algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Damunt davall (1984)

Will Eisner, el gran creador de còmics, el pare del famós Spirit, publicava un llarg relat sobre la crisi econòmica del 1929. Es reproduïta en castellà en el no menys meritori "Comix Internacional" que tingué molt èxit i venda entre els afeccionats durant la dècada dels 80. El relat, amb guió i dibuixos d'Eisner es titula "Afany de vida" i no deixa d'esser curiós, una vegada més, prededent dels crítics dies que vivim, com el capitalisme nordamericà fou sobtadament abatut pels vicis del propi sistema. Conta Eisner:

"El 1850, els Shaftsbury emigraren a New England on fundaren una factoria-fusteria que prosperà, la qual va restar en mans de la família fins a la mort d'Elton Shaftsbury el 1927. El seu fill i únic hereu Elton Shaftsbury II assumí seguidament la direcció de la companyia de derivats de la fusta Shaftsbury. En realitat el jove Elton tenia escàs interés en dirigir el negoci, havia crescut dins un ambient de benestar i seguritat. Posseïnt una indiscutible confiança en la pròpia supervivència motivada per la certesa de la seva posició social, contava amb que el seu món seguiria essent el mateix per a sempre. Les seves aptituts estaven orientades principalment vers l'art d'esser acceptat i el manteniment de les relacions superficials normals en el seu mitjà de vida. El que Elton Shaftsbury veritablement volia era llibertat per a prosseguir la seva vida social.

De manera que en morir son pare, Elton va vendre la factoria i va invertir el producte de la venda en el mercat de valors.

Això li va permetre emprendre una vocació més pròpia de cavallers. Es va associar a una prestigiosa agència de Borsa de Wall Street, especialitzant-se en el tracte amb els clients. Els seus contactes socials i riques amistats li varen permetre de guanyar doblers sense gaire esforç. La tardor de 1929 el mercat de valor s'enfonsà i en pocs mesos, les seves propietats es convertiren en fum.

L'agència de Borsa, com moltes altres, quebrà i el seu cercle d'amistats seguí la mateixa dissort...esvaint-se en poc temps.

Els darrers estalvis d'Elton se n'anaren a fer punyetes amb la fallida del tristament famós Benc dels Estats Units.

Durant l'hivern del 1933, Elton Shaftsbury II, arruinat i sense feina, es va veure obligat a vendre pomes en el cap de cantó de Wall y William Street...I a finals del 1933, les coses tocaren fons per a Elton Sahftsbury II, i així, en començar el 34, Elton hagué d'establir la seva residència en el Bronx...

-En el Bronx?-Va dir al seu amic Cliff-Viure entre emigrants? Jo?

Déu meu! Ah! Cliff! Puc fer servir la meva antiga adreça per a rebre el correu...Per a guardar les aparecences...Ja saps...

-No! Has de fer front a la situació, Elton! La major part de la gent de la bona societat ha fallit darrerament...No hi comptis, amb les teves amistats...Potser aconseguiries una feina de missatger a Wall Street...Mireu a les antigues agències de Borsa..."

Per cinc centaus una lliura de pomes. Després, la fam. I la manca de feina.Elton, aleshores, pensa en el suicidi.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris