nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

I si fos l'hora de la ciutadania?

Perdre la fe en la política és molt més greu que perdre-la en els polítics, però sovint confonem els termes i no acabam de destriar bé el gra de la palla. Òbviament, el gra seria la política. La palla pot ser molt útil -per a menja dels animals, per al seu jaç, per a mesclar amb el fems-, però igualment és un material inflamable que pot causar desgràcies. En qualsevol cas, els polítics han esdevengut la tercera causa d'inquietud de la ciutadania, darrere de l'atur i dels problemes econòmics; i per davant del terrorisme d'ETA i la inseguretat ciutadana. Valentí Valenciano, dies enrere, ens alertava de la gravetat d'aquest estat de coses -en un dels seus esplèndids articles. Servidor crec que podríem aïllar un dels mals presents en aquesta situació: efectivament, la preocupació per la classe política ve acompanyada del descrèdit de la política com a activitat que es desenvolupa en l'àmbit comunal i que tracta de millorar el conjunt de la societat.

Al desprestigi dels polítics sembla que s'ha afegit el dels economistes, arran de l'esclafit de l'economia financera, el sotrac que coneixem com a Crisi. Ha passat amb la Crisi i els economistes com amb l'asfíxia del comunisme a l'URSS i els serveis d'intel·ligència: no confeccionaren un pronòstic clar dels esdeveniments. Després, els economistes no ens han sabut guiar per la crisi ni ens saben dir quan en sortirem: sobretot, no ens diuen com en sortirem. (La retòrica dolcenca dels governants és d'un cinisme ignominiós: ens diuen que en sortirem més forts. Què saben ells. Com si la ignorància els atorgàs aptituds profètiques.) Ara, diuen els experts, torna a ser l'hora dels sociòlegs, que aquests darrers anys anaven una mica al baix pel que fa al prestigi de la professió. I l'hora, també, dels psicòlegs. Mare de Déu santíssima.

No sembla raonable malgastar l'esperança, la il·lusió o la simple serenitat dipositant-les en la capacitat d'uns o d'altres per resoldre els problemes. Si ells en coneguessin les causes, cosa haurien pogut fer per evitar tanta misèria com s'ha vessat damunt de la humanitat. També hi hauria responsables coneguts, aquí i arreu, jutjats i empresonats, a més de ser desposseïts del que han acumulat amb pràctiques d'usura i cobdícia. Al contrari, sabem que els estats han ajudat molts d'aquests responsables, que ja han recuperat privilegis i beneficis.

I si, en lloc de ser l'hora dels sociòlegs i dels psicòlegs, fos l'hora de la ciutadania? Però, què fa la ciutadania davant d'aquest panorama? S'empobreix resignadament, contempla impotent com cada dia ingressen més i més persones a la nòmina de l'exclusió. No li queda ni aquell mínim d'esperança indispensable per a activar la rebel·lió? Tan sols dirigint l'impuls de revolta de cap a l'esperit associatiu assoliríem l'energia i la capacitat de defensar-nos, d'atacar els fonaments d'aquest frau global que en diuen model, i d'aixecar alguna cosa de profit que asseguri el pa i el formatge per a tothom abans de garantir el caviar a uns quants. Perquè d'això en podeu estar segurs: no tots en sortirem més forts, d'aquesta crisi: n'hi ha milions i milions que no en sortiran mai. O que no en sortirem mai.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per amb dirección contrària, fa mes de 11 anys
Xisco Mas qui ets? perque ja personlitzes la teva situació? ets al paradis jue3u, ? Com no tenim resposta tots qon preguntes, no podem passar d´enllà
Valoració:0menosmas
Per Linux, fa mes de 11 anys
Prou desconnexions de TV3. Polítics del Pacte i Tripartit sou uns miserables. Volem veure el FC Barcelona-Sevilla.
Valoració:2menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 11 anys
I om creis que sóm allà on sóm, pels polítics o per la ciutadania ?. Pensau massa i això fa por a la gent. No desprecieu a la gent.
Valoració:-2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
No ho sé, Xisco Mas, sa gent tant pot ser es poble com sa massa, allò que veig és que si no s'activa s'esperit de rebel·lió (i es monòlit de sa Feixina ben dret, es projecte destructor des port de Vila i des pla de carreteres de Mallorca ben en marxa, es espanyolistes crescuts)tornarem a tenir feixisme. Com acabà sa forta crisi que patí Alemanya just acabada sa primera guerra mundial? Amb so nazisme. Com acabà sa desfeta des partits tradicionals italians? Amb en Berlusconi, que el tornen a elegir per ses contínues decepcions de sa pressumpta esquerra. No hi ha res segur, tot està obert i no necessàriament hem d'aprendre d'errors passats
Valoració:4menosmas
Per A on, a on?, fa mes de 11 anys
On és això, Xisco, que hi ha una ciutadania tan viva que resol els problemes que no han sabut resoldre els polítics? Ha d'esser de veure!
Valoració:4menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 11 anys
Pareix mentida Frontera que encara et pensis que la ciutadania no és molt més viva que els escrivants, junta lletres que fa molt que no feis feina que no sia xerrar i xerrar. Vos inventau grans frasses i donau sempre als factors extern la culpa de tot. La gent és molt viva i en cada moment sap el que ha de fert i el que s'ha de fer. Els polítics no ha resolt mai res, sempre ha estat el poble que amb el seu esforç i la seva saviesa ha tret el carro.
Valoració:-6menosmas
Per Adéu estat dels espanyols, fa mes de 11 anys
Podríem començar per implantar la CUP als municipis i llevar d'enmig els partits a nivell muncipal, que només fan que nodrir-los a nivells superiors.
I si no s'implanta la CUP, que es facin consultes populars per barris. Almanco la vida quotidiana, a nivell municipal, seria la que al gent vol, i no la que els partits volen, aplicant-hi criteris d'enriquiment personal, en lloc de criteris tècnics.

Una altra acció que aniria molt bé per a les nostres butxaques és desfer-nos d'espanya d'una vegada. Si volem ser caritatius, ho podem ser amb països africans, americans o asiàtics; no importa - perquè en comparació no ho necessiten - ser-ho amb la península.
Valoració:8menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 11 anys
Aquests darrers deu anys la classe treballadora i la petita burgesia han rebut un sotrac tan fort que els uns quasi passen fam i els altres quasi s'han arruinat. Concretament a Manacor, hem vist tancar la fàbrica de perles, la majoria de tallers de fuster i els moblistes que tenen obert fan pèrdues. La culpa oficial la té la globalització. D'acord, però la pregunta és:¿hi ha a Mallorca qualque grup polític disposat a oblidar les guerres internes o amb altres partits per a posar-se a cercar algun remei?
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris