.

La veritat és que ni una posició ni l'altra no em semblen bones per fer front d'una manera realista als problemes. Que els governants tenen responsabilitats en els fets que es produeixen -encara que tampoc no són els culpables de tot el que ens passa- és un fet evident, i també és molt probable que més prest o més tard sortiguem de la crisi. Però determinar el moment en el qual apareixeran uns determinats símptomes de reactivació és difícil i pot ser que ni tan sols sigui el més important.

El que és essencial és saber com volem sortir d'aquesta crisi, quins canvis hem de promoure i què ha de fer cadascú per tal que siguin possibles. Sembla evident que, si no es vol reproduir la piràmide especulativa i no es volen tornar a inflar les bombolles financeres, urbanístiques i alimentàries, és convenient propiciar canvis en el model econòmic. Impulsar una economia productiva, sostenible, harmoniosa amb el medi ambient i dirigida a resoldre les necessitats socials no és una empresa fàcil que es pugui dur a terme de manera improvisada.

Per això, és important generar un debat sobre aquests canvis necessaris i definir les propostes i alternatives de futur. Lamentablement, la limitada llei d'economia sostenible ara en tramitació a les Corts Generals no sembla que compleixi aquesta funció, encara que pot tenir aspectes positius. Les propostes del Govern espanyol pel que fa a la reactivació econòmica de moment són un misteri. Mentrestant, l'atur creix, imparable, i amb ell la sensació d'ineficàcia de l'Administració.

Per part del Govern balear s'han fet plantejaments econòmics positius i, en alguns casos, innovadors. També s'incideix molt, per ventura massa, en els recursos econòmics que han de venir de l'Estat en benefici de les Balears. En canvi, llevat que m'equivoqui molt, hi ha una sensació de paràlisi administrativa, de retards en els pagaments, de reduccions pressupostàries i de manca de realitzacions.

Això, en un país tan conservador com el nostre, tractant-se d'un Govern progressista, és un veritable desastre, tan sols dissimulat pel renou de les imputacions judicials. Seria important saber per què es produeix aquesta sensació, potser en part injusta però que sembla també detectar-se en les enquestes electorals, i de quina manera es pot contrarestar a través de més implicació en la reactivació econòmica i en l'atenció dels problemes reals de la població.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tià, fa mes de 11 anys
de la crisi sen surt amb feina i + feina
Valoració:0menosmas
Per Kalodian, fa mes de 11 anys
La desocupació no té solució dins el sistema capitalista i menys quan és el sistema el que està en crisi. De fet la desocupació creix a tot el món ara mateix i sense excepcions, encara que amb intensitat diferent en funció de les respostes que es donen a la crisi i que solen passar per la reducció i repartiment del temps de treball (basta veure el que es fa a les fàbriques on, o se reparteix el treball existent o se tanquen)
Al mateix temps creix la població i amb el creixement demogràfic mundial es necessiten llocs de treball que el sistema no pot generar.
Però ja se sap des de fa molts anys .Altra cosa és que als beneficiaris d'aquest sistema absurd no els interessen en absolut els canvis.
Valoració:3menosmas
Per foc i fum, fa mes de 11 anys
Es problema es que el Govern de l'Estat no ha agafat la crisi amb valentia. El pas del temps el cura tot i més prest o més tard sortirem d'aquesta situació. Tanmateix es problema de l'atur no se solucionarà mentres no s'enfronten canvis estructurals que sempre son dolorosos peró inevitables.
Valoració:2menosmas
Per Carmel, fa mes de 11 anys
Just interessen les fotos i la política de cara a la galeria. Si segueixen així hi haurà un abstencionisme generalitzat.
Valoració:6menosmas
Per Pep, fa mes de 11 anys
ixò es clarissim, aquesta situació es produeix perque els nostros politics son uns ineptes, no n'hi ha ni un que ajunti intel·ligència y capacitat per a gestionar, I aixi anam. "el que val, val i el que no a politic" tu també
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris