bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Superar la corrupció

Els esdeveniments de la nit de Nadal en el carrer de Sant Feliu han generat un riu d'opinions de tota mena, en el sentit de criticar en alguns casos o de comprendre, en d'altres, l'actuació de la Justícia en data tan assenyalada. El fet en qüestió, juntament amb la sentència d'una peça del cas Andratx, han servit per a resituar de nou l'eix central dels problemes de corrupció a Balears: el caramull de casos que surten, que en les darreres setmanes afectaven de manera molt directa UM, ara comencen una vegada més a focalitzar l'atenció sobre el protagonisme del PP. Una realitat que s'havia oblidat arran dels processos a alts dirigents de la força nacionalista.

Semblava, observant els rostres dels cappares del PP, que tot el tema de la corrupció no anava amb membres del seu propi partit; com si la corrupció fos un alien instal·lat en el cos d'altres formacions, restant indemne la conservadora. I que, fins i tot, l'actual govern presidit per Antich es veia virtualment esquitxat per tots els problemes. Problemes que, no ho oblidem, provénen de l'anterior legislatura i que obeeixen a situacions en què l'espectre més conservador de la política balear liderà institucions i va fer i desfer, amb l'aquiescència total d'un personatge cabdal: el mateix president. Aquestes són, ni més ni pus, les ombres de dubtes que planegen sobre la situació política heretada per l'actual govern de progrés, desbordat per tots aquests casos als quals ha hagut de fer front en les seves conseqüències econòmiques, a més d'haver de treballar per gestionar el dia a dia de la política activa.

Per molts durs que siguin els enemics que es puguin tenir, no es desitja a ningú que passi pel calvari que han de suposar tots els fets derivats d'una imputació greu en un presumpte cas de corrupció. Però el que la ciutadania hauria de tenir molt clar és que, en tot aquest món de la política, no tots són iguals, no tothom actua de la mateixa forma, ni tothom està tallat pel mateix patró de la cobdícia i de la corruptela. Els partits, per si mateixos, no són corruptes; ho són determinades persones que els integren, que fan servir l'acció pública en benefici privat i que cerquen en poc temps allò que no poden obtenir en una dedicació professional privada.

I, a partir d'aquestes bases, cal recordar, vull insistir amb això, que els dirigents del PP no poden traure pit ara, quan veuen la busca als ulls dels altres, sense tenir ben present que alguns dels seus membres insignes, inclòs un expresident del Govern, pot tenir a hores d'ara els ulls entelats de busques diverses. Que la mirada no és clara, vaja. I que tot això prové d'una legislatura en la qual tot semblava possible. Una manera de treballar sembla que s'instal·là en els poders públics, actuant amb impunitats vergonyoses que han fet malbé tota la classe política. Tota ella, encara que no tota, com deia abans, sigui igual i estigui tallada pel mateix patró.

El mal que s'ha fet és immens i segurament costarà temps que la gent vegi els polítics com a persones que dediquen de manera transitòria o més professional, però en ambdós casos amb honestedat, temps de la seva vida a dedicar-se a treballar en allò que és públic. Retornar la confiança serà un exercici dur i difícil. Però la classe política en el seu conjunt s'hauria d'esforçar per aconseguir-ho. I, de veritat, el PP caldria que no miràs pels costats, fos conscient que la nit passada de Nadal pot ser un pròleg d'altres actuacions en futures setmanes i que, per tant, cal que vagi amb humilitat i modèstia davant tots aquests afers. Més que res perquè es generaren quan els conservadors governaven i dirigien els eixos bàsics de les polítiques públiques a les nostres illes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per toni, fa mes de 11 anys
Enhorabona, Aina, si et castiguen per dir els que tots pensam. HI ha vegades que el seny no es troba ni a 'esquerra ni a la dreta.
Valoració:-11menosmas
Per Kalodian, fa mes de 11 anys
Aquesta senyora predica allò que no creu ni practica.ja es veu que el diari li deu favors.Arruix.
Valoració:15menosmas
Per foc i fum, fa mes de 11 anys
Aineta estimada, i tu mos donaràs leccions de honradesa amb l'actuació que vares tenir durant el govern des anterior Pacte! Quina barra, quina barra Mare de Déu! Millor estarias callada fins que mos oblidem de tot el que vas fer...
Valoració:16menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 11 anys
M'ho he demanat altres vegades. Què hi ha entre el grup Serra i aquesta dona i el seu "Elvis" ?. Deu esser un vincle molt estret.
Valoració:12menosmas
Per Supermoltabarra, fa mes de 11 anys
Barra i caradura:Es possible puntuar amb 0 estels els comentaris?.-Supermoltabarra
Valoració:11menosmas
Per Quina Barra, fa mes de 11 anys
Mira qui parla, una condemnada amb pena d'inhabilitació de càrreg públic. Recordem el cas "Farmacia Salom" del primer pacte de progrés. Quina barra !!!
Valoració:23menosmas
Per Sobren el comentaris!!!, fa mes de 11 anys

El rànquing de la corrupció estatal: 264 del PSOE i 200 del PP acaparen 464 dels 730 casos oberts

Cándido Conde-Pumpido ha explicat, el dimecres dia 11 de novembre de 2009, en la seva compareixença al Congrés que en aquests moments es tramiten a l'Estat 730 casos on s'investiguen càrrecs públics per corrupció.

D'aquests son processos on hi ha implicats representants:
264 del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE);
200 del Partit Popular (PP);
43 de Coalició Canària (CC);
30 de Convergència i Unió (CiU);
24 del Partit Andalusista (PA);
20 d'Izquierda Unida (IU);
17 del GIL;
7 d'Unió Mallorquina (UM);
5 d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC);
3 del Bloc Nacionalista Gallec (BNG
3 del Partit Nacionalista Basc (PNB);
1 d'Acció Nacionalista Basca (ANB)
1 d'Eusko Alkartasuna (EA)Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris